Nykarleby sockens
hembygdsdräkter


Kvinnodräkten.

Huvudbonad: bindmössa med stycke framtill och rosett bakom och med band knutet under hakan, mössan i svart med broderat mönster. (Efter en i Nykarleby funnen mössa från år 1803).

Blus: helvit med c:a 2,5 cm. hög uppstående halslinnning med smal hålsöm, öppen framtill, knäppes med hakar och hyskor, dolda under det c:a 5 cm breda motvecket, som prydes av en hålsöm, längs vardera axeln ett motveck med hålsöm på mitten, överärmen, som börjar ett stycke nedanom axeln, är rynkad vid ärmsömmen på övre sidan av armen, rynkad vid ärmlinningen, som är c:a 5 cm bred och prydes med en eller två hålsömmar samt knäppes med en eller två knappar.

Liv: helbrunt i kjolens bottenfärg med låg, rund urringning framtill och hög, rund urringning i ryggen, knäppes framtill på vänster sida med 5 par gula metallknappar, släta, platta, i två rader, som nedåt närma sig varandra, framstycket bildar mitt framtill en liten snibb nedåt, söm under armen, raka sidosömmar men ingen mittelsöm, ryggstycket bildar mitt bakom en liten snibb nedåt och prydes i vartdera nedre hörnet med en knapp invid sidosömmen.

Kjol: med brun botten och smala ränder i vitt, grönt, rött, gult och svart, m. fl. färger, veckad åt var sida med utåtvänt motveck framtill, vävd i tvåskaft. (Tygmönstret från 1700-talet).

Förkläde: helvitt med veck inåt från var sida, bred fåll med en smal hålsöm innanför längs tre sidor, vita band, som knytas i ryggen i rosett under livets snibb. Vid högtidliga tillfällen kan användas förkläde av svart siden med ett djupt veck från var sida inåt, c:a 5,5 cm bred fåll längs tre sidor, nedtill utsydda mörkröda silkesrosor i två schatteringar med blad. Svarta långa sidenband, som knytas i ryggen.

Duk: blommig, bäres ovanpå livet.

Kjolsäckar: med enkel ficka med brun botten och gula kanter och broderier, bäres en på var sida något dolda av förklädet, fästade med enkelt snöre runt midjan. Strumpor vita. Skor låga, svarta med låga klackar och spännen.

 

Mansdräkten.

Från början av 1800-talet.

Huvudbonad: s. k. »piltnicka», sydd av 6 kilar med en knapp upptill, åtsittande kring huvudet och med en stor flat läderskärm.

Skjorta: vit med uppstående och nedvikt krage, c:a 8 cm brett motveck framtill knäppt med tre vita trådknappar och prytt med broderier i vitt. På axeln skilt axelstycke prytt med vita broderier, ärmspjäll, ärmen rynkad vid ärmsömmen på en bredd av c:a 4 cm samt rynkad vid ärmlinningen, dock så att 4—5 cm på var sida om sprundet lämnas orynkat, 5 cm bred ärmlinning med en vit knapp i mitten av linningen. Tröja (rock) av brun vadmal med c:a 7 cm hög uppstående krage med trubbvinkliga hörn framtill med uppslag och en knapp på vartdera uppslaget, 16 par gula mässingsknappar (inberäknat uppslagsknapparna) i två rader, som närma sig varandra i en båge nedåt, tre blindknapphål för de tre nedersta knapparna, raka hörn nedtill, kort, så »mellanlandet» d. v. s. skjortan synes mellan rock och byxor, c:a 8 cm breda, jämnbreda, ärmuppslag med tre knappar, av vilka två äro sydda på uppslaget och den tredje ovanom dem vid undre sömmen, under vardera ärmen en ficka med vågrät ficköppning, söm under armen, svängda sidosömmar och mittelsöm i ryggen, ryggstyckena bilda nedtill skörtveck, som delvis ligga på varandra med öppet sprund, och vid vardera sidosömmen är sydd inåt mitten en klaff med tre uddar och på varje udd en gul mässingsknapp.

Väst: enligt original, av finrandigt bomullstyg med svarta, röda, vita och gula ränder löpande i sned vinkel nedåt, 5 cm hög uppstående krage, som småningom avsmalnar nedåt, 8 st. små vita metallknappar i en rad, översta knappen c:a 10 cm nedanom kragens nedre spets, nedersta knappen nere i det raka hörnet, knapphålen tränsade i rött, två snett sydda fickor med tygets ränder i vinkel mot de övriga ränderna, kort så skjortan synes mellan väst och byxor, rygg av vitt bomullstyg utan tränsar.

Knäbyxor: av brun vadmal med bred smallucka, knäppt med 2 gula mässingsknappar (lik rockens), ingen knälinning men 21 likadana knappar från knäet upptill byxlinningen, därav tre invid den lodräta ficköppningens övre och nedre ända och mitt.

Stumpor: i hälgdagslag vita, i vardagslag bässfärgade, d. v. s. av svart och vitt blandad ull.

Skor: låga svarta, med spännen.

Söljebälte: med eller utan stjärnor eller hjärtan kan bäras till dräkten. Silverklockked kan ock bäras till densamma.

*

För vinnande av enhetlighet i broderierna å mössa, förkläde och kjortelsäck har mönster utarbetats av hr Josef Herler, och kunna dessa beses och avritas å bokhandeln härstädes.


Österbottniska Posten, 15 maj 1926, nr 19, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.Läs mer:
Nykarleby folkdräkt – kvinnodräkten av Anna Forsberg och Åsa Forsman.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2022-02-09, rev. 2022-02-09 .)