Målningar vid Nykarleby sjukhem

På promenad i staden sommaren 2014 tog jag en avstickare till Nykarleby sjukhem och hittade en del intressanta saker.GRUNDNINGSBREV

År 1989, måndagen den 18 december, då Mauno Henrik Koivisto är republiken Finlands president, Kalevi Sorsa riksdagens talman, Harri Holkeri statsminister, Mauno Kangasniemi landshövding i Vasa län, Uki Voutilainen ordförande för Krigsinvalidernas Brödraförbund och Jukka Laaksonen överdirektör för Statens olycksfallsverk, genomfördes murningen av grundstenen vid Nykarleby sjukhem i Nykarleby stad.

Byggnaden, som uppförs för vården av de åldrande krigsinvaliderna, omfattar 26 vårdplatser, för såväl anstaltsvård som rehabilitering. För genomförandet av projektet har bildats en stiftelse med Nykarleby stad, Vasa krigsinvaliddistrikt och 8 krigsinvalidavdelningar som medlemmar.

Byggnaden har planerats av Arkkitehtitoimisto Into Pyykkö Ky och huvudentreprenör är Byggnadsfirma Ab H L. Backlund. Övriga planerare och entreprenörer framgår av bilaga.

Byggnadens sammanlagda våningsyta är 2 533 m² och kubik volymen är 10 000 m³. Projektets totalkostnader har beräknats till ca 24 milj. mk.

I cylindern, som skall förvara detta dokument för kommande släktled, deponeras ytterligare sjukhemmets realiseringsprogram jämte ritningar, på orten utkommande dagstidningar samt gångbara mynt.

Nykarleby den 18 december 1989.

Fritiof Lillqvist,
Stiftelsens styrelse- och byggnadskommittéordförandeMålningar

I ett kabinett finns sex målningar med en blandning av äldre och nyare motiv från staden. De är varken signerade eller daterade, men eftersom röjning efter apoteksbranden är avbildad, kan de vara tidigast från mitten av 1990-talet.

I februari 2015 hörde Rigmor Kellokoski av sig med kompletterande fakta:

Tavlorna överräcktes av Nykarleby stad den 18.1.1996 som gåva. Tavlorna är målade av konstnär Robert Back, Svenska konstskolan i Nykarleby.
     Robert Back bor numera med sin familj i Nykarleby, i före detta Henriksnäs gård på Kyrkogatan. Tavlorna är nog signerade med initialerna R B 1995.

Men jag ser fortfarande inga signaturer.


Kyrkan


Kyrkan ”by night”. Förstoring.

Röjning efter apoteksbranden


Apoteket brann natten till den 5 december 1995. Förstoring.

Älven, Storbron och kyrkan


Förlagan. Förstoring.

Islossning vid kraftverksdammen


Förlaga är ett vykort från slutet på 1920-talet. Förstoring.

Grävmaskin ”in action”


Troligen Per Willmans Åkerman H7MC. Förstoring.

Tåget på Storbron


Förlagan. Förstoring.


Foto: F.L. den 12 juli 2014.


Läs mer:
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarleby i konsten.
(Inf. 2014-09-11, rev. 2015-02-25 .)