Veckans intervju:

Okänd soldat, Quo Wadis, Persson och Deam omtyckta. Även en blick på kommande filmer för säsongen till Nkby-biografen.


ÖP ber hr Reino Tallbäck vid bio Scala i Nykarleby bläddra i listorna över säsongens kommande filmer och låter honom samtidigt berätta glimtar från biografverksamheten.


— Nu får vi denhär veckan skrattpillret Stampen med Nils Poppe och därpå kommer James Deans sista film Jätten. Filmen Mästerdetektiven och Rasmus — storsuccén från Sverige — kommer vi att ta och endera veckan spelar vi Sången om den eldröda blomman. Johannes Linnankoskis roman kommer här i en nyinspelning med Jarl Kulle, Ulla Jacobsson och Anita Björk.

— Förresten, säger hr Tallbäck, kan jag tala om att vi mickelmässfredagen 1936 körde den första filmen i Nykarleby — och det var den gamla Sången om den eldröda blomman. Runar Bäck ifrån Monäs var då med — nu är han död, men hans änka har fortfarande andel i Bio Scala.

— Högt spel på Rivieran är en deckarfilm med Eddie Constantine. Vi kommer förresten att hyra tre filmer i vilka han medverkar.


Jul- och nyårsfilmer

— Vi kanske antecknar julfilmerna redan nu så får publiken ordna julhelgen i god tid, skrattar hr Tallbäck. Vi kommer att köra Skandalbröllop — Bing Crosby, Grace Kelly och Frank Sinatra — samt Svenska filmen Älskling på vågen, där vi främst gläds åt Sickan Carlsson.

— I nyårshelgen får vi Lassie kommer hem. Denna film kör vi i repris, ty för cirka fyra år sen såg Nykarlebypubliken samma film på Scala. Prinsen och revyflickan med kurviga Marilyn Monroe och Laurence Olivier är en filmkomedi i toppklass som kommer.

— Bland andra kommande filmer värda att nämnas har vi Tehuset Augustimånen med Marlon Brando och Glenn Ford; denna film är ju efter John Patricks skådespel, Krig och fred efter Leo Tolstojs världsberömda roman, Prästen i Uddarbo efter Axel Hambraeus' berättelse samt den gripande svenskargentinska kärlekssagan Livets vår i Arne Mattssons regi.

— Vilka filmer har gått bäst här i Nykarleby, frågar vi.

— Okänd soldat, Borta med vinden, Quo wadis, Jag såg honom dö samt Öster om Eden och Ung rebell med James Dean har gått bäst. James Dean hann ju inte med flere än tre filmer innan han dog genom en bilolycka.

— Perssonfilmerna skall vi inte glömma att nämna på frågan om filmer som ”går”. Nu är ju också Edvard Persson död så det återstår bara att köra gamla filmer. Den äldre delen av pulbliken ser gärna en allvarlig film — gärna med ett religiöst motiv — såsom exempelvis Jag såg honom dö. Vildavästernknattret har sin givna publik, likaså rock'n' roll- och thriller-filmer.


Hyfsad publik,
men tuggummismällandet. . .

— Är biopubliken hyfsad i vår lilla stad?

— Ja, det vågar jag garantera. Barnen sköter sig också utmärkt på biografen, åtminstone för det mesta, men tuggummismällandet borde det bli ett slut på, det stör verkligen andra.

— Det är som antyddes 22 år sen vi köpte biografen. Jag var bara 18 år då, men vi hade haft biograf i Oravais så jag kände något till dethär jobbet. Inträdet var då 5 mk. En hel films kassa kunde efter lördags-söndagsföreställningen stanna vid 300—400 mk. 1945 byggde vi denhär nya biograflokalen, som har 270 platser. För två år sen installerade vi cinemascope, vilket är nödvändigt om man vill ha nån toppfilm.

— Hur går det till att hyra film?

— Vi uppvaktas varje vecka av agenter från några av de c:a 40 filmbyråer som finns i landet. Vi anlitar dock endast 17—18 av dem. Vi får helt enkelt — vilket ju också framgår härovan — rekvirera en önskad film till en önskad tidpunkt. Filmen kommer per järnväg och ”Från dörr till dörr”-bilen hämtar den och det klickar sällan eller aldrig.

Skatten varierar mellan 10—40 % beroende på filmen. I maj månad i år fick vi en 5 proc. skattelättnad, men andra omkostnader har stigit, så inte blir man miljonär som biografägare heller, säger hr Tallbäck småskrattande till sist.

 


Österbottniska Posten fredagen den 17 oktober 1958.
Stig Haglund digitaliserade och tillhandahöll.


Läs mer:
Levande bilder gör sitt inträde av Erik Birck.
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2006-06-07.)