Gunnar Clément 1906—1982


Född i Åbo, utbildad i Finska konstföreningens ritskola, utförde muralmålningar i Finland och Sverige. Scenbildkonstnär för Åbo svenska teater. Känd för den väldiga secco-målningen i Kåren i Åbo. En av Finlands få experter inom heraldiken och även verksam som bygdeforskare.

Verk:
- tre väggmålningar i personalmatsalen i Tammer-tehtaat i Tammerfors.
- dekormålningar i villa Hvittorp.
- väggmålningar i Sirola-institutet, tillkomna under vapenhandlare Deux tid. Deux var tysk och hade byggt den ståtliga villan (slottet). Enligt vapenstilleståndsvillkoren skulle all tysk egendom överlåtas åt Sovjet. Så skedde också, men villan överläts till kommunisterna som där inrättade Sirola-institutet som fick sitt namn efter Yrjö Sirola, en ledare på den röda sidan1918. Kommunister fick där utbildning i marxism, ideologi, strejkteknik, propaganda och sabotage. Även nykarlebybor har utbildats där.
- målningar i Stadshotellen i Jakobstad och Nykarleby, de sistnämnda finns delvis bevarade. På Döbeln har tills den blev Rävgrytan hängt partiet som visar Nykarleby torg. Hopbrötat på museets bodavind ligger de lösskurna bitarna från hotellet. I vilket skick de är vete fåglarna. Torgbilden måste Bosse någon gång deponerat på Döbeln. Nu tror jag han fått en bättre idé att låta den pryda foajén till sessionssalen i ämbetshuset. [Målningarna på originalplats finns på ett fotografi tillhandahållet av Peter Karlberg.
- Brostugan i Nykarleby 1941 under militärförläggningsperioden.
- glasmålningar i Riddarhuset i Helsingfors.
- fönstermålningar i Restaurant Bassi i Åbo 1975, de Bassiska vapnen.
- Källhagens värdshus på Djurgården i Stockholm.
- Restaurant Ambassadeur, målningen i dag förstörd.

Skådespel:
- Den flyende Eros.
- Drottning under månskäran.


Lars Pensar, 2002.
Kompletterad i februari 2004.

Konstigt nog finns inte C. med i Uppslagsverket Finland under eget namn, utan man får gå till artikeln heraldik: ”— — — Bland övriga konstnärer som sysslat med heraldisk formgivning märks — — — G. Clément — — —.


Läs mer:
Clément uppgjorde ett förslag till vapen för Nykarleby stad år 1942.
Två konstnärer i krigstidens Nykarleby – Gunnar Clément och Georges von Swetlik av Lars Pensar.
(Inf 2002, rev. 2020-01-18 .)