xx


von Döbeln på marsch, flankerad av Bengt Jansson och Kenneth Nylund.
FOTO: MAJ-BRITT HÖGLUND

[Maskerna på grund av covid-19-pandemin.]


von Döbeln intog stadshuset i Nykarleby

En tavla föreställande monumentet vid Juthas promenerade på fredagen in på stadshuset i Nykarleby och intog sin plats på en vägg i trappuppgången.


LÄSARNA SKRIVER


NYKARLEBY.
Tavlan deponerades av ägaren, Nykarleby Rotaryklubb, för att glädja både anställda i stadshuset och besökare från staden och utifrån.

– Sällsynt lämpligt, sa stadsdirektör Mats Brandt som tog emot, särskilt med tanke på att Nykarleby firar sitt 400-årsjubileum i år.

– Vi tackar, vi tackar, sa han och Maria Palm, stadsstyrelsens ordförande, liksom Heidi Kronqvist, tf. välfärdschef.

– Varför står det Juutas, på finska, undrade Maria Palm.

Så lär det stå på själva monumentet.


TAVLANS ÄGARE, Nykarleby Rotaryklubb, representerades av Bent Jansson, president, och Kenneth Nylund, styrelsemedlem.

– Tavlan fanns tidigare på restaurang von Döbeln, berättar han. Den är daterad ”Joachim -85” och överlämnades till Nykarleby Rotaryklubb 2002. Klubben har haft den deponerad på Juthbacka, men efter renoveringar passade den inte in där.

Tavlan, liksom von Döbeln själv, har en fransk koppling. von Döbeln tjänade vid ett franskt regemente, och vistades med detta sitt regemente i Indien.

Joachims fullständiga namn är Joachim Gélinier, en fransk konstnär verksam i Paris och Dijon. Han har också ställt ut i Finland, med konstgrafikern Juha Tammenpää höll han en samutställning som också visades i Paris. Tavlan är utförd i akryl.

Den beställdes till von Döbeln av Tor Ahlstrand, radio- och tv-redaktören i Oravais. Han var med om att grunda Oravais Rotaryklubb 1954 och var medlem fram till sin död 2016. Efter restaurangens konkurs överlämnade han tavlan till Nykarleby Rotaryklubb.


ATT FRAKTA
en tavla av den storleken från Paris till Nykarleby krävde vissa arrangemang. En österbottnisk buss med en grupp resenärer hade lösningen: konstnär, tavla och stödtrupper träffade busschauffören utanför Moulin Rouge och fick in tavlan i bagageutrymmet. En mötesplats som von Döbeln – enligt uppgift – skulle ha gillat.

Maj-Britt Höglund, Österbottens Tidning, webbupplagan 2020-11-17.
Bengt Jansson tillhandahöll.


Läs mer:
Målning av Georg Carl von Döbeln återfunnen.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2024-05-15, rev. 2024-05-15 .)