Nykarleby firade med grisar
– feststämningen på topp även med firande på distans


Feststämningen var på topp i Nykarleby på söndagen, trots att det blev ett annorlunda jubileum än man tänkt. Många Nykarlebybor hämtade den sockergris som staden bjöd på, för att sedan fira hemma.Kristel Nordström, Steven Frostdahl, Majvor Grönroos, Mikael Lindvall och Mattias Nordström skötte utdelningen i Rådhuset i centrum, ett av tjugo utdelningsställen runtom i Nykarleby. Foto: Eva-Maria Björk


– Det känns riktigt fint. Så summerar fullmäktiges ordförande Mikael Lindvall (SFP) stämningen när han hälsar stadsborna välkomna i Rådhuset i centrum. 

På plats finns också fullmäktigeledamöterna Majvor Grönroos (SDP) och Steven Frostdahl (SFP), och Kristel Nordström, kurssekreterare på Arbis som också har med sig sonen Mattias Nordström. Det är ett glatt gäng som delar ut grisar till de centrumbor som droppar in en efter en.  

På grund av coronapandemin fick Nykarlebys 400-årsjubileum ändra form. I stället för en stor tillställning beställde staden 7 500 grisar som delades ut under söndagseftermiddagen så att Nykarlebyborna i stället kunde fira i hemmen. Magnus Lillas var en av alla de Nykarlebybor som hämtade jubileumsgrisar på söndagen. Majvor Grönroos räcker över påsen, bakom medhjälparna Mattias Nordström och Kristel Nordström. Foto: Eva-Maria Björk


Alla hushåll har också fått ett gratulationskort med information om firandet. Dessutom sänds en jubileumssändning på NyTv varje heltimme från klockan 14. Den finns även att se på Youtube. Dagen inleddes med en jubileumsgudstjänst i Sankta Birgitta kyrka. 


Är det feststämning i Nykarleby i dag?

– Det känns så. Jag tror också att folk kommer känna feststämning när de ser filmen vi har gjort, säger fullmäktiges ordförande Mikael Lindvall.

En av alla Nykarlebybor som hämtade grisar till sin familj var Magnus Lillas.

– Nu ska jag köpa rödlemonad också, sa han glatt.


Eva-Maria Björk, Österbottens Tidning, webbupplagan den 6 september 2020.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Nykarleby 400 år.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2020-09-08, rev. 2023-12-29 .)