Konstverk utställs
vid
Café Panorama


PÅ MÅNDAGEN hade Café Panorama i Nykarleby öppet den första vardagen. Under maj månad har stället varit öppet under veckosluten och för förhandsanmälda grupper som t.ex. skolbarn på klassresa.

CIRKA 1 900 personer har hittills i år besökt Café Panorama. Det är nästan 2/3 av fjolårets totala besökarmängd. I år väntas ca 6 000 besökare.


Orsaken till den kraftiga besökartillväxten beror på att öppethållningstiderna har ändrats. Då caféet ifjol öppnade efter midsommar och var öppet ett tjugotal dagar besöktes vattentornet av 3 000 personer.

- Café Panorama har sedan förra året blivit uppklassat till ett förstaklassens café, berättar Susanne Liljeström. Susanne står bakom rörelsen i sommar tillsammans med Kaj Svarvar. Förra året var Susanne också uppe i vattentornet men då som anställd av staden.

Övriga nyheter för i år är att konstverk kommer att ställas ut i vattentornet. Vidare har företagen i nejden fått möjlighet att presentera sig själva.

- Det är bara lägerområdet Klippan som utnyttjat den möjligheten hittills. Det är konstigt att inte flera gjort det då väggutrymmen upplåtits kostnadsfritt.

- Det var många företag som hörde sig för om möjligheten att inlämna en presentation, säger Susanne. Men av någon anledning har inte flera gjort det. Antagligen har saken glömts bort.

- Vi har redan fått några stamgäster, berättar Susanne. Det är tio barn från grannhusen som ofta kommer hit upp.

- Möblerna är en ganska brokig samling, säger Susanne. De flesta av dem stör mitt skönhetssinne. De äldsta möblerna härstammar från seminariet. I år är det 20 år sedan vattentornet byggdes. Några festligheter av den anledningen har inte planerats men efter en stunds funderande säger Susanne att det skall firas i arbetets tecken.

- Just nu är det en lugn tid säger Susanne. Lugnet varar intill midsommar men därefter väntar livlig verksamhet. Endast 15 personer har besökt vattentornet på måndagsförmiddagen. Den livligaste dagen hittills var den först maj. Då besökte ca 400 personer vattentornet. Den dagen var förutom Kaj och jag min mamma och pappa här för att hjälpa till. De senaste dagarna har min syster Cecilia hjälpt till.

- Hissdörren är ett otyg, säger Susanne. Om hissen är nere och de som sist åkt ner med den inte stängt grinden ordentligt måste man gå ner. Kaj har redan gått ett tiotal gånger, Cecilia ett par tre gånger och jag en gång. Det skulle vara bra om alla besökare kontrollerade att grinden och dörren säkert gått igen.

- Vykorten över Nykarleby är dåliga, tycker Susanne. Vi säljer bl.a. gamla flygfoton över staden som är över tio år gamla. Det borde finnas nyare vykort, menar hon.Det var lugnt på måndagen vid Café Panorama i Nykarleby. Här serverar [min syster] Susanne Liljeström sin syster Cecilia en kopp kaffe. (Foto: J. Sandberg) Förstoring.Jakobstads Tidning den 5 juni 1984


Läs mer:
Vattentornets tillkomst.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2011-04-25, rev. 2011-04-25 .)