Ingen vågar hyra Liljedahls hotell

Handlanden Artur Liljedahls stora nybygge vid, nykarlebytorget har tagits i bruk med undantag för restaurangsalen och restaurangköket, berättar hr Liljedahl själv.

Posten, telefonen och butikerna trivs bra under mitt tak och i hotellets gästrum har lärarna vid seminariets medborgarskola funnit fristäder åt sig. Men det brister alltjämt trots en ivrig annonsering ifråga om restaurangen, som inte vill bli av.

— Jag har talat med Alko och med andra men alla tycker att Nykarleby är en för liten stad för att ett hotell skulle löna sig här. Och det har lett till att både restaurangsalen och -köket fortfarande är halvfärdiga. Men får jag en allvarlig spekulant så klarar jag av resten i en handvändning.

Jag skulle öppna själv men jag duger inte till det därför att jag inte har den för restauratörer stadgade treårspraktiken i branschen.

— Jag har också bett stadsstyrelsen, att få balka av salen och köket till tre bostadslägenheter men på det har jag fått absolut back. Staden erinrar om att jag lovat öppna ett hotell och det räcker inte med att jag bara byggt ett sådant.

 

Hr Liljedahl är lika bekymrad som allmänheten är intresserad. Skall Nykarleby få sitt hotell eller inte, det är frågan.


.Jakobstads Tidning den 8 oktober 1959.
Margite Enlund publicerade på facebook.


Läs mer:
I slutet på mars 1960 öppnade en restaurang.
År 1993 flyttade restaurangen till f.d. FBF-huset och 1995 ombyggdes restaurangen och hotellet till lägenheter.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2018-12-04, rev. 2021-08-15 .)