Namnberget eller "Runeberg"
som Z. T. kallat det.


Ett stycke framför Dyhrs villa böjer en gångstig inåt skogen emot väster och leder genom en fuktig däld till ett berg eller rättare en höjd där berggrunden träder i dagen med en mängd hällar, som havsvågorna fordom slipat blanka, — så blanka att lav och mossvegetationen endast med möda lyckats utbreda sitt herravälde över dem. Några hällar äro ännu så gott som bara och på dem synas endel inhuggna namn från 1800-talet. Men lyfter man upp de mjuka mossfällarna omkring eller nedanför de bergställena så finner man, här och där andra, halvt igengrodda inristningar från äldre tid.
     Se här några, som jag med mina barn sommaren 1906 lyckades dechiffrera. Sommaren 1910 funno vi ytterligare ZONA AINA som vi sökt i åratal. Topelius berättelse om "Vattumärket" har nog något sammanhang med inskrifterna på detta af Alö-ungdomen af skalden och hans så besökta berg. En av de sista gångerna, kanske den allra sista. Då Z.T. i ett större sällskap besökte berget och upplivade gamla minnen där, var i juli sommaren 1893, då vi med Lybecks och överdir. Ludv. Lindqvist vandrade dit ut.
     Det var nästan rörande att se de båda ungdomsvännerna Z.T. och morbror Ludvig längs bergshällarna söka sina och sin samtida ungdoms inristningar.
Somliga återfunno de till sin glädje, andra ej. — Lafvars och mossors lefvande liv växer öfver de gamla namntecknen från fordom — symboler av stundens nöjen. Det förgångna gömmes i sin grav under den nya tidens vegetationsformer.
     Festlig var processionen vid vår återfärd från namnberget: i spetsen gick Ludvig Lindqvist med en stol bunden kring lifvet, d.v.s. dinglande på hans rätt försvarliga mage. Gubben Lybeck och Topelius stödda på sina käppar, och vi yngre efter dem i en lång rad — alla fäktande mot myggen.

     Naturligtvis finnas där äfven Z.T:s och hans Emilis namn. Det gåtfulla "Zona Aina" har mången undrande stafvat på, men ingen förstått. Ludvig Lindqvist tydde det skämtande så "Zachris o någon Annan.

     De äldre systrarna Lindqvist, Emilie, Thilda och Augusta hyste ett så lifligt intresse för de minnesrika platserna.




"Se här några, som jag med mina barn sommaren 1906 lyckades dechiffrera."



Marie Berg Kerrman
Frans (?) Alexander Kjellman. (Kalligrafiskt verkar skriftXXX vara)
Lotte Dyhr
Henrik Backman
Aina Topelius, Alina Häggström, Rosa Dyhr, Augusta Wahlström
Anna Häggström, Mimmi Lybeck. ??
Matts C. Lithén
[R T]
HH
[NB eller MB]
Eller EB?
Olga
[AED?]
Troligen "Eva [Topelius] och Acke".

Längre ned mot vattnet.
Zona Aina
[AH?]
 Akseli (= Axel ???)


Ur de Schalinska anteckningarna, mikrofilm i Bircks samling, Nykarleby stads arkiv.
Lars Pensar tillhandahöll, Johan Pensar bistod vid bildbehandling.


Och så här såg vår betydligt mindre procession ut (bestående av min fru Karin och Lars Pensar) på väg till Namnberget den 13 juli 2004. Även den gången var det myggigt.
[Och så här såg vår betydligt mindre procession ut (bestående av min fru Karin och Lars Pensar) på väg till Namnberget den 13 juli 2004. Även den gången var det myggigt.
Foto: F.L.]



Läs mer:
Fler texter ur Schalinska samlingen.
Runeberget på Alören.
(Inf. 2007-02-21, rev. 2007-05-13.)