Närmare centrum och skräddarsydda rum är enligt servicedirektör Kari Pennanen orsaken till Alkos flytt i Nykarleby. På tisdag skålades nya stället in i alkoholfritt skumpa. Foto: Britt Sund

Nykarleby i landstoppen med dyra viner

På tisdag [24 november] var det högtidlig invigning av Alkos nya affär i Keskos affärsbyggnad. Nykarlebybutiken sticker ut i fråga om dyra viner.

Publicerad 24 november kl 16:02

Orsakerna till flytten från S-marketbyggnaden till K-supermarket är enligt Alkos servicechef Kari Pennanen placeringen och mer ändamålsenliga rum. –  Nu är vi närmare centrum, vi har fått skräddarsydda rum, bättre logistik och större synlighet, säger Pennanen som lyfte en skål i alkoholfri skumpa för den nya affären.

Också personalen på plats ser fram emot att få arbeta i den nya affären.

Precis som i alla alkobutiker längs den svenskösterbottniska kustremsan, inklusive Åland, säljs det mera vin än starksprit även i Nykarleby.

–  Förhållandena är i stort sett 60 procent vin och 40 procent starksprit i alkobutiker på svensk- och tvåspråkiga orter, säger Alkos regionchef Harri Kankaala.

Nykarlebybutiken sticker dock ut i fråga om dyra viner. När det gäller försäljningen av kvalitetsviner, eller dyra viner, ligger Nykarlebybutiken i absoluta landstoppen.

– Nykarlebyborna har helt enkelt lärt sig dricka gott vin, förklarar Pirkko Finne.

– Det är också mycket roligare att sälja gott vin, tillägger hon.

Varken Finne eller hennes kollega Margareta Svanbäck knusslar med att dela med sig av sina vinkunskaper och tips på vilka viner man ska satsa på till vilken mat.

– De har räddat många middagar för mig, säger fullmäktigeordförande Elli Flén som tillsammans med stadsdirektör Gösta Willman representerade staden vid butiksinvigningen.

Även om den nya butiken, eller själva affärsrummet, verkar mindre än på det tidigare stället är utbudet lika stort och i stort sett detsamma.

–  Utbudet i en butik ska svara på det som kunderna efterfrågar. Därför har också utbudet på alkoholfria varor ökat, säger Harri Kankaala.

Det stora intresset för kvalitetsviner bland Nykarlebyborna förklarar på samma sätt det relativt breda vinsortimentet i butiken.


Britt Sund, Österbottens Tidning, webbupplagan den 24 november 2016.


Läs mer:
Ett 80-årsminne: Alko i Nykarleby 1932 av Lars Pensar.
Tillkomsten av K-supermarketen på Kampen.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2017-10-29, rev. 2017-10-29 .)