Sjuttioåring.



[K. T. Oljemark i Min utbildning till lärare och
min första lärartjänst
av Gunnar Nybond.]


Förra lektorn vid Nykarleby seminarium Karl Teodor Oljemark fyllde i går den 25 juli 70 år.

När lektor Oljemark, som är född i Sibbo den 25 juli 1870, år 1926 utnämndes till lektor i matematik och naturlära vid seminariet härstädes, hade han redan en lång och växlande bana som pedagog bakom sig. Han hade varit föreståndare för Borgå folkhögskola en kortare tid och i 30 år rektor för Vestankvarn lantmanna- och folkhögskola. Tre särskilda gånger hade han studerat folkhögskoleväsendet i Sverige och Danmark. Man behöver inte samtala länge med K. T. Oljemark eller åhöra hans tal och föredrag, innan man har klart för sig, att folkhögskolan och folkhögskoleidén varit och är hans livs stora intresse. Av det yttre, av ledigheten i den muntliga framställningen, de rika uppslagen, av de målande bilderna och av förmågan att improvisera, där lektor Oljemark är en mästare, förstår man, att han varit en intresserande och uppskattat lärare i folkhögskolan. Gemytet i hans tal, den moderata konservatismen i hans åsikter och den ljusa och på samma gång djupa grundtonen i hans livsåskådning vittna om att, den danska eller rättare grundtvigska folkhögskoleandan icke lämnat honom oberörd.

När K. T. Oljemark tillträdde sin lektorstjänst, kom han in i nya förhållanden och måste kanske i viss mån lägga om sin undervisning. Hans djupa kunskaper och förmågan att aktualisera det praktiska och nyttiga voro en borgen för att han skulle lyckas. Gemytet och humorn voro också här medel att väcka och intressera för uppgifterna. År 1938 lämnade lektor Oljemark sin tjänst och flyttade på sommaren till Kottby utanför Helsingfors, där han nu är bosatt. Mycket av det, som här ovan angivits som utmärkande hos K. T. Oljemark, är på samma gång egenskaper, som göra honom till en uppskattad sällskapsmänniska. Under den jämförelsevis korta tid, lektor Oljemark vistades i Nykarleby, skaffade han sig en stor vän- och umgängeskrets. I denna krets liksom bland tjänstekamraterna uppstod ett tomrum, när herrskapet Oljemark lämnade orten. Lektor Oljemarks vakna intresse för livet omkring honom gjorde honom lämplig att bekläda ett stort antal förtroendeposter på olika områden.

På bemärkelsedagen i går var lektor Oljemark helt säkert föremål för vän- och umgängeskretsens i Nykarleby varma tankar och välgångsönskningar. Genom dessa rader önska orten och icke minst denna tidning, som ofta fått mottaga bidrag av lektor Oljemarks lediga penna, ehuru post festum sända K. T. Ojemark i Kottby ett tack för åren i Nykarleby och en önskan att hälsa och krafter ännu många år måtte förunnas honom.


Österbottniska Posten, 26.07.1940, nr 30, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Minnesruna över K. T. Oljemark i Svenska Folkskolans vänners kalender (1955).
(Inf. 2024-06-09, rev. 2024-06-09 .)