Ekonomi Företagsnytt Nykarleby | 1 8.6.2018

Återflyttare väcker Tullmagasinet ur vinterdvalan


Den 9 juni öppnade Jenny och Sonja Sjöblom sommakaféet Tullmagasinet. Planen är att ha öppet alla dagar utom måndagar i juni och alla dagar i juli.
Foto: Jenny Björklund


Mor och dotter, Sonja och Jenny Sjöblom, driver Tullmagasinet i sommar. Att ha kafé är inget nytt för dem.


I början av 2000-talet lämnade familjen Sjöblom Nykarleby för Åland. Där drev makarna Sonja och Rune Sjöblom Björklidens stugby i Hammarland i många år.

– Det var mycket jobb mellan april och oktober, från morgon till kväll. Vi hade många utländska fiskare som gäster och ofta var jag uppe redan vid sextiden och serverade frukost, säger Sonja Sjöblom.

Nu har paret sålt stugbyn, pensionerat sig och samtidigt flyttat tillbaks norrut, till Jakobstad. Tanken var att leva pensionärsliv, men i maj fick Sonja frågan om hon kunde tänka sig att driva Tullmagasinet i sommar. Med lite tvekan sa hon ja.

– Jag har ju tyckt om det här livet och varit i branschen länge, i stugbyn hade vi också ett kafé. Och så får vi vara vid vattnet.

Dottern Jenny Sjöblom flyttar också norrut, från Åbo. Till hösten börjar hon på ett lärarvikariat i Oxhamns skola, men innan dess blir det många långa dagar vid Andra Sjön. Hon ska nämligen driva Tullmagasinet tillsammans med sin mamma.

– Vi har sommarvilla här i skärgården och vi har varit här en del. Det kändes som att vi ville ställa upp för laget. Tanken är inte att verksamheten behöver vara vinstdrivande, säger Jenny.

Som utbildad företagsekonom är det hon som håller koll på siffrorna.

– Och mamma tycker om att prata, så hon står för det sociala, säger hon.Förutom kaffe och te har Sonja och Jenny Sjöblom också rätt att servera alkoholhaltiga drycker.
Foto: Jenny Björklund


Båda är måna om att det de serverar är hemlagat. På menyn står både sött som till exempel pajer och muffins och på den salta sidan finns bland annat räksmörgås och skinkpaj.

– Och Ålandspannkaka, den är mitt bidrag från Åland, säger Sonja.

Tanken är att de också ska laga maten till de kalas och träffar som hela tiden bokas in. Under Nykarlebyveckan i augusti satsar de lite extra och har spelningar både med Ove and the Lydians och med dj:n och familjemedlemmen Thord Sjöblom.

– Vi planerar också en grillkväll med åländska kocken Mikael Björklund, säger Jenny.


Jenny Björklund, Österbottens Tidning, webbupplagan den 18 juni 2018.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Andra sjön och Tullmagasinet i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2020-05-27, rev. 2020-05-27 .)