Ett strålande glatt luciafölje
kröntes inför fullsatt torgNykrönta och strålande glada är lucian Elin Wik med tärnorna Alma Hedman och Theresa Nyman redo att inleda sitt uppdrag att sprida ljus, glädje och värme.


Strålande glada och med spänd förväntan sätter sig lucian Elin Wik och tärnorna Alma Hedman i den skinnbeklädda hästskjutsen och startar sin ringlande färd genom staden.

Och Nykarlebyborna förnekar sig aldrig. De kantar gatorna och när luciaföljet med fackeltåget av lionsbröder kommer till torget är torget fyllt av stadsbor – stora som små och från alla delar av småstaden.

Då många andra föreningar haft svårt att hitta luciakandidater kunde lionsklubbarna i Nykarleby stoltsera med en bukett av åtta kandidater.

– Luciatraditionen är viktig i Nykarleby och luciakvällen samlar alltid massor av folk. Därför är det också så många som gärna ställer upp i luciavalet, säger Alma Hedman.

– Fast det krävs också lite extra raggning eller övertalning, medger hon.
Med spänd förväntan och pirr i magen startade lucian Elin Wik och tärnorna Alma Hedman och Teresa Nyman sin ringlande färd genom staden med ett fackeltåg av lionsbröder som tryggt följe.Med spänd förväntan och pirr i magen startade lucian Elin Wik och tärnorna Alma Hedman och Teresa Nyman sin ringlande färd genom staden med ett fackeltåg av lionsbröder som tryggt följe.


Frågar man trion i luciaföljet var det en pappa, en farmor och en kompis som fick dem att ställa upp, något de absolut inte ångrar. Ingen av dem var heller speciellt nervös för att möta folkmassan på torget. Den har de själva varit del av så länge de minns tillbaka. Publiken är alltid given på torget i Nykarleby.

– Det är sången som vi är mest nervösa för, säger lucian Elin Wik.

– Men Alma och Elin sjunger hur bra som helst, lovar Theresa Nyman.Forsfararna höll glöggrytan varm och serverade glögg precis så mycket de hann.


På torget var det emellertid Nykarleby manskör som stod för sången då lucian och tärnorna kröntes. På torget utlyste även stadens styrelseordförande Maria Palm julfreden.

Själva luciafesten hölls i St. Birgitta kyrka, där manskören fortsatte med Philip Järvenpää som solist. I luciafesten deltog också alla åtta luciakandidaterna med musikprogram.Som vanligt fylldes torget av både stora och små. Ett är säkert. Återväxten av lucior är god i Nykarleby.


Britt Sund, text och foto, Österbottens Tidning, den 14 december 2019.
Lars Pensar tillhandahöll.Läs mer:
Mer om Lucia 2019.
Innehållsförtecking till Lucior i Nykarleby.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2019-12-27, rev. 2019-12-27 .)