Än lyser stjärnan över Nykarleby
Nykarlebystjärnan. Bild: Yle/ Kjell Vikman
Nykarlebystjärnan har funnits i många varianter, från fyr- till sju-uddiga varianter. Idag är den sju-uddiga den vanligaste modellen men den härstammar bara från slutet av 1970-talet.
Stjärnan har sitt i ursprung i sjömanslanternor och Nykarlebys sjöfartstraditioner med rötter i 1700-talet. Lanternorna hängdes på en stång vid porten till gården när sjömännen väntades hem till juletid när isarna började lägga sig.
Alla modeller är rätt
Lars Pensar i Nykarleby har fördjupat sig i stadens historia och enligt honom är alla modeller och varianter av Nykarlebystjärnan rätt. Det är ingen skillnad om det är 4, 5, 6 eller 7 uddar i stjärnan, alla varianter av stjärnan har förekommit under historiens gång.
De första stjärnorna var helvita, sedan kom färgerna rött, grönt, gult och blått. Allt har sitt ursprung i sjöfartstraditioner som sträcker sig tillbaka till 1700-talet.
- Det är märkligt att det bara är Nykarleby med sin stjärna och tro, hopp och kärlek i Jakobstad där man tagit fasta på sjöfarten i jultraditionen. Till exempel Uleåborg som var en mycket större sjöfartsstad hade inget liknande, säger Lars Pensar.
De första beskrivningarna kom på 1830-talet
Zacharias Topelius gick i skola i Uleåborg och vid ett tillfälle på 1830-talet kom han på julbesök till Nykarleby tillsammans med sin vän Albert Dyhr som skulle börja jobba på butik i Nykarleby.
Albert Dyhr beskriver senare i en släktkrönika sin fascination över de vackra offentliga julprydnader han såg i Nykarleby. De stjärnorna hade sex uddar i motsats till dagens sju uddar.
- Den stjärnan kom först 1977–78, det var slöjdläraren Göran Vikström i Nykarleby som ville pröva på en lite svårare variant, säger Lars Pensar.
|