Bakverk

Topelius fick fransk bakelse med kolaglasyrKolaglasyr med chokladprofil och en fyllning med både smörkräm och äppelkompott – det är en Topeliusbakelse gjord av. Konditor Simone Widner står bakom den här skapelsen, som har tagits fram till författarens 200-årsjubileum.
Bild:
Petra Miettinen

8.1.2018 18:04 Uppdaterad 9.1.2018 09:16

Ett fyrkantigt bakverk med äppelkompott och kolaglasyr, med ett namn som syftar på karriären som författare och journalist. Så ser den pinfärska Topeliusbakelsen ut.

Det är inte alla författare förunnat att ha ett bakverk kallat efter sig. Medan vi äter Runebergstårtor varje februari har Zacharias Topelius födelsedag den 14 januari förflutit ganska obemärkt förbi i 199 år, åtminstone vad gäller godsaker. [På 70- och kanske 80-talen serverades Zachrislimpa bakad av Holger Haglund med te på Topeliusfesterna.] Nu är det slut på det – i år finns det en egen bakelse till Topelius ära. Det är konditor Simone Widner i Nykarleby som har tagit fram den.

– Jag förslog några olika slags bakverk för arrangörerna bakom Topelius 200-årsjubileum och Anci Holm valde den här som heter Tusenbladsbakelse. Den är gjord på ett franskt recept och jag tycker att namnet passar bra på Topelius, som ju var både författare och journalist, säger Widner.

Simone Widner berättar att Tusenbladsbakelsen har en fyllning som består av äppelkompott med vanilj och kanel samt en fransk smörkräm. Bakverket täcks av en kolaglasyr och det hela toppas med en chokladprofil som förstås föreställer jubilaren Topelius.

– Jag har inget eget konditori ännu, men tar emot beställningar och jobbar då hemifrån. Jag har planer på att öppna Widners beställningsbageri en dag. Men nu har jag fått hyra in mig på ett bageri för att tillverka 400 bakelser inför söndagen.

årets Topeliusfest, som ordnas i Stjärnhallen i Nykarleby på söndag, kommer gästerna att serveras Widners Topeliusbakelser, men utöver det kan det vara svårt att få tag på bakverket. Men jubileumsåret pågår hela året och framåt sommaren hoppas konditorn att hon ska kunna tillverka Topeliusbakelser till försäljning i kaféer och affärer i författarens hemstad Nykarleby med omnejd.Hufvudstadsbladet, nätupplagan den 9 januari 2018.

Läs mer:
Topelius i Uppslagsverket Finland
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2018-01-10, rev. 2018-01-10 .)