Nykarleby museum visar textilier ur byrålådorna


    MILJÖN spelar en stor roll för Nykarleby museums initiativrike skapare och intendent, bokhandlare Josef Herler. Han vill ha sina många rariteter placerade så att man ser dem i deras rätta sammanhang. Och han bjuder besökarna ta plats på stolarna och taburetterna, en fint som också syftar till att få publiken med på noterna, som delar i sammanhanget. Det är väl just detta intima småpysslande från intendentens sida som gjort att folk, som en gång bekantat sig med Nykarleby museum, gärna kommer igen. — Josef Herlers senaste nya giv är att servera museipubliken kaffe.
     — Praktiska orsaker gör att min invit till kaffebordet ändå är tidsbegränsad, skrattar hr Herler. Jag gjorde det första försöket senaste söndag och jag framhärdar ännu under två söndagar framåt, den 12 och den 19 november. Jag lovar att till sistnämnda datum kaffebrickan står dukad också på vardagar men då måste det bli fråga om grupper som ringt på och anmält om sitt besök.


     Dambetonade nyinslag

     En nyhet för Nykarleby museum under hösten är de textilier som av intendenten plockats fram ur lådor och skåp och placerats på dominerande plats. Museet lider som de allra flesta museer av en skriande brist på utrymmen och det gör att inte på långt när alla skatter kan ligga framlagda till påseende samtidigt.
     Nu har hr Herler med känsla och intuition gått in för att maka åt sina kära kostymdockor för att istället hänga och breda ut de sjalar, spetsar, broderier, stickade saker, pärlbroderier etc. som museet har en uppsjö av. I den dambetonade utställningen inbegrips också gamla mönster av stort skönhetsvärde.
     Marthor och andra som vill ta en titt på ”lådståten”, skall ta tillfället i akt så länge det ges, menar hr Herler. Och då skall de inte heller genera sig för att ringa upp på förhand och försäkra sig om Kaffe-Petters närvaro samtidigt med dem.
     — Nästa gång, profeterar Josef Herler, vänder jag mej kanske mera till herrarna, t. ex. med alla sjöfartsminnena på hedersplats. ”Silver och gull, kistorna full . . .”


Nykarleby museum visar textilier ur byrålådorna Mot en fond av gamla broderimönster visar Josef Herler upp ett pärlbroderi i starka färger.Nykarleby museum visar textilier ur byrålådorna Mot en fond av gamla broderimönster visar Josef Herler upp ett pärlbroderi i starka färger.
Mot en fond av gamla broderimönster visar Josef Herler upp ett pärlbroderi i starka färger.


P., Jakobstads Tidning, onsdagen den 8 november 1961.
Stig Haglund digitaliserade och tillhandahöll.
     

Läs mer:
Museet av Erik Birck.
Fler artiklar och notiser ur JT.
(Inf. 2005-12-27.)