B. Alfred Bonäs.
Foto: T. N. Barnard, Wallace, Idaho 1898. |
Änkan Anna tog flicknamnet Nordström medan svågrarna tog namnet Bonäs när myndigheterna krävde att envar skall ha ett efternamn. Hon köpte en liten stuga i Nykarleby där hon levde på mycket små resurser – säkert inte vad hon drömt om när hon åkte till Amerika 1897.
Hannes Johanson, Bonäs f. 1879 åkte till Amerika 1898. Hans motiv verkar också ha varit att undvika militärtjänstgöring. Han blev skogsarbetare i Washington, gruvarbetare i Alaska och slutligen guldgrävare i Klondyke 1903. Han besökte Bonäs 1907 då han förde hem systern Hanna för att skydda henne från dåligt sällskap. Hannes återvände till Amerika via Hangö 16.1.1907 med Polaris till England, och 21.1.1907 med Ivernia, resemål Seattle WA, USA, biljettpris 484 mk.
C. Hannes i kållandet.
Han njuter av vilodagen ute i trädgårdslandet. Guldgrävarna odlade grönsaker åt sig sommartid. Det fanns också växthus.
Förstoring.
Hannes återvände till hemlandet 1910 och köpte hemmanet av Alfred 1911. Han gick i Korsholms lantmannaskola. Hemmanet brukades med framgång och han utökade arealen genom köp av lägenhetsdelar i grannskapet. Hemmanet är fortfarande i ättlingarnas ägo. Det anspråkslösa bostadshuset på hemmanet förstördes i en eldsvåda 1919 och ersattes med ett ståtligt hus i två våningar. Hannes gifte sig med Sandra Forsbacka.
Hanna utbildade sig till diakonissa vid Diakonissanstalten i Helsingfors och verkade sedan i Korsholm.
D. Hanna i diakonissauniform. Stämplat ”MUSTASAARI LÄNSMAN ...”
Förstoring. |
August åkte till Amerika 1902 som 19-åring, tydligen för att slippa militärtjänst. Han beskriver färden till Dawson i ett brev till fadern i Finland 1903. Han gick i brödernas fotspår och började som gruvarbetare i Alaska, sedan guldgrävare i Klondyke tillsammans med bröderna. Han återkom till Finland 1909. Augusts dröm var att utbilda sig till slöjdlärare vid Nykarleby seminarium, men fadern ville att han skulle överta hemmanet och det blev i stället Kronoby folkhögskola 1911 och inlösning av hemmanet samma år. De äldre bröderna ville inte ha hemgården eftersom köpet innebar sytning för fadern Janne och ogifta fastern Lovisa. August var snäll nog att åta sig bördan. Han byggde bostad åt fadern och fastern för att kunna flytta in i hemgården med sin familj efter en grundlig renovering. August gifte sig med Ida Fagerholm. Vigselringen tillverkades av guld från Klondyke, men ringen av rent mjukt guld nöttes ganska fort. Hemmanet är fortfarande i ättlingarnas ägo. August ville köpa bil, men avråddes av hustrun. Kanske han hade haft mera glädje av en bil än att låta devalveringen äta upp besparingarna 1919.
I amerikatrunken hade August bl.a. några guldklimpar, en grammofon, ett stereoskop, en kamera, en väggklocka, en kikare, en pistol, ett dragspel och en panamahatt. |
|
|
E. August på kullen.
Han njuter av vilodagen med en bok i handen. Deras cabin (käbbi som det sades i Bonäs) syns i bakgrunden.
Förstoring.
Bröderna Johnson, senare Bonäs, grävde guld i Sulphur Creek 1902 till 1907–1910 på claimarna 9 och 18 Below Discovery. Den som tror att man hittade guld genom att skölja litet sand i vaskpannan misstar sig totalt. Vaskpannan användes för att testa guldhalten i den uppgrävda jorden och kanske för att anrika den guldhaltiga sanden, som blev kvar på vaskrännans botten. Bröderna sköljde igenom åtminstone 1000 m³ grus årligen. Som mest hade de ett 20-tal anställda. Alfreds hustru Anna och Hanna hade fullt jobb med bespisningen av arbetsfolket. Några av de anställda återfinns på flera av fotografierna, vilket tyder på att de arbetade på brödernas claimar i flera år.
Man hittade guld i moränskiktet närmast berggrunden i bottnar av (forna) vattendrag. Sulphur ligger på permafrostområde där marken är frusen året om. Endast ytlagret tinar upp sommartid. Guldgrävarna grävde ett vertikalt schakt ned till det guldhaltiga moränskiktet. Schakten verkar inte vara speciellt djupa i Sulphur. Tack vare permafrosten behövde man knappast stötta schaktens väggar. Vi vet inte hur mycket smältvatten som rann ner i schakten sommartid och hur man pumpade/öste upp det.
Man tinade upp moränen med ånga från ångpannan som eldades dygnet runt. Nattetid steg man upp med jämna mellanrum för att skjuta in ångrören an efter som moränen smälte. Vintertid grävde man upp grus från schaktet till stora högar. Man provvaskade regelbundet för att kontrollera guldhalten. Jordhögarna vaskades på våren när vattnet inte frös i rännan och bäcken var vattenrik. Vattnet ville inte räcka till för dem som hade claimar längst ned. Det förorsakade tvister, som veterligen inte ledde till allvarliga strider. Sommartid arbetade man nästan dygnet runt och lyfte sanden direkt från schaktet i vaskrännan. Vintergrävandet var inte särskilt lönsamt då man måste tina jorden två gånger vilket slukade stora mängder ved från statens skogar. Man undrar hur stora arealer guldgrävarna kalhögg för att få ved till sina ångpannor.
Efter vaskningen togs den guldrika sanden på en spade och blandades med kvicksilver som löste guldet. Sandresterna flöt upp till ytan på den tunga vätskan och kunde skrapas bort. Spaden sattes sedan över en eld för att få kvicksilvret att avdunsta. Guldgrävarna visste knappast hur farligt det är att inandas kvicksilverångor.
En gång när August for till Dawson med guldsäckar på cykelramen för att sälja en del av skörden brast cykelramen när han cyklat en bit. Det vittnar om att guldsäckarna måste ha vägt tiotals kilogram. Man kan fråga sig hur han riskerade att åka ensam med så dyrbar last den 50 km långa vägen genom ödemarker där rövare kunde lura bakom varje backkrön.
Fotografierna från Klondyke ger en ganska bra bild av förhållandena i Sulphur och hur guldgrävandet gick till. Av bilderna får man intryck av att Alfred var affärsmannen och lagets ledare. August var ingenjören och jägaren med verktyg i handen på många bilder. Hannes står ofta litet i bakgrunden, men vi vet att han såg till att han fick sitt när det gällde.
Claimen 18 Below innehades av andra redan 1898. Det tyder på att Bonäspojkarna köpte den av de tidigare ägarna. Enligt en artikel på nätet grävde åtminstone fem företag guld i Sulphur 1970–2002. Företagen hade stora anläggningar med grävmaskiner, bulldozers, vattenpumpar och vasktrummor. Ett typiskt företag vaskade ca 50 m³ i timmen, men guldutbytet kunde vara så litet som 100 g i timmen. Enligt vissa källor kunde guldgrävarna på Bonäsbrödernas tid hitta mer än tjugo gånger så mycket i samma grusmängd. Trots det måste guldgrävare med anställda noga hålla reda på avkastningen för att få verksamheten att löna sig.
|