Hej, skall bidra endast med en kort notis som jag hittade i ett Hbl. Kräftorna i Nykarleby älv har vi ju funderat på i något sammanhang. Här är då ett skriftligt belägg om deras existens en gång.

KRÄFTORNA börja trivas allt bättre på orten eller rättare sagt i vår å, gemenligen kallad Nykarleby älv, Lappo å eller Jeppo å, beroende på var man befinner sig. Både uppe i Jeppo och nere i staden ha småpojkarna kräftat med rätt så gott resultat. Prisen ha hållit sig höga, i vissa fall ända till 1:50 per exemplar. Välutvecklade och dito gödda lära också de läckra skaldjuren ha varit. Vi hoppas att den tvinande tillvaron kräftorna hittills fört, är överstånden och att de verkligen börja trivas.


Hufvudstadsbladet, den 6 september 1940.
Lars Pensar digitaliserade, tillhandahöll med kommentaren:

Men kräftorna kom aldrig riktigt igen utan försvann från Nykarleby älv. Undrar när de sista kräftorna fångades mellan Kärrfors och Nybroforsen?


*                *                *


Den 19 september 2005 skickade Lars Pensar lite mer fakta om kräftor:

Hej, träffade idag på morgonpromenad Gustav Bergfeldt [född omkring 1930] som berättade hur han och andra pojkar i 12–15 årsåldern fångade kräftor i Forsbackaforsen i enkla sänkhåvar, runda till formatet och med en hängande botten med bete och upphängada i tre sammanstrålande linor.

- Det kom bra, ibland om håven varit placerad på en undervattenssten kunde flera kräftor som försökt komma åt betet underifrån, hänga kvar med sina saxar i bottenmaskorna och var man snabb att hissa upp håven kunde man få flera på en gång.

Kräftorna såldes till någon person Strang eller Streng som sen sålde dem åt någon i Kållby, fvb kanske H:fors.
    
Dessutom hade Gustav i det lilla uthus som fanns på tomten (J. Nilssons) fått en sikhåv, siklippa, en håv med riktigt långt skaft och håven stor i diameter och verkligt lång ”säck”. Den hade säkert använts för siklippande i bl.a. Nybroforsen.


Läs mer:
En kräfta i seminariets samlingar.
Bror Johanssons kräftfiske på 1920-talet.
Peter Bergfeldts (Gustavs son) kräftkalas.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2005-08-07, rev. 2014-12-01 .)