Plastindustri i Nykarleby uppför ny fabriksbyggnad

Åbo Underrättelser i Uppslagsverket Finland. Det rör sig på det industriella planet i Nykarleby. Tills vidare är det mest fråga om livskraftiga småindustrier, men en vacker dag kan det mycket väl hända att av dessa småföretag växer upp storföretag. Karlon är namnet på den nya plastfabrik som direktör Hugo Nars startade i våras. Karlon har vid det här laget trampat ut barnskorna och redan nästa sommar skall en ny fabrik stå färdig strax norr om staden. Det första byggnadsskedet omfattar 1500 kubikmeter och fabriken kommer att sysselsätta ett 50-tal man.

Fröken Arla Granvik är en ung nykarlebyflicka som jobbar i plastfabriken.
Fröken Arla Granvik är en ung nykarlebyflicka som jobbar i plastfabriken.


     I världens minsta fabrik, som direktör Hugo Nars skämtsamt kallar sin fabrik på älvstranden vid Gamla hamnen tillverkas redan ett 100-tal olika plastprodukter och så gott som dagligen ser en ny artikel dagens ljus. Företagets artiklar är också avsedda för export till bland annat Sverige, USA och Kanada.
     Olika slag av portföljer är just nu den största av företagets produkter. Ytterligare kan nämnas etiketter, plastfodral, badmadrasser, simringar, plånböcker och tabletter av olika slag.
     Direktör Hugo Nars betonar att denna nya plastfabrik ingenting har att göra med Nars-koncernens fabriker. Det är ett nytt och självständigt företag. Det enda sambandet de båda fabrikerna har är att Karlon köper en stor del av råmaterialet från Nars.
     Nykarlebyborna hälsar givetvis med stor tillfredsställelse den nya fabriken välkommen till orten och stadens fäder är mycket välvilligt inställda till den nya plastfabriken.


En modell av den nya plastfabriken i Nykarleby.
En modell av den nya plastfabriken i Nykarleby.


Tor, Hufvudstadsbladet, fredagen den 17 november 1961.
Stig Haglund digitaliserade och tillhandahöll.


Läs mer:
OY Karlon AB av Erik Birck.
Arla var Lucia 1958.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2005-12-11.)