Rondo

?

Jag åkade komma in på en sida på om skulptrisen Eila Hiltunens (1922–2003) jubileumsutställning år 2001 på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors. Hon torde vara mest känd för Sibelius-monumentet. Mot slutet kom det intressanta, som i översättning lyder ungefär:

Eila Hiltunen har varit mycket uppmärksammad det senaste året efter att hon beviljats Finlandia-priset. Nu är hon åter i blickpunkten efter att ha fått en beställning på att göra ett minnesmärke över Erik Bergman.
        Prototypen för verket Rondo är för närvarande utställt i skulpturparken vid Didrichsens konstmuseum. Det beställda arbetet kommer att bli 4 meter högt och över 2,5 meter brett. Nykarlebys stadsstyrelse har påbörjat ett penninginsamlingsprojekt och meningen är att monumentet inom de närmaste åren skall placeras i Topeliusparken.

mtv3, 2001-04-12

 

För att få lite mer fakta kontaktade jag Eila Hiltunens dotter Piia Virtanen:

Min mor var god vän med Erik Bergman och till en början mycket engagerad i projektet. Diskussioner om det inleddes redan 2001, men finansieringen blev ej klar. Så drog projektet ut på tiden och min mors hälsa försämrades så mycket att hon inte klarade av ett så stort åtagande. Hon avslutade projektet ett halvår innan hon gick bort.

Eftersom minnesmärket inte förverkligades ansåg dottern att det inte var lämpligt att publicera en bild på prototypen, så därför finns överst på sidan ett frågetecken.


Läs mer:
Erik Bergman i Uppslagsverket Finland.
Fler minnesmärken.
(Inf. 2009-11-18, rev. 2015-12-30 .)