[”Ölbryggeriet och Ebba Brahes vattenkvarn i Nykarleby. Vy från
1896.”
Efter 1809 (1981) 189496. Kolorering Peter Gullback (2020-09-14)
Garveriet ovanför kvarnen och Engs gård längst
till höger. Brunnssvingeln skymtar till höger om kvarnens nock.]
I södra ändan av Engs mangård
fanns en trappa, som ledde till garveriets läderbutik, vars inredning inte
var från gårdagen. Underliga gammaldags vågskålar eller
rättare -brickor var fästa i en vågbalans högt upphängd
i en krok i taket ovanför disken. Somliga vikter var skålformiga och
kom liksom vanliga vikter till användning, då garveriets produkter
såldes och vägdes av fabrikör Janne Eng, vars trumpna tystlåtenhet
ytterligare framhävdes av ansiktets mörka skäggstubb. Det var en
förtätad atmosfär av gammaldags, välordnat garverihantverk
och läderhandel över fabrikören och hans närmaste i den Engska
gården.
[Garveriinteriör, dock inte från Engs utan från ett garveri i
Gamlakarleby. Förmodligen såg det ungefär likadant ut i Engs garveri.
Gösta
Fagerholm tillhandahöll. Kolorering Peter Gullback (2020-09-14)]
Men oftare
än med garveriet hade jag i barndomens kontakt med gårdens värdinna
och hennes mjölkhantering. Hur mången gång har jag ej stått
innanför köksdörren hos Engs i väntan på att få
köpa en kanna mjölk den tiden på året då min mammas
ko stod sin. Genast man kom in i den stora farstukvisten möttes man av vackra
rosor i fönstren sommartid och året om av en inpyrd lukt av mjölkkärl
och mjölkhantering. En smörkärna i form av en liggande liten tunna
av trä med vev stod i farstun eller vevades inne i köket. Den tingesten
drog ögonen till sig, ty ingen annan gård i trakten hade en sådan
smörkärna, men så var den också hemma från Dalarna
i Sverige.
Gamla fru Eng liksom hennes man var Karleby-bor och bibehöll
sin munart livet långt. Hon var fryntlig till sitt väsen, men hade
mycket att stå i och var jämt i farten utdelande order åt pigor,
drängar och arbetare i kök och ladugård, i utarbete och varhelst
det behövdes. Varje söndag besökte hon kyrkan.
Men gossen med kannshinken kunde även få vända om från
Engska köket utan mjölk. Då stack han sig igenom en smal gångport
i det röda planket, som skilde Engs gårdsplan från Herlers. Kanske
med mindre buller och mer respekt klev han uppför trapporna i den herlerska
farstukvisten och in i köket. Där sysslade trotjänarinnan Anna,
Maja eller vad hon hette och kallade på värdinnan från de inre
rummen. Fru Herler kom, gossen bockade men sade ingenting, hon såg hinken
och frågade ingenting, utan tog en nyckel från väggens spik.
Det betydde att mjölkköparen ej behövde gå tomhänt bort,
utan fick bege sig till mjölkkammaren ute på gården. Där
var den allra näpnaste lilla stuga, fristående och rödmålad,
försedd med en liten trappa, en liten dörr, ett litet fönster,
en liten öppen spisel med tillhörande skorsten på taket och en
liten bänk utanför väggen. Jag förstår nu att den mjölkkammaren
var en sevärdhet, ensam i sitt slag på orten, och jag föreställer
mig att ägarinnan var ej så litet stolt över den. Med den för
henne utmärkande lugna värdigheten låste hon upp dörren och
steg in följd av mjölkköparen, sedan han noggrant strukit sand
av fötterna på granriset framför trappan. Inne i mjölkkammaren
var det svalt och breda hyllor i två våningar kring väggarna.
På hyllorna stod stora förtennade kopparfat med vida brätten.
Inga mjölksyreluktande träkärl eller kärl av bleckplåt;
allt rent, luktfritt och durabelt.
Ett stort fat lyftes från hyllan
ned på det lilla bordet vid fönstret. En skumslev togs fram och doppades
i vatten, innan den med van hand fördes skummande omkring på fatets
gulvita yta och samlade grädden i ett skilt kärl. Köparen räckte
fram sin hink, den fylldes utan fjäsk och gavs tigande tillbaka till köparen,
som betalade 20 p för skummjölken, bockade och gick. Ingen mjölk
spilldes, inga ord och ingen tid heller. Det var stil över mjölkkammaren,
stil över förrättningen där och allra mest över värdinnan,
respektingivande fru Lina Herler, född Silfverberg. Och hennes kraftiga delvis
med mäsk stillade kor, enfärgat mörkröda, bildade
en ståtlig rad, där de kväll och morgon tågade mellan fähuset
på Nygård och betesvallarna i periferin.
Oftare än i mjölkärenden
sändes gossen sommartiden med en trestopshink till Herlerska bryggeriet för
att inköpa dricka. Bryggeriägaren, den vithårige patron, som föreföll
att vara lika tystlåten som sin fru, befattade sig ej med svagdrickaförsäljningen.
Den detaljen och många andra sköttes av bryggardrängen Isak, kraftfull,
gråsprängd och mångbetrodd i bryggeriet. Han låste upp
dörren till stora ölkällaren inrymd i backbrinken ovanför
bryggeriet. Därinne var iskallt. Väldiga ölfyllda fat låg
i rad på sina underlag på golvet och isblock kring väggarna.
Ur ett mindre fat tappades hinken full med dricka för 15 penni, och man vände
skyndsamt om till dagsljuset och värmen i det fria. Bryggar-Isak efterträddes
av sonen Isak Björkman, som troget och hedersamt som fadern skötte sitt
krävande värv.
|