Hägers brinner för gamla stockhus – får kulturpris för Kuddnäsrenovering

 


Yngve Häger och sonen Jhonny är glatt överraskade över att de får stadens kulturpris för sina bygginsatser på Kuddnäs. Foto: Jonas Brunnström


Yngve och Jhonny Häger belönas med Nykarleby stads kulturpris för deras avgörande roll i renoveringen av Topelius barndomshem, Kuddnäs.


Enligt prismotiveringen besitter Yngve och Jhonny Häger ett värdefullt specialkunnande om material och arbetsmetoder inom sin bransch – ett specialkunnande som gör att de haft en avgörande roll i bevarandet av den nationellt betydelsefulla kulturbyggnaden i Nykarleby – Zacharias Topelius barndomshem Kuddnäs.

– Det kommer nog som en glad överraskning, säger kulturpristagaren Yngve Häger.Yngve Häger och sonen Jhonny jobbar som bäst med ett stockhus i Kovjoki som är byggt på 1870-talet. Foto: Jonas Brunnström


Medhåll får
han av sin son Jhonny. Som vanligt jobbar de tillsammans och inledde det nya året med ett nytt byggprojekt, ett gammalt ståtligt timmerhus byggt på 1870-talet i Kovjoki.

Då vi träffar dem är golvplankorna redan borta och uppradade i ett av uthusen för att återbrukas i ett senare skede. Det mesta av tapeterna och tidningspappret är också borttaget av stockväggarna invändigt för att se vilka stockar som är i skick och vilka som behöver bytas ut.

De nya stockarna kommer Yngve Häger att tillverka hemma på sin såg i Forsby.Grunden samt ventilationen och jordvärmesystmet à la 1800-tal kommer att byggas om till en ny krypgrund enligt Yngve Häger. Foto: Jonas Brunnström


Som bäst har en slammsugare kallats till platsen för att suga ut jord, sand och mossa och annat gammalt och mycket dammigt byggmaterial från 1800-talet. Grunden är snustorr.

– Det här är nog det värsta momentet, medger Yngve Häger. 

– Men man lär sig alltid något nytt för varje gång man öppnar upp ett gammalt timmerhus, säger han.

Tidigt blev Yngve Häger egen företagare och startade Hägers Såg och Bygg hemma i Forsby.


Intresset för  timmerhus
och gamla byggnadsmetoder föddes då Yngve Häger jobbade som underentreprenör för Nykarleby Spåntak, som förutom kyrktak också renoverade gamla skyddade kulturbyggnader runtom i landet.Yngve Häger och sonen Jhonny brinner båda för att jobba med gamla stockhus. Foto: Jonas Brunnström


– Vurmen för timmerhus tog ordentlig fart med bygget av Dollar-Hannas hus och som jag gjorde tillsammans med Ingemar Nynäs år 2006 till inspelningen av filmen Colorado Avenue, säger Yngve Häger.


Dollar-Hannas hus
har Yngve monterat tre gånger. Först hemma i Forsby, sedan under filminspelningen och slutligen på stranden i Vexala, där huset i dag står och fungerar som ett privat fritidshus.

Dollar-Hannas hus gav också Jhonny hans första sommarjobb då han var 14 år. Efter att Jhonny år 2010 blev klar med sin byggarutbildning på Optima har han jobbat i Yngves firma. För de mesta har far och son arbetat tillsammans och byggprojekten har i jämn takt avlöst varandra.Det både kyligt och dammigt men Yngve Häger ”mårar och på” med det han gillar allra mest – gamla stockhus. Foto: Jonas Brunnström


Renoveringen av Kuddnäs är deras största projekt hittills, åtminstone räknat i tid.

– Den första sommaren på Kuddnäs var vi också till allmänt beskådande, skrattar Yngve.


Han minns
busslasterna med museibesökare som balanserade på de spångar som han och Jhonny hade byggt för att besökarna skulle kunna vandra genom renoveringsobjektet till museum och som dess värre hade större skador än vad man hade trott – inte minst för att det enligt Häger tidigare hade renoverats sönder.

– Men man vande sig också med att bygga inför publik, säger han.

Totalt tillbringade Yngve Häger ett och ett halvt år på Kuddnäs och Jhonny något kortare tid.

– Åren går fort, men det känns väl så om man trivs med det man gör, säger Yngve.Yngve Häger har rivit golvplankorna i salongen, som blottar grunden och den frostfria håligheten, eller jordvärme a la 1800-tal, inklusive sinnrikt ventilationssystem. Foto: Jonas Brunnström


Man behöver inte tillbringa någon lång stund med Yngve Häger i aktion för att se hur det gamla timmerhuset fyller honom med arbetsglädje – trots kylan och byggdammet.

– Bara att vila blicken på en gammal stockvägg räcker, medger han i kafferummet de inrett och värmt upp i en vindskammare.

– Det finns inget friskare att bo i än i ett hus av stock förutsatt att det byggs på rätt sätt och med rätt och levande material, säger Yngve.


Om det blir tid över
och orken håller i sig för 56-åringen drömmer Yngve Häger om att byta ut sitt eget elementhus i Forsby mot ett stockhus.

Det närmaste året har emellertid både han och Jhonny händerna fulla med sitt spännande byggprojekt i Kovjoki.Om väggar kunde tala, fanns det mycket att berätta om vad som timat i det gamla timmerhuset från 1870-talet och som nu rustas upp av far och son Häger till ett modernt boende. Foto: Jonas Brunnström


På Topelius födelsedag den 14 januari, som årligen firas i Nykarleby, tog sig både far och son Häger tid för att ta emot stadens kulturpris på Scala.


Britt Sund, Österbottens Tidning, webbupplagan den 18 januari 2019.


Läs mer:
Fler kulturpristagare.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2019-01-17, rev. 2019-01-17 .)