Hurrande barn längs kunglig väg


DET OTROLIGA folkuppbådet — och många, många tusen barn hurrande med norska och finländska flaggor i Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby blev en alldeles extra överraskning när det norska statsbesöket på torsdag gick genom Österbotten, båtarnas och minkarnas rike.

I SITT LUNCHTAL i Jakobstad talade kung Olav särskilt om hur barnen glatt honom. Också den finländska presidenten som artigt följde med sin gäst steget efter kvitterade hyllningen med att i Nykarleby avvika från protokollet och bevilja en exklusiv autograf åt lycklige Kenneth Blomqvist, 14 år.


— — —


PROVA, prova om den passar, hojtade barn och äldre när kungen och presidenten fick varsin pälsmössa i nordiskt brun mink. Och kung och president provade, och skördade stormande jubel.Prova, prova ropade barnen i Nykarleby. President Kekkonen och kung Olav provade, och skrockade jublande bifall.


— — —


En kvart försenad fortsatte färden genom ett hurrande Jakobstad söderut och in i minkens rike, Nykarleby som kantade vägarna med över tusen skolbarn. Med polismästaren Carl Kronqvists goda minne bröt de programreglerna och drog ett hejarop för Norge och Olav.

I mottagningen klarade bl.a. styrelseordförande Gunnar Mäenpää fint det svåra i att stryka ned en 6 min. lång redogörelse för minknäringen till 2,45, som bara var 15 sekunder över den tillåtna. Norge är också en av världens viktigaste minkpälsexportörer, lika stor som Nykarleby, hann han bl.a. berätta.


Varsin sportig minkmössa fick gästerna men också Nykarlebys tredje och fjärde minnesmedalj. Seglarkungen och höjdhopparpresidenten mottog dem, sportsmän som de två tidigare, tiokamparen Jan-Erik Romar och [luftgevärsskytten] Inger Backlund
.

 
Norge är också en viktig skinnexportör, lika stor som Nykarleby, fick kungen veta under besöket i den sjöholmska farmen med 75 000 djur, här guidad av direktör Ulf Sjöholm.

 
Vid de svarta bilarna på den sjöholmska farmen tog nykarlebybarnen avsked med en stormning som fångade in kung, president, ministrar, adjutanter, svit och journalister i en total röra. Men polismästare Kronqvist stod lugn:

— Det är mycket värre att ordna biltävlingar, sa han. Där ska man först vänta på att det blir is, så på förarna och sedan kostar det 20 000.

I överfarter susade sedan bilar och bussar genom kommunerna ut till flygfältet. Det var bussigt, sa kortegens dragare överkonstapel Stig Gunnar Nyqvist till busschaufförerna som bränt på med 110 km/h.

— Men påt det inte bli en vana.


SIST,
ute på röda mattan stacks kung och president en skiva under armen.

— Karlebynejdens spelmanslag, första och andra exemplaret, förklarade kommundirektör Gösta Svenfelt stolt.

I lätt dis lyfte och försvann sedan planet.


Text: Cay Sandelin, foto: Karl-Erik Wikström, Jakobstads Tidning den 10 oktober 1980.
Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Foton från besöket.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-12-16, rev. 2020-12-16 .)