Brostugan fick ny färg

Sittande kommunala tjänstemän kan få det att hända med ett minimum av byråkrati. På nolltid gick man från ord till handling då det gäller nymålade Brostugan.


NYKARLEBY
.
Lagom till Valborg utkom Nykarlebyposten med en stor bild av Brostugan och dess nya café-idkare. Bilden av den anskrämliga fasaden på blickfånget till historisk byggnad fick Nykarlebybor att gå i taket på sociala medier. Med stora bokstäver krävde de upprörda och delvis argsinta stadsborna omedelbara åtgärder av staden.

Stadsdirektör Gösta Willman tog till sig reaktionerna och kritiken och stämde möte med sysselsätntingskoordinator Anders Fors. På en halvtimme var problemet löst och Brostugan målad en vecka senare.

Staden hade inga egna gubbar att sätta på jobbet, så Willman och Fors beslöt att låta ishockeyföreningen Muik ta sig an arbetet.

- Muik levererar både i hockey-VM och på hemmaplan, säger Willman då han tillsammans med Anders Fors inspekterar den nymålade Brostugan dagen efter att Lejon-Leo Komarov sköt segermålet mot USA häromdagen. [Hockey-VM i Moskva.]


TRE DAGAR
tog det för de händiga hockeygubbarna att skrapa och måla Brostugan. Som tack för jobbet fick de 2000 euro till föreningskassan. Målet och penslarna som staden stod för gick på några hundralappar.

- För staden handlar det bara om en bråkdel av vad det hade kostat om vi gjort det i egen regi, eller om vi hade tagit sedvanlig offert på projektet, säger Willman.

I över fem års tid har man i staden diskuterat behovet av en upprustning av Brostugans fasader.

- Men då vi tvingats prioritera och i första hand se till att stadens barn och äldre får friska hus att vistas i har Brostugan halkat långt ner på listan, säger Willman.Starka reaktioner p
å Brostugan fick Anders Fors och Gösta Willman att agera genom att städsla hockeyföreningen Muik, som satte ny Nykarlebygul färg på stugan. Foto: Britt Sund


MOT BAKGRUND AV
alla de fastigheter som folk dagligen ska vistas i och som länge skrikit på åtgärder hade Gösta Willman för egen del kunnat skämmas över Brostugan i tio år till.

  ”Det går att hitta liknande lösningar för andra mindre kommunala
projekt som
över fixas.”

ANDERS FORS

sysselsättningskoordinator
   

- Men visst tog det i ögonen och därför är vi glada att vi med Muiks hjälp denna gång lyckades lösa problemet på ett lysande sätt som också verkar tillfredsställa stadsborna, säger Willman.

Att staden även i fortsättningen skulle låta tredje sektorn för en billig penning fixa stadens fastigheter är däremot inte aktuellt enligt Willman. Lika litet är det stadsbornas uttalade åsikter på Facebook, eller de som ropar högst, som bestämmer eller styr hur staden prioriterar sina satsningar.

- Det kunde göras på Brostugn och det går att hitta liknande lösningar för andra mindre kommunala projekt som behöver fixas, säger Anders Fors.

Som exempel nämner Fors badstränder och faciliteter på dem, lekparker eller motsvarande mindre projekt, där föreningar och staden kan mötas i en vinn-vinn match.


Britt Sund, Österbottens Tidning, den 12 maj 2016,
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Brostugan i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2016-05,14 rev. 2016-05-14 .)