Spelmansstämman 1977


Kring stråkarna och fiolerna
samlas tusentals i Nykarleby

SPELMÄNNEN tar över kommandot i Nykarleby första weekenden i juli. Då ordnas den sjätte finlandssvenska spelmansstämman med Jeppospelmännen som värdar. De väntar en publik på inemot 10.000 personer under de tre dagar stämman pågår.


Deltagarna i stämman kommer från hela Svenskfinland, men dessutom från finska Finland och från övriga Norden. Ett amerikanskt emigrantlag kommer speciellt över till stämman.

FREDAGEN den 1 juli startar ett seminarium kring temat Nordisk folkmusik. Redan på fredagskvällen räknar arrangörerna med att ha 40—45 spelmanslag på plats.

Spelmansförbundet behöver inte frukta något vikande intresse, säger Alf Julin som är ordförande i festkommittén. Tvärt om ökar deltagarna från gång till gång.

Fredagskvällens program upptar musikandakt i Nykarleby kyrka

PÅ LÖRDAGEN skall de olika spelmanslagen reklamspela runtom i landsdelen, från Vörå i söder till Karleby i norr. På eftermiddagen blir det samspelning vid idrottsplanen, och på lördagskvällen spelar de upp för publik.

Kvällsprogrammet börjar med ”buskspel”, det är fritt att spela i vilken grupp man vill, och när man vill. Det trivs spelmännen med. Senare på kvällen blir det mera ordnade uppträdanden från två scener. Ytterligare blir det dans på tre platser fram till klockan tre Alla smakriktningar skall tillgodoses. Allt från äkta gammaldans till det modernaste.

SÖNDAGEN startar med spelmansgudstjänster i kyrkorna både i Munsala och Jeppo. Den senare gudstjänsten går direkt i radion.

Efter gudstjänsterna är det dags för festtåget till dagsfesten som börjar kl. 14.00. Anders G. Lindqvist blir programledare, Lars Huldén har skrivit festdikten och ungefär 45 spelmanslag spelar upp.

Och mellan de officiella programpunkterna brukar spelmännen hålla igång nästan dygnet om med fioler, dragspel och fint humör. Skulle regnet försöka förstöra det sistnämnda, flyttar man bara in arrangemanget i idrottsgården.



Jeppospelmännen, som är värdar för spelmansstämman, övar i gröngräset under ledaren Elis Andersson i rutig skjorta t.v. På midsommarafton får vi se dem i TV både i Sverige och Finland. Då skall jeppobor dansa en menuett för oss, spelmännen spela och folkdansare från Tjöck dansa. Bosse Larsson är programvärd. Förstoring.


Österbottniska Posten nr 24 torsdagen den 16 juni 1977.
Från issuu.



*     *     *

 

Spelentusiaster
— 'jeposmettor'

DET FANNS GOTT OM entusiaster vid spelmansstämman i Nykarleby.I vanlig ordning hölls stråkarna igång mest hela tiden, men lördagskvällens buskspel var en smula stelare än vid tidigare stämmor. Det var helt enkelt för kallt om fingrarna för spelmännen.


Men på söndagen var det åtminstone tillräckligt varmt. Publiken mötte upp i tusental, och stämman blev riktigt den folkfest den skall vara.

De 45 spelmanslagen spelade i tur och ordning i fyra timmar, Lars Huldén läste festdikt och Anders G. Lindqvist småpratade mellan musikinslagen. Uppspelningen gjordes som en resa genom Svenskfinland med start i Lovisa. Också finska lag, svenska spelmän och ett amerikanskt emigrantlag, Scandinavian Fiddlers, deltog.

Jeppoborna bjöd på sin egen specialitet vid söndagsfesten: jeposmetton. Det är en kockdans som de dansade kockklädda och med slevarna flängande i luften.

Också vid söndagsfesten förekom ”buskspel”. Många gned felorna och lekte på dragspelen kring festplatsen. Spelmansstämman är ett ställe där spelmännen får kontakt med varandra och lär sig av varandra.



* Unga spelmän, här kvinnliga sådana från Munsala.
[Känner någon igen Munsalaflickorna? Kanske Lisen ... i högerkant.]



* Både yngre och äldre, Harpolekarna från Borgå som till största delen består av familjen Ewalds. Till vänster ledaren Knut Ewalds. Förstoring
.



 * ”Jeposmetton”, en kockdans, visar jeppodansarna upp så slevarna svänger i luften.
Förstoring.



* Från Stockholm kom den här trion, en del av Pråmdragarna, och stämmans kanske flitigaste grupp på att hålla igång med dragspel och felor.



* Buskspelet fortsätter på småtimmarna. Men natten är kall och fingrarna blir lätt styva, så spelmännen är kanske inte riktigt lika flitiga på att improvisera som många gånger tidigare.
Förstoring.


Österbottniska Posten nr 27, torsdag 7 juli 1977.
Från issuu.


Läs mer:
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-11-06, rev. 2017-11-06 .)