Ett sjusärdeles fyrverkeri
(men vem glömde räkningen?)

Nykarleby firar 350-års jubileum med fest i dagar. Men vem skall betala fyrverkeriet den här gången? För femtio år sedan, vid förra jubileet, blev det slarv med den saken.

— Fyrverkeriräkningen är faktiskt obetald ännu idag, säger Arthur Nylund, 72, pensionerad esbolärare på sommarviste i Munsala.

Fyrverkeri skulle det vara då, men inget fyrverkeri fanns till salu. Men Arthur Nylund, som var seminarist, visste att ett gammalt lager fanns på en av seminariets vindar. Fyrverkeriet skulle egentligen ha använts på seminaristernas höstfest år 1917, men oroligheterna satte stopp för festen.

— I festannonsen stod fyrverkeri. Det var länge sedan sådant hade setts. Hela åbron var svart av folk.

Pjäserna var gamla, men de gick för fullt.

— Vi sköt i kors från två platser. En raket skulle skjutas från bron. Den stjälpte och folk sprang på varandra för att komma undan eldkulan som snodde kring benen.

Raketerna sköts säger Arthur, men när de skulle betalas trädde ingen fram. Vad spelar det nu mera för roll för folk hade hjärtans roligt. Det var huvudsaken.

— Jag var den skyldige för jag tog ner raketerna från vinden. De hörde till elevkonventet.

Arthur minns lössläpptheten på jubileumsfesten.

— Huvudfesten gick i övningsskolan [Normen]. Ett av huvudnumren var blåsorkesterns framträdande. Men innan uppträdandet hade flaskan gått runt inom orkestern och munnarna var mindre stämda för instrumenten. Uppträdandet blev ett fiasko.

Nu blir det fest igen. På fredag, lördag och söndag firar Nykarleby 350-årsjubileum.

— Det skall bli en värdig fest, säger Stadsdirektör Ernest Eklund. En riktig familjefest för nykarlebyborna.• Arthur Nylund, 72, sköt raketer vid stadens 300-års jubileum år 1920. I glädjen tänkte ingen på betalningen så raketerna är väl fortfarande obetalda, säger han.
[För pekaren över bilden för att se den kolorerad av Peter Gullback!
(Inf. 2020-06-18.)]


Mera om jubilaren på sidorna 8, 9 och 10.Jakobstads Tidning, september 1970.
Katarina Näs publicerade på facebook och tillhandahöll. Arthur Nylund var Katarinas morfar och Greta Näs far.


Läs mer:
300-årsjubileumet.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-06-14, rev. 2020-06-22 .)