Torn för fågelskådare— VI HOPPAS att det nya fågeltornet skall användas av alla som är intresserade av fågelskådning. Det sade Roger Blomqvist då ornitologiska sektionen inom Jakobstadsnejdens natur den första juni invigde ett fågeltorn vid Bådaviken i Nykarleby. Tornet är absolut inte byggt för ett fåtal ornitologer.

— Speciellt bland ungdomar har intresset för fågelskådning vuxit mycket under de senaste åren, berättar Blomqvist. Det visar bland annat Uggle-exkursionen, som vi ordnade nu på våren. Över 50 ungdomar deltog.

Vi beslöt att bygga tornet för att inte störa det rika i fågellivet i viken. Tornet är ungefär 7 meter högt och utsikten över området är mycket god.

Den intensivaste fågelperioden är från mitten av april till mitten av maj. Nu i juni är det ganska stillsamt, men redan i juli börjar fåglarna återvända söderut, och då är det livligt i Bådaviken som är ett populärt rastningsställe för fåglar. Man har sett över 90 olika arter i viken.Österbottniska Posten nr 33 sidan 9, torsdagen den 8 juni 1978.
Från issuu.Läs mer:
Fågeltornet.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2019-03-07, rev. 2019-03-07 .)