Korrespondensen med Jorma är livlig
och vid ett tillfälle kom vi in på grisar. Jag nämnde att representanten
för Fagerhults, Peter Wiss, som härstammar från Jakobstad brukade ha sådana
bakade vid Nytorget med sig när han kom till kontoret för att visa belysningsarmaturer.
Följande dag:
När jag bad min dotter
kolla in grisbageriet på Nytorget kände hon genast till stället.
Hon läser andra året på lärarhögskolan i Sthlm. Hennes
bästa kompis heter Aileen och är dotter till en turkisk fader och finsk
moder. Troligtvis är det Aileens föräldrar som föder upp finska
vetemjölsgrisar med äppelmos i magen på Nytorget. Dotter skall
dock kolla upp rådande förhållanden. Kanske kan jag framöver
frossa i rabaterade grisar ...
Några
dagar senare:
Finska
grisar
bakade av en turk
i Sverige!
Grisarna betingar
ett pris av 12 kr st. Dottern ringde och bokade dagen innan. Annars risk man är
ute i ogjort ärende. Dessa svin hade ätit hallonsylt. Kan dock erhållas
med äppelsylt ifall man vid förbokningen ber bagaren härom. Tryckte
i mig tre stycken igår. Smaken helt ok med tanke på omständigheterna.
Dock så når de inte upp till originalen från Sundells bageri
i Jeppo.
Grisar bakade vid Nytorgsbageriet i Stockholm.
Foto och provsmakning: Jorma
Metso. |
|