”Så fostras en folkskollärare vid Nykarleby seminarium.”
Direktiv 1959.
BORDSSKICK
Det är ingen konst att äta, så länge man har tio fingrar, trettiotvå tänder samt något att äta. Det blir genast konstigare, om härtill läggs tallrik, bestick, servett och ren bordsduk.
De gamla romarna låg till bords vid sina måltider. Det finns modern ungdom som ser ut att göra på samma sätt. Stolen vid matbordet skall begagnas så, att man sitter ”mycket löst”, d.v.s. att man begagnar ryggstödet så obetydligt som möjligt. Därigenom tvingas man att hålla fötterna i trakten av stolen och inte utströdda under bordet. Enligt västerländskt bruk bör man inte lägga den övre delen av kroppen och armarna på bordet. Man sitter barhuvad också om bordet är uppställt utomhus. Detta gäller inte damer och inte heller maskeradtillställningar eller utomhus när vädret fordrar huvudbonad.
Om man vill tillämpa västerländskt bordsskick, är det nödvändigt att iaktta en del små finesser, som allesammans är ägnade att höja trevnaden vid bordet och fördärva det, om de inte uppfylls.
Sålunda bör man slå sig ned vid bordet samtidigt, så att inte den ena sätter sig nu och den andra då. Herrarna hjälper damerna med att skjuta stolarna under dem. Vidare bör man ungefär samtidigt ta servetten och se till att man börjar äta ungefär samtidigt. Ingen börjar äta före ”bordsäldsten” eller värdinnan. Den som blivit serverad maten först, väntar tills alla vid bordet också blivit serverade innan han startar med sin portion. Därigenom kommer alla att äta ”i takt” och detta innebär en viss trevnad genom att då inte en del bordsgäster måste sitta och vänta och titta på medan andra äter. Precis samma trevnad bjuder att man också försöker sluta ungefär samtidigt. Trevnaden vill också, att man ungefär samtidigt lägger ifrån sig servetten och reser sig från bordet. Denna samspelthet gör att man kan tala om måltidsbordets ”rytm”.
Den största skeden är soppskeden. Man bör ta litet i skeden så att soppan inte stjälper över. Man kan” dricka” ur skeden från sidan, men man kan också föra den framifrån mot munnen. Man behöver inte därför svälja skedbladet eller ta en stor del in i munnen. Däremot kan man absolut inte sörpla ur skeden, utan måste äta ljudlöst.
Vänstra handen skall alltid finnas på bordet då man äter och får inte hållas i famnen. Enklast är att hålla fast i tallrikskanten med vänster hand.
Glasen ovanför tallriken står uppställda i den ordning de skall begagnas. Börja med glaset längst till höger. Efter det man druckit bör glaset placeras på sin plats och inte hållas vid sidan om tallriken. Drick sällan, drick inte efter varje munsbit.
Nyttja enbart gaffel till sådana rätter, som inte fordrar kniv, t.ex. köttfärs, fiskfärs, lådor, potatismos med köttärningar m.m. m.m.
Användes kniv och gaffel så skall gaffeln hållas med sidan uppåt och får inte lyftas mer än 3 cm från tallriken, då mat sättes på. Samma sak gäller kniven. Trä inte kniven genom gaffeln. Att nyttja gaffeln med motsatta sidan uppåt och ”skyffla” mat på den, anses inte riktigt passande, ehuru man numera får se det allt oftare.
Man får inte skära köttet först och sedan börja sleva i sig. Måste köttet skäras skall man göra det bit för bit. På samma sätt göres med potatisen och annat.
Ben eller annat oätbart ”matar” man ut med läpparna på den tomma gaffeln och lägger på tallrikskanten. Fiskben kan plockas ur munnen med fingrarna.
Man får ta i med fingrarna och suga på ben, då fågel eller vilt bjuds.
Man lägger alltid ifrån sig besticken, då man slutat äta, på prydligt och ordentligt sätt med handtagen mot höger och kniven med eggen mot gaffeln. Kniven skall ligga ovanför gaffeln. Man får aldrig lägga ifrån sig besticken så, att de med skaften ligger på bordet med ändan mot tallriken. Detta kallas att ro med åror. Inte ens för ett ögonblick får man lägga besticken som åror. Kniv som använts, men inte behövs, placeras på tallrikskantens övre sida och med eggen mot en själv.
Den mat man tar för sig bör man absolut också äta upp. Tag inte så mycket första gången att någon blir utan. Man kan mycket väl ta för sig på nytt. Ät inte i förväg, t.ex. bröd och mjölk.
Börja äta örst sedan alla sitter till bords. FÖR MATEN TILL MUNNEN OCH INTE TVÄRT OM.
Ha aldrig armbågen på bordet. Låt inte armen vara fastklistrad vid eller på bordskanten.
|