Nykarleby stad uppmanar till kalas – invånarna utlovas en sötebrödsdagTina Nylund, Maria Palm, Steven Frostdahl, Anna Kotka-Bystedt, Mats Brandt och Mikael Lindvall hoppas på en känsla av gemenskap när Nykarleby firar 400 år.
Foto: Rebecca Pettersson


Alla Nykarlebybor får sockergrisar och födelsedagskort när staden firar 400 år. Dessutom blir det en jubileumssändning och gemenskap på avstånd.
Rebecca Pettersson

Den sjunde september har det gått 400 år sedan kung Gustaf II Adolf grundade staden som i dag stoltserar med sloganen ”småstad som bäst”. Småstaden uppmärksammar jubileet med att utlysa fest.

– Vi har också möjlighet till att skicka en hälsning till de Nykarlebybor som firar stadens 500-års dag genom att försluta en tidskapsel, säger Tina Nylund.


Vem som helst
får lämna in ett bidrag till tidskapseln. Fram till sista augusti kan bidrag föras till Kuddnäs och därefter till stadsbiblioteket. Tidskapseln blir en låda i plåt som ska förvaras i stadshusets arkiv med instruktioner om när den får öppnas.

– Det har redan kommit in en del bidrag, mest i form av förseglade kuvert. Det ryms ju inte så skrymmande saker, säger Nylund.


På jubileumsdagen
försluts alltså tidskapseln och placeras i arkivet. Dagen innan, söndagen den sjätte september, utlyser staden kalas.

– Staden bjuder alla Nykarlebybor på kalas och sockergrisar söndagen den sjätte september. Samtidigt uppmanas invånarna att högtidlighålla dagen genom allmän flaggning, säger Mikael Lindvall.

– Vi uppmanar till flaggning på söndagen den sjätte september, för det är då vi firar. Men man får förstås också flagga på måndagen den sjunde september som egentligen är den rätta dagen, säger Anna Kotka-Bystedt.

Förhoppningen hade förstås varit att kunna ordna en gemensam fest.


Initiativtagarna bakom jubileumslemonaden är företaget Matinn, och för tillverkningen står Terjärv läskedrycksfabrik.
Foto: Rebecca Pettersson


– Folkfesten blir av ett annat slag. Man får fira tillsammans i hemmen, säger Maria Palm.


Nykarleby gymnastikförening
kommer att dela ut gratulationskort till alla hushåll i Nykarleby. En person från varje hem kan sen kvittera ut sockergrisarna. Runt om i kommunen kommer det finnas 20 olika utdelningsställen.

Till servicehem och boenden körs det ut grisar, och också allergiker utlovas alternativ.

– Men dagen inleds egentligen med församlingens jubileumsgudstjänst klockan 10. Där medverkar bland andra biskop Åstrand, säger Mats Brandt.

Under resten av dagen består programmet av en jubileumssändning som sänds i NY-TV eller som kan ses via Youtube. I NY-TV visas sändningen varje hel timme med start klockan 14.

– Tanken är att man kan avnjuta grisen till jubileumssändningen. På det här viset hoppas vi ändå kunna få till en slags gemenskap, säger Lindvall.


Vi är ju vana att samlas och sluta upp i den här staden.

Tina Nylund


Staden har beställt lika många sockergrisar som det finns invånare i kommunen. Det blir alltså över 7 500 grisar som Sandbergs bageri och Lillkungs bageri har fått i uppdrag att baka. Jubileumssändningen produceras också av ett lokalt företag, nämligen Bildströms.

– Det blir bland annat tal av stadsdirektören och så kommer invånarnas röster också att höras. Det blir lite överraskningar, säger Nylund.

Även om planerna för jubileet var ganska långt hunna innan corona-situationen uppstod hänger man inte läpp i Nykarleby. Istället ses det alternativa firandet som ett gott substitut.

– Men vi är ju vana att samlas och sluta upp i den här staden. Invånarna kommer alltid när något ordnas, säger Nylund.


Rebecca Pettersson, Österbottens Tidning, webbupplagan den 26 augusti 2020.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Nykarleby 400 år.
Grisar av Jorma Metso.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2020-08-29, rev. 2020-08-30 .)