Expedition till Spetsbergen

      Material till den svensk-finländska-schweiziska spetsbergsexpeditionen fördes i måndags onbord på det finländska havsforskningsfartyget Aranda. Fartyget kom till Stockholm på söndagen. Färden fortsattes senare. Ledare för expeditionen är docent Gösta Liljeqvist. I mitten av juli är Aranda framme vid Spetsbergen. Expeditionen återvänder först i augusti nästa år. Professor Ilmo Helo från Finlands havsforskningsinstitut skall i sommar göra oceanografiska forskningar i Barents hav med Aranda som bas. Expeditionen medför bl.a. en isjolle byggd i Öja och försedd med en ALDELL-motor från BRÖDERNA GYLLENBERG.Österbottniska Posten den 21 juni 1957.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren:

Minns att när expeditionen var avklarad skrevs att Aldell-motorn fungerat klanderfritt och varit ett utmärkt hjälpmedel på denna expedition. Man kände sig lite stolt på en Nykarleby-produkts vägnar (visserligen licenstillverkad här av svenska Aldell).

Aldell-motorerna hade en hel del kvalitetsproblem. Man hade en längre tid inte klarat av att få gjutsandspartiklar eliminerade och det orsakade speciellt förgasarstörningar. Annars finns i Forum Marinum i Åbo troligen landets största utombordsmotorsamling. Även Aldell. En Wikberg här i stan hade dock tydligen fått ett bra exemplar, för det körde han med ännu i slutet av 1960-talet. Men det var främst den möjliggjorda importen av amerikanska Evinrude- och Johnson-motorer som knäckte Aldells marknadsmöjligheter.


Utombordare av märket Aldell tillverkad av Gyllenbergs.

[Utombordare av märket Aldell tillverkad av Gyllenbergs.
Fotot tillhör Pelle Lillqvist, Anders Fors tillhandahöll.]


Utombordare av märket Aldell tillverkad av Gyllenbergs.
I september 2011 utbjödss en Aldell på huuto.net. Pris 80 €.

Läs mer:
Gyllenbergs fabriker av Erik Birck och bilder av Aldell-motorer.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2007-09-08, rev. 2011-09-07 .)