Lucka 8   LUCKA 9 Lucka 10 
  Adventskalendern 2014  


STJÄRNMAKAREN


Röd, grön och gul lyser julstjärnan över Nykarleby. Det röda står för Guds kärlek, det gröna för hoppet och det gula för ljuset som når den mörka jorden, symboliserad av en senare tillkommen blå udd.

Det blå kunde lika gärna stå för havet här i den gamla sjöfartsstaden. För rött minner också om babordslanternan, grönt om den på styrbord och gult om ankarlanternan på fartygen som seglade ut på de stora haven.


Med bandsåg skär Ann-Maj Smedman ut rundlar till stomme.
Furu skall det vara, gran är för luddigt.


Nykarlebyborna har pyntat sina hem med färggranna stjärnor i minst 200 år. Bygdens store son Zacharias Topelius skildrade hur julstjärnorna spred sitt varma ljus över den österbottniska småstaden i juletid. Själv hissade han upp lanternor i den granrisinlindade flaggstången på sitt barndomshem Kuddnäs.

Också stjärnans plats var ursprungligen utomhus. Som ledstjärna för sjömännen som återvände från långfärder på stormiga hösthav.

Ljuskällan var vanligen två stearinljus i ett skal av pergaminpapper. På 1920-talet [redan i början på 1900-talet] kom elektriciteten till stan och även till stjärnorna som då flyttades inomhus. Pergaminet har nu bytts ut mot hållbara tyg.


Klar för upphängning är Nykarlebystjärnan som mäter
en halv meter mellan uddspetsarna.
Förstoring.


- Inför julen blir det rusch då folk vill ha sina gamla stjärnor omklädda, säger stjärnmakaren Ann-Maj Smedman som vant skär ut fanerrundlar till stomme, kapar fyrkantiga ribbor till stjärnspetsar och sneddar dem.

Sågspånsdoften vilar trivsamt över träslöjdsverkstaden ett stenkast från Topelius Kuddnäs. Verkstaden har upplåtits för arbetssökande av församlingen. Ann-Maj är barnträdgårdslärare men efter att hon varit hemmamamma i många år har hon inte fått jobb i sin bransch.


Som barnträdgårdslärare är Ann-Maj Smedman van att pyssla.
Med skalpell skär hon snabbt bort överflödigt tyg.


- Jag har haft tillfälliga jobb, som personlig hjälpare för synskadade och nu senast i köket på ett daghem. En hantverkarkurs på Kronoby folkhögskola fick mig intresserad av träslöjd, berättar hon.

Runar Renvall, vars stjärnor hänger i många Nykarlebyhem, lärde Ann-Maj själva hantverket. Materialet skaffar hon i nejden.

I sin hemmaverkstad fogar Ann-Maj samman stommen med hjälp av uppvärmt lim och förstärker fogarna med småspik. Precisionen är A och O, också då tyget spänns över stommen och överflödet klipps bort.


Uppvärmt lim fäster ribbpyramiden. Sju uddar är det vanliga i dag,
tidigare förekom stjärnor med både fem och sex uddar.


- Få gör längre sina stjärnor själv. Jag gör ett hundratal stjärnor varje år, den här julen blir min femte, säger Ann-Maj Smedman.

I jul lyser åter färgglada stjärnor över Nykarleby, Nordens Betlehem. Lyser gör de också i många hem runtom i världen där Nykarlebyättlingar slagit rot.


Juletid pryder stjärnan både hem och gator i Nykarleby, Nordens Betlehem.


Löntagaren 16.12.2005. Text: Ingegerd Ekstrand. Foto: Esa Melametsä.
Publicerades på finska i Palkkatyöläinen den 13 december 2005.
En del uppgifter om stjärnans historia är inte riktigt korrekta.


Stig Haglund tillhandahöll.


Läs mer:
En annan artikel om Ann-Maj.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
(Inf. 2014-12-02, publ. 2014-12-09, rev 2014-12-09 .)