EKONOMI FÖRETAGSNYTT NYKARLEBY | 1 24.4.2021

Joel rustar Tullmagasinet med tankstation – nytt kök värmer kocken


Joel Lindvall hoppas inom kort öppna en ny tankstation med både diesel och bensin på bryggan vid Andra sjön. Båtturismen är stadd i tillväxt. Efterfrågan på en tankstation märkte han tydligt av redan förra sommaren.
Foto: Jonas Brunnström
Joel Lindvall hoppas inom kort öppna en ny tankstation med både diesel och bensin på bryggan vid Andra sjön. Båtturismen är stadd i tillväxt. Efterfrågan på en tankstation märkte han tydligt av redan förra sommaren.


Lagom till båtsäsongen hoppas Joel Lindvall att hans tankstation ska vara riggad och klar att ta i bruk nere i hamnen vid Andra sjön.


Inför sin tredje säsong som caféföretagare i Tullmagasinet är kocken Joel Lindvall i full färd med att rigga även en tankstation nere vid bryggan vid Andra sjön – en investering på cirka 50 000 euro som han helt och hållet står för själv. 

I veckan beviljade tekniska nämnden Lindvall markägarens, eller stadens, tillstånd att förverkliga tankstationen med dubbelmantlade tankar som rymmer 6 000 liter diesel och 3 900 liter bensin. Årsavgiften är 144 euro och avtalet gäller tillsvidare.

Redan förra sommaren märkte Joel Lindvall tydligt behovet av en tankstation vid Andra sjön.

– Flera av de båtturister som lade till vid bryggan i fjol blev överraskade över att det saknades en tankstation här, säger han.


Dieseltanken som endast medlemmar i oljekompaniet haft tillgång till kommer att ersättas med Joel Lindvalls tankstation med både diesel och bensin. Den andra tanken, som tillhör Österbottens räddningsverk, blir kvar.
Foto: Jonas Brunnström
Dieseltanken som endast medlemmar i oljekompaniet haft tillgång till kommer att ersättas med Joel Lindvalls tankstation med både diesel och bensin. Den andra tanken, som tillhör Österbottens räddningsverk, blir kvar.Den dieseltank
som Andra sjöns oljekompani har placerad på bryggan är till endast för medlemmar med egna nycklar till tanken. Den kommer nu att ersättas med Lindvalls tankstation med kortterminal som alla med betalkort har tillgång till. Den andra dieseltanken tillhör Österbottens räddningsverk och kommer också i fortsättningen att finnas kvar för räddningsverkets båtar.

– I somras hände det att jag bjöd båtägare med soppatorsk på skjuts in till centrum, där de kunde hämta sitt båtbränsle, säger Joel Lindvall.

Den närmaste tankstationen för båtfolk söderut finns i dag i Hellnäs hamn i Vörå  och norrut på Ådön i Jakobstad. 

– Det behövs absolut en station även vid Andra sjön, där båttrafiken redan i dag är livlig och där jag räknar med att den ska växa ytterligare, säger Joel Lindvall.


I småbåtshamnen ligger
sommartid närmare 200 båtar, vars flesta ägare hittills varit tvungna att bära med sig båtbränslet till hamnen.

Om det går som Lindvall tänkt räknar han med att investeringen i tankstationen ska vara betald inom fem år.

– Tankstationen i sig är inte någon guldgruva. Men framför allt hoppas jag att den ska generera kunder till caféet, säger han.


Under vintern har Tullmagasinet inretts med ett professionellt kök, där caféföretagaren och kocken Joel Lindvall nu också kan tillreda varm mat, vilket inte var möjligt tidigare.
Foto: Jonas Brunnström
Under vintern har Tullmagasinet inretts med ett professionellt kök, där caféföretagaren och kocken Joel Lindvall nu också kan tillreda varm mat, vilket inte var möjligt tidigare.


Det har också
skett en uppgradering av caféet i vinter. Ett nytt kök har byggts i caféet som nu gör det möjligt för kocken Lindvall att tillreda varm mat på plats, vilket inte var tillåtet tidigare. Mycket kockande eller roadande av varm mat blev det däremot inte förra sommaren då de flesta större och privata festerna avbokades på grund av coronapandemin. 

Ändå nådde Lindvall förra säsongen samma omsättning som tidigare somrar tack vare en tilltagande ström av turister både från när och fjärran som både land- och sjövägen hittade till Tullmagasinet.

– Jag hoppas det håller i sig till sommaren. Vackert väder är ändå den viktigaste faktorn för caféverksamheten här, säger han.


Cafémenyn ska fortsättningsvis hållas enkel men smaklig med både sött och salt. Det nya köket gör det däremot möjligt för kocken Joel Lindvall att på plats tillreda varm mat för bokade tillställningar i Tullmagasinet.
Foto: Jonas Brunnström
Cafémenyn ska fortsättningsvis hållas enkel men smaklig med både sött och salt. Det nya köket gör det däremot möjligt för kocken Joel Lindvall att på plats tillreda varm mat för bokade tillställningar i Tullmagasinet.Vackert väder
betyder en strid ström av besökare vars goda humör smittar av sig på jobbteamet i caféet.

– Det är folket som kommer hit som är det bästa med Andra sjön, säger Joel Lindvall, som själv trivs med att slå sig ner bland besökarna.

Även om det ännu är oklart när Joel Lindvall kan öppna Tullmagasinet och i vilken utsträckning han kan fylla caféet med gäster räknar han med fullt jobb både för sig själv och två heltidsanställda i Tullmagasinet i sommar.

Tankstationen där självbetjäning gäller påverkas inte av eventuella coronarestriktioner för caféverksamheten.


När Joel Lindvall kan öppna Tullmagasinet är ännu oklart. Tack vare den livliga närturismen nådde han under förra säsongen samma omsättning som året innan och trots att en viktig del av verksamheten - bokade tillställningar - uteblev.
Foto: Jonas Brunnström
När Joel Lindvall kan öppna Tullmagasinet är ännu oklart. Tack vare den livliga närturismen nådde han under förra säsongen samma omsättning som året innan och trots att en viktig del av verksamheten – bokade tillställningar – uteblev.


Britt Sund Österbottens Tidning, webbupplagan den 2 april 2021.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Andra sjön och Tullmagasinet i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2021-04-08, rev. 2023-03-16 .)