V.
Gunnel befann sig i Roffs smakfullt inredda lägenhet på fem rum. Då hon gick genom den stora salen, var det som om golvet gungat under hennes fötter. Det var som om hon hade spatserat omkring i ett funkishus på någon planet, vars tyngdkraft var blott en del av vår jords. Varje steg hon tog var så underbart fjäderlätt; hela hennes uppenbarelse var som bevingad. Hon kastade en blick på de stora oljemålningarna som förskönade rummet, men det var svårt för hennes ögon att urskilja bildernas detaljer. Färgerna flöto samman till ett spektrum, som föreföll att röra sig runt en osynlig axel, ungefär som om man lekt snurrbock med ett grant badstrandsparasoll. Golvlampan vid flygeln spred ett matt sken i halvskymningen och tycktes med ilfart växa ut över sina proportioner. Den påminde närmast om en jätteblåklocka som elastiskt vajade för vinden.
Roff satt vid flygeln och log åt sin gästs orienteringspromenader i lägenheten. Hans feta fingrar tryckte då och då ned någon av tangenterna, medan foten automatiskt bearbetade pedalerna.
— Och så musicerar vi igen, föreslog han och slog ett inledande ackord på instrumentet. Vad var det ni ville sjunga? »Fjorton år», passar den?
— Utmärkt, svarade Gunnel, som återvände från sin inspektionsrond i ett av de angränsande rummen. Visst är jag litet äldre än fjorton år, men visan passar trots det. Hon kisade med ögonen rätt över instrumentet mot Roff och poserade som hon sett att berömda sångerskor pläga göra inför publiken. Hon knäppte händerna om sin näsduk.
— Är ni klar? sporde Roff och såg upp.
Hon nickade som konstnärerna bruka göra åt sina beledsagare och sade:
— Alltså Fia Ravennas slagnummer. Det förutsätter att ni skall vara »påpasslig och sadelfast», såsom det brukar heta om Alessio Costa.
Roff hötte med pekfingret åt hennes överlägsna sätt och skrattade åt henne. Han gav ton, och sången begynte.
Gunnels beledsagare visade sig vara den verkligt påpasslige Costa, vilken med beundransvärd skicklighet lyckades utfylla de gropar, som den lilla näktergalen då och då höll på att snava i. I den stora salen voro de akustiska förhållandena utomordentligt gynnsamma, och Gunnels röst klingade klockren och fyllig. Men guden Bacchus — en olämplig kapellmästare — blandade sig i konserten med den påföljd att det blev avbrott, men blott till de musicerandes stora förnöjelse. Såväl Gunnel som hennes pianist skrattade åt vingudens tokroliga eskapader. Än intalade han Roff, att en fluga som satt på papperet var en not, vilken Roff spelade för fullt, än blåste han på flygeln, så att notbladen föllo på golvet.
— Trött? frågade Roff efter en stund.
— Ursinnigt trött, direktörn. Det här är säkert er fru? Gunnel hade fattat posto vid en byrå och betraktade ett inramat fotografi. Hon satte sig på soffan med porträttet i handen.
Roff nickade, steg upp från sin plats vid flygeln och gick och satte sig bredvid henne.
— En vacker kvinna måste man säga, erkände Gunnel. Ni har god smak, direktörn!”
— Tycker ni det? Och ändå höll jag inte många styvrar på henne, om hon deltog i en skönhetstävling där ni var med.
— Men sådana komplimanger, direktörn. Ni lovade ju att inte tala ofördelaktigt om er fru.
— Det var inte min avsikt heller, rättade han. För resten är det väl ingenting orätt i att framhålla att ni är vacker. Eller vad tycker ni? Se här fröken Forsberg, en drink av det mera avkylande slaget!
— Nej, absolut inte mera för mig, avstyrkte hon. Jag blir alldeles tröstlös om jag dricker mera. Hon lutade sig mot en av soffans kuddar och slöt ögonen.
— Men ni får inte somna, kära hjärtandes, tonade Roffs bärande stämma i hennes öra. Ni måste få ett annat slag av stimulans som gör att er spiritualitet återvänder.
Ur ett skåp tog han fram en liten tub som innehöll några små vita piller, av vilka han hällde några på bordsskivan.
— Se så, ta tre stycken av dessa! anmodade han henne. De kommer att pigga upp er. Jag skall föregå med gott exempel. Han sväljde sitt kvantum och tog en klunk av viskyn på.
— Vad är det för slags tabletter? frågade Gunnel halvsömnigt.
— Pervitin, kallas de, upplyste han. Jag använder dem ibland för att jaga sömnen på flykten. De är alldeles ofarliga om man använder dem med förstånd.
— Och ni säger att jag blir pigg om jag tar dem. Det tror jag inte. Hon petade med fingrarna på sina tre tabletter. — Gör bara ett försök! uppmanade Roff segerviss.
Hon iakttog honom halvt tveksamt och synade därpå pillerna som om de varit magiska medel från någon söderhavsö. Därpå skrattade hon till ett tag och sväljde sedan ett piller åt gången.
— Och nu en grogg på! fortsatte Roff läkarmässigt. Han vred strömmen på radion. Nya truppsammandragningar i Somali var det han närmast fick höra. Han lyssnade till kvällsnyheterna, stängde sedan apparaten och utbrast:
— Det smäller snart på den abessiniska fronten. Infödingarna kommer att få det hett om öronen. Men folkopinionen är på svartingarnas sida. Jag tror, att det är få som skulle gråta om Lejonet av Juda fick till stånd ett nytt Adna.
— Jag känner inte mycket till politik, svarade Gunnel och gjorde en slö grimas. Vem är Lejonet av Juda?
— Haile Selassie, konungarnas konung, kejsaren av Abessinien. Som ni läst i bibeln gjorde drottningen av Saba konung Salomo ett besök för att få skåda den vise mannen som hela den dåtida världen talade om. Mötet mellan de båda högheterna utvecklade sig till en kärlekssaga, och resultatet uteblev inte heller. Drottningen av Saba födde en son som kallades Menelik, och det var han som blev det etiopiska kungahusets stamfader. Alltså är nuvarande kejsaren en ättling av Salomo i rätt nedstigande led. Undra sedan på att han är vis! Och att han nu kommer att ställa sitt snille i strategins tjänst, behöver ingen betvivla. Redan ljuder trummorna av flodhästhud uppe bland bergen manande de vilda stammarna till försvar av fosterjorden.
— Krig alltså! sade Gunnel och gäspade.
— Det ser så ut, svarade Roff. Men sannolikt har vi att göra med en begränsad konflikt. Av allt att döma blir det krig mellan två stater och inte en världsbrand, som allmänt fruktas och som kan tänkas uppstå ur fäktningen vid Röda havet, fast jag inte tror det. Människorna fick en ordentlig näsbränna under senaste världskrig, och varje stat tänker sig nog två gånger för förrän den tar upp stridshandsken.
Gunnel låg en stund på soffan slö och likgiltig, men småningom började hon märka, hurusom huvudet började klarna och krafterna återvända. Hon uppmanade Roff att ackompanjera. Denna satte sig vid instrumentet på nytt och gav ton åt Gunnel som ämnade sjunga Svarte Rudolf. Då hon slutat, sade Roff.
— Ännu är ni litet blek.
— Har ni inte puder eller smink? undrade Gunnel. Jag menar er frus.
— Kanske det finns, förmodade Roff.
— Var då vänlig och ge mig litet uppfiffningsmedel. Jag börjar känna mig på humör igen, och jag vill måla mig som en balens drottning.
Roff, som också märkte att hans livsmod och kurage ökades, förde henne in i sin frus rum, visade henne toalettbordet och bad henne ta för sig.
— Ah, så livat! hörde han henne ropa av förtjusning. Hastigt plockade hon fram de försköningsmedel hon kände sig vara i behov av, såsom puder, läppstift och smink och började så med tillhjälp av dem bearbeta sitt bleka ansikte.
Roff hade lämnat henne ensam i kammaren. Då hon efter en stund kom in i salen, brast han ut i ett skallande skratt.
— Sannerligen om inte hennes nåd har färg på kinderna nu, så har ingen det. Inte ens en siouxindian från förra århundradet hade behövt skämmas för den där krigsmålningen.
— Men den klär mig utmärkt, påpekade Gunnel.
— Det bleka draget har ni nog fått att försvinna, skämtade Roff. Ni är en verklig konstnär, då det gäller måleri, tror jag. Hur skulle det vara att börja med pensel och palett?
— Ni skall inte retas med mig, direktörn. Nu skall jag dansa för er som tack för alla era komplimanger.
Hon utförde en solodans som hon dansat på konventet. Dansen beledsagade hon med sin egen sång. Direktören applåderade.
— Förtjusande! utbrast han. Det var plastik enligt gammalgrekiskt mönster. Aktrisen måste fram och niga en hovnigning för publiken, och så ber vi om att få numret bisserat; Alltså da capo!
Hon gjorde en lov utåt golvet och neg graciöst.
— Er färdighet i danskonsten är utomordentlig, och era smidiga rörelser är mer än förtjusande. De är nästan förföriska, smålog han. Ni ser ut att vara pigg igen.
— Jag har aldrig känt mig på så briljant humör som nu. Men jag måste andas ut litet, förklarade hon och kastade sig på soffan.
— Ta stöd av kuddarna! undervisade Roff och gjorde det bekvämt för henne. Samtidigt passade han på att lägga sin arm runt hennes hals. Försiktigt drog han henne till sig.
— Bra så här? frågade han.
— Bara ni tar bort armen, svarade hon och hennes röst lät ansträngd och kall.
Han gjorde emellertid inte en min av att rätta sig efter hennes önskningar utan tryckte henne i stället hårdare till sig. Under en sekund snuddade hans läppar mot hennes kind.
— Det där klär er inte alls, stönade hon och spjärnade emot.
— Ni är söt, kvitterade han, en utmanande sötma, som man gärna skulle vilja smaka på. Lilla sötnos, viskade han, och hans hand trevade sig upp längs hennes ben.
— Släpp mig! ropade hon. Men hans grepp var stadigt. Hennes hjärna var ännu omtöcknad, men hon började dock fatta det prekära i situationen. Till varje pris gällde det att göra sig fri från Roff. Hon sparkade och klöste på kvinnors vis att göra sig fri. Så fort greppet lossnat, såg hon sig om efter en utväg att komma undan. Dörren stod öppen till tamburen. Snabb som en hind tog hon sin chans och sprang ut i korridoren och så ned för trapporna följd av Roff som tog hissen och med dess tillhjälp trodde sig hinna ned till bottenvåningen för att mota henne. Men från andra våningen i ett hus har två snabba fötter större möjligheter att nå paradingången fortare än hissen. I handikapploppet mellan gulnäbben och direktören vann gulnäbben. Då hissen stannade i trumman, var Gunnel redan ute på gatan. Hon sprang, hon visste inte vart. Bort, bort! var hennes enda tanke.
Dimman ruvade tung och hemlighetsfull över Aurastaden. Gunnel hastade framåt i töcknet, i vilket konturerna av domkyrkobron suddiga och oproportionerliga avtecknade sig. Hon gick ut på bron och stödde sig mot barriären. Vad skulle hon ta sig till? Vart skulle hon ta vägen? Det gick en rysning genom hela hennes kropp. Hon hade plötsligt märkt, att hon gick omkring i bara strumpfötterna. Skorna liksom, kappan, mössan och väskan med alla hennes pengar hade blivit kvar hos Roff.
I detsamma hörde hon steg. Ur dimman föddes en skepnad som inom loppet av några sekunder tog formen av en man i uniform. En poliskonstapel! Gunnels hjärta höll på att brista. Också det! Hon rymde undan faran, men situationen var sådan, att hon minst av allt hade lust att anförtro sina bekymmer åt lagens bistra väktare.
— Vad är ni för en? frågade han och stannade.
Gunnel märkte till sin fasa, att han med ett leende iakttog hennes små, nätta fötter som voro utan skor. Utan att svara började hon gå, men polismannen hejdade henne och upprepade sin fråga. Då hon inte svarade, ställde han sig framför henne så att vägen spärrades.
— Följ med! sade han och fattade henne brutalt i armen.
Hon var tillräckligt klar för att bilda sig en uppfattning av konsekvenserna av sitt sällskapande med Roff och vinguden.
— Det bär av till finkan, talade en förebrående röst inom henne. Hon tyckte sig höra återklangen av rektorsorden: »Jag vill tro, att ni skall ta vara på er ...»
Var det så hon hade funnit för gott att tillämpa hennes lärares moralbud? Nej, avsiktligt hade hon inte handlat. Hon hade inte med berått mod företagit sig något lagstridigt, men kanske uppträdde hon i strid med konvenans och god ton. Hon borde ha tänkt sig för bättre, förrän hon kastade sig in i de äventyr Roff hade i beredskap. Knappast hade Roff dock menat, att den glada festen som började på Pinellan skulle sluta med den kvinnliga partnerns vandring till poliskammaren. Roff var en bov, ett komplex av lidelser och egoism, men hon var densamma som förr: gulnäbben som just hade flugit ut boet och försökt klara sig på egen hand. Hennes själ var densamma som förr, och hennes kropp var det. Hon var ett offer för omständigheterna, ett flarn, som obarmhärtigt slängdes hit och dit på tillvarons krabbsjöar, en marknadsballong som mållöst snurrade omkring i universum, driven av tidens virvelvindar. Hu! Där syntes redan poliskammaren som ett spökhus i dimman. Hennes väg var en via dolorosa. Hon gjorde plötsligt halt. Det var som att vandra upp till Golgata. Hon kunde inte längre.
— Jag kommer från en bättre skiva. Inte behöver jag väl anhållas, om jag också vore en aning påstruken, framhöll hon med en så stadig röst som möjligt.
—Jag känner till sådana tillställningar, genmälde den nitiske konstapeln, grep henne hårdare i armen och drog henne med sig. Ni har varit på fest, och kavaljeren har ansett sig för god att följa hem sin lilla raring. Ni skall inte alls försöka urskulda er! Krigsmålningen i ert ansikte, den vildaste jag sett i hela mitt liv, talar sitt tydliga språk. Och så befinner ni er till råga på allt i blotta strumpfötterna. Anständiga flickor tassar inte omkring på det här sättet.
Poliskammarens dörr öppnades. En sömnig kommissarie satt vid skrivbordet, då konstapeln kom in med sitt byte. Ett dämpat leende krusade hans läppar, då han betraktade den unga flickan och hennes ofullständiga ekipering. Han föreföll belåten med att hon inte var så överbelastad att hon inte skulle kunna relatera sina senaste förehavanden. Han samlade sig för frågeformuläret. Tändande sin pipa gav han en nick åt konstapeln, som efter att med några ord ha förklarat, var och under vilka förhållanden han funnit sitt byte, gick in i ett rum bredvid. Därifrån nådde följande samtal Gunnels öra:
— Jag tror du besitter ett sjätte sinne du, som gör sådana rara fynd i en dimma, i vilken andra trots gott lokalsinne får lov att söka sig fram med karta och kompass!
— Det var en bättre sortens slinka jag fick tag i. Ung och ser ganska bra ut, men målad som bara fan.
På dessa ord, som för Gunnel voro utomordentligt upplysande, följde ett hest skratt. Kommissarien såg på Gunnel för att kontrollera om hon hört vad som sades.
— Det där rörde mig! ropade hon ångestfullt och gick närmare polismannen. Men allt vad de säger är lögn.
— Lugna er nu! bad han.
— Jag är ingen dålig kvinna. Den där spårhunden som släpade mig hit borde buras in och inte jag. Jag kommer från en fest. Jag var tvungen att ge mig av hux flux då en av herrarna blev för påträngande. Så sprang jag ut på gatan. Där har ni hela historien.
— Det låter osannolikt att en av herrarna skulle varit närgången. Denna formulering förutsätter, att det fanns flera herrar i rummet. Herrar plägar i regeln inte vara närgångna i varandras sällskap.
— Jo, han var närgången!
— Låtom oss antaga, att ni varit i enrum med en herre men i samma lägenhet, där flera andra herrar och givetvis flera damer uppehöll sig, hur kommer det sig, att ni inte kallade på hjälp eller åtminstone hotade att ropa? Det var förmodligen ingen samling dövstumma som delade den glada skivan med er. Och så en annan sak. Hur kommer det sig att sällskapet lät er springa bort utan vidare?
Kommissarien såg spörjande på Gunnel, som satt tyst.
— Om ett par unga pojkar, som passat till kavaljerer åt er eller åt någon annan i er ålder deltagit i festen, hade de sprungit fatt er, om de inte var mera berusade än vad ni nu är. Varför sökte ni inte skydd hos dessa övriga gäster i huset och bad dem frälsa er från den tyranniserande mannen? På så sätt hade ni fått med er allt då ni gick hem, och ni hade inte behövt springa omkring strumpfota. Nej, jag tror inte riktigt på er berättelse. Mig förefaller det som om ni besökt en ensam herre, och jag skulle nästan vilja säga: en äldre herre. Detta antagande har fog för sig, om ni faktiskt är en liten hygglig flicka som av en slump kommit på avvägar.
Gunnel såg sig överbevisad och föredrog att tiga. Kommissarien tillade:
— Jag har ju intet bevis för att ni faktiskt är den vilsegångna oskulden, men att ni är mycket ung, det ser jag. Och att ni inte påminner om en lättfärdig slinka i ert tal och ert uppträdande, tycker jag mig också finna.
Gunnel uppgav sanningsenligt sitt namn för kommissarien, som inte föreföll att vara någon grovhuggare utan tvärtom då och då igenom faderligt förmanande tonfall förrådde en viss vekhet. Hela hans hållning gav Gunnel i fortsättningen mod och styrka att försvara sig. På hans fråga, varifrån hon kom och vilka personer som deltagit i festen, ville hon emellertid inte svara. Någonting av självbevarelsedrift inom henne sade, att hon inte borde blottställa Roff, trots denna burit sig skamlöst åt. Ett yppande av fakta skulle ge upphov till skandal med katastrofala följder för både honom och henne. Det kokade av vrede inom henne, men hon måste dock försöka behärska sig. Roff hade på slutet inte varit sig själv utan påverkad av alkoholen som hon. Knappast hade han från första början haft för avsikt att göra henne lidelsefulla närmanden. Å sin sida kunde hon inte heller annat än betrakta sig som medskyldig till det som hänt. Ty vem var det om inte hon själv som hade gått in på Roffs förslag att fortsätta hemma hos honom, med alla de konsekvenser för bådadera ett sådant arrangemang kunde få? Ingen hade heller vare sig trugat henne eller försökt övertala henne. Hon hade följt med honom av fri vilja för att hon ville hålla roligt. Men hon var för ung och oerfaren för att kunna se långt framåt. Nu var hon vis av skadan, men misstaget hade en gång för alla skett. Här satt hon på poliskammaren som skäligen misstänkt och till och med beskylld för att vara en riktig slinka. Livet var besvärligt, ja rent av vidrigt. Kallsvetten pärlade på hennes panna, då hon begrundade sin hjälplösa belägenhet. I tankarna gick hon igenom de olika faserna i kvällsprogrammet hemma hos Roff, hur hon sjungit, dansat och varit glad. Så kom hon åter ihåg hemmet och replikväxlingen mellan henne och hennes far.
Kommissarien förnyade sina frågor och fick till svar, att orsaken till hennes anhållande föranletts av privata omständigheter, som ingen rättstjänare hade intresse av. Hon hade uppträtt i ovårdat genom att promenera i bara strumpfötterna. Kunde han därför inte låta henne gå hem? Hon var hela tiden modig i sitt uppträdande, grät inte och bad inte på sina knän om förskoning, som säkerligen de flesta av hennes vänner skulle ha gjort i hennes ställe.
— När jag betraktar ert ansikte, tycker jag att ni förefaller bekant, men ert namn finns inte upptaget i polisregistret, sade kommissarien och smällde ihop en tjock liggare som låg på hans bord.
— Man kan väl vara bekant utan att precis behöva vara det i egenskap av dålig kvinna eller missdådare med långa meritförteckningar hos polisen. Har ni inga andra dambekanta än dem ni sött på under utövandet av ert yrke? Då måste jag beklaga herr kommissarien!
— Ni vinner ingenting med att vara spydig, sade han halvt uppbragt ... Ni är en infångad lösdriverska och därmed punkt. I morgon sänder vi er till läkare för att undersökas. Kanske lilla fröken inte är den oskuld hon ger sig ut för!
Han drog på munnen och tände för omväxlings skull en cigarrett. Det låg i varje fall någonting imponerande över flickans hållning som gjorde att han inte hutade till henne. Gunnel märkte en viss tveksam försiktighet i hans sätt, och hon svarade:
— Tänker kommissarien faktiskt göra sig besväret att låta mig undergå läkarbesiktning?
— Ja, det tänker jag, svarade han myndigt.
— Jag försäkrar, att jag intet fel har, tillade hon inom sig bävande vid tanken på att vara tvungen att tillsammans med stadens glädjeflickor vänta på tur vid mottagningen. Till det yttre var hon fullkomligt lugn. Måste det absolut vara en läkare, så välj då en dentist, ty jag har en liten anfrätning i en av kindtänderna!
— Som jag antydde, ni är anhållen och sitter inte här för att skämta, sade kommissarien en smula vresigt. Jag skall stoppa er in i en cell till i morgon, då vi får fortsätta undersökningen.
— Cell! Nej, det måste förhindras! Hennes hjärta gjorde en halvvolt, då hon tänkte därpå. Hon var i varje fall ingen förbrytare.
— Kommissarien sade, att jag förefaller bekant, återtog hon. Får jag fråga var kommissarien bor? Går ni ofta förbi Nylandsgatans fotografiateljé?
— Javisst, svarade han förvånad, men vad har det med den här saken att skaffa?
— Kanske mera än ni tror. Nu har vi förklaringen på att jag förefaller bekant. Av allt att döma har kommissarien förgapat sig i mitt studentfoto.
— Studentfoto? Kommissarien skrapade sig i nacken.
— Ja, just så sade jag. Kommissarien är nog inte den enda karl som gjort det, så det måste nog anses förlåtligt. Det är bra att ha en beundrare också hos polisen, åtminstone för ögonblicket.
— Jaså, ni är student, det hade jag då inte väntat att få höra.
— Just det, men kommissarien skall inte se så förvånad ut. Det klär inte alls en Sherlock Holmes-gestalt, för vilken överraskningar strängt taget inte existerar. Just nu är jag färglagd till oigenkännlighet, men bakom målningen och spacklet döljer sig en akademisk medborgare. Jag förvånar mig över att ni såsom kriminalexpert med förmåga att dra snabba slutsatser inte märkt det av mitt sätt att uppträda.
— Studenter traskar inte omkring i stan utan skor, de uppträder inte som gatslinkor, svarade han och syntes villrådig, huruvida han skulle tro på den unga flickans förklaringar.
Gunnel, vars livsmod började återvända, fortsatte en smula högdraget:
— Så måste jag uppmärksamgöra herr kommissarien på en mycket viktig sak. Hos oss cives [fullvärdiga romerska medborgare kallades c.] hör det till god ton — lika väl som det hör till god ton att bära skor på sig, om man också vandrar omkring i dimman — att en kavaljer presenterar sig, då han råkar i förtrolig konversation med en dam. Om kommissarien har ett uns av hederskänsla i kroppen kutymen, att ni säger ert namn, eftersom jag på grund av officiell påtryckning har varit nödsakad att säga mitt.
Kommissarien smålog och knäppte med händerna på bordsskivan.
— Det borde vara er bekant, att poliskammaren inte är någon högborg för överförfinade umgängesformer, utbrast han. Jag sitter just och tänker på en sak. Om ni faktiskt är en av årets studenter, så måste ni känna Ann-Marie Blackström?
— Min klasskamrat! skyndade sig Gunnel att framhålla.
— Är ni verkligen klasskamrater?
— Det är vi. Hon blev underkänd i realprovet, inte sant? Kommissarien nickade, tände i tystnad sin slocknade cigarrett, grep telefonluren och valde ett nummer.
— Ann-Marie? frågade han. Det här är farsgubben. Hade du hunnit lägga dig? Saken är den, att en av dina goda bekanta har råkat litet i klistret och hamnat här. Vill du komma hit genast? Jag behöver identifikation.
— Ni är alltså Ann-Maries pappa? tog Gunnel till orda och spärrade upp ögonen.
Kommissarien nickade.
— Jag får nästan lov att be om ursäkt för min lilla frispråkighet, tillade hon skrattande. Men ni har inte heller bemödat er om att vara överdrivet ridderlig, så jag antar, att det ena ungefär tar ut det andra.
— Jag skulle anmoda er att tvätta bort sminket ur ansiktet innan min dotter kommer. Annars kan det hända, att hon inte känner igen er, och då blir det att övernatta där som jag föreslog för en stund sedan. Tvättrummet finns där. Han visade med handen.
Gunnel hade knappast hunnit tvätta sig, förrän Ann-Marie uppenbarade sig på poliskammaren.
— Men Gunnel! ropade hon. Hur i fridens namn kommer det sig att du är här?
— Ett offer för omständigheterna, svarade hon och omfamnade sin väninna. Det var då en försynens skickelse, att du en gång blev min klasskamrat. Din ärevördige fader har varit vänlig mot mig, men utan dig hade jag i alla fall fått lov att ligga på halmen i natt.
— Jag begriper inte ett dugg, framhärdade Ann-Marie.
— Ann-Marie! Det var den myndiga faderstonen som lät höra sig. Sköt nu om att din väninna kommer hem utan ytterligare äventyr. Det lilla spektaklet, som hon varit med om i afton, må för henne i framtiden tjäna som ett varnande exempel på hur det i kan gå, då unga flickor ger sig ut på egen hand i stadens nöjesvirvlar.
— Jag skall bjuda till att bättra mig, skämtade Gunnel.
— Ja, gör det, log kommissarien. Även på gatorna gäller det att iaktta städat uppträdande, för Åbopolisen är påpasslig och lägger vantarna på vem det vara må, som den har skäl att misstänka vara ute i lättsinniga ärenden. Men vi skall inte tala mera om den saken. För polisens del är er historia slutbehandlad, och ni kan avlägsna er i min dotters sällskap. Ni undgick på detta sätt att få ert namn upptaget i svarta registret.
Gunnel hade gärna velat ge den rara polismannen en kyss på pannan, men hon lyckades lägga band på sin glädje. Kommissarien ringde efter en bil som inom kort anlände.
— Vilken adress? frågade chauffören, sedan flickorna stigit in, vagnen. Ingen av dem svarade ett ord.
— Jag kan inte fara hem direkt, förklarade Gunnel. Först måste jag få mina tillhörigheter från ett visst ställe i staden. Men, hur det skall gå för sig, vet jag sannerligen inte.
— Vi kör hem till oss, föreslog Ann-Marie som genast fattade situationen. Alla de våra är ute på landet. Jag är allena hemma, tills pappa kommer från poliskammaren. Hon gav chauffören adressen.
Ann-Marie betalade skjutsen. Därpå tog hon Gunnel älskvärt i handen och förde henne in på sitt rum. Ann-Marie bad Gunnel ta plats på schäslongen. Själv slog hon sig ner på sin säng. De sutto en stund och smålogo mot varandra. Så berättade Gunnel om kvällens händelser från början till slut; hur hon råkat i delo med föräldrarna, hur hon träffat på Roff, hur de festat tillsammans och hur hon slutligen hade rusat ut i dimman och blivit omhändertagen av ordningsmakten.
Kommissariens dotter blev sittande försjunken i tankar, sedan hon hört sin väninnas skildring av äventyret.
— Jag tror, att jag handlat precis som du, sade hon erkännande. Men jag tänker, att du inte hade anledning att störta så huvudstupa från Roff som du gjorde. Det ligger nära till hands att anta, att gubben i fortsättningen låtit dig vara i fred.
— Tror du det?
— Ja. Man kan tolka hans försök att hindra dig att fly också så, att han inte på några villkor ville låta dig springa ifrån honom utan skor och överkläder. Han hade kanske sinnesnärvaro nog att inse vilken fara du löpte genom att ge dig ut i stan på detta sätt.
— Ja, man vet inte ...
— Nej. Men ditt äventyr hör ju till det förgångna. Du skall inte tänka på det utan i stället gå och lägga dig. Du får övernatta på ottomanen. Jag skall hämta kläder åt dig. I morgon skall vi finna ut ett sätt att få dina tillhörigheter från Roff. Sov bara som om ingenting hänt!
Ann-Marie bäddade. Flickorna samtalade en stund liggande i sina bäddar och sade därpå godnatt till varandra. Ann-Marie somnade snart, men Gunnel fick inte tag i sömnen. Om det var reaktionen efter allt som hade skett eller om det var Roffs piller som var orsaken till sömnlösheten, kunde hon inte avgöra. Hon vände och vred sig i sin bädd och räknade pendylens dubbelslag som taktfast markerade halvtimmarnas gång.
Kommissarien hade på morgonkröken kommit hem från sin tjänstgöring. Ann-Marie hade hört, då han hade gått in på sitt rum. Han sov nu, och det gjorde också Gunnel. Ann-Marie såg på klockan. Den var några minuter över sju. Hon vilade sig ännu en stund och steg därpå opp och började i stillhet tillreda morgonkaffet.
Gunnel vaknade, då Ann-Marie kom in med brickan, från vilken den stimulerande drycken ångade, gned sig i ögonen och såg sig sedan omkring för att riktigt vara på det klara med var hon befann sig. Ann-Marie strök henne över håret och bad henne ta för sig av kaffet och smörgåsarna av franskt bröd med korv och ost på. Medan de åto och drucko, diskuterade de gamla skolminnen och hade det gemytligt. Men snart kommo de över till dagens brännande fråga: hur skulle de komma i besittning av de tillhörigheter som Gunnel hade lämnat kvar hos Roff?
Ann-Marie hade talat i skämtsam ton och önskat, att de varit ungmör i trångmål under riddarromantikens dagar och att Lohengrin uppenbarat sig i full rustning på en frustande häst och skyndat till undsättning. Gunnel hade lett ett förstrött löje och kvitterat med historien om Göran och draken. Till sist fattade Ann-Marie sitt beslut:
— Jag går helt enkelt upp till hans våning och ber att få ditt pick och pack tillbaka, föreslog hon.
— Du! Gunnel log. Det kan jag ändå inte begära av dig. Vad har du för resten tänkt, att du skulle säga, om han frågar hur det gått för mig?
— Ingenting annat än att du som min gamla skolkamrat tagit förbindelse med mig och att jag åtagit mig uppdraget. Jag tror att jag genast kilar i väg, för ännu har han knappast hunnit gå till sitt kontor.
Gunnel försökte komma med en protest, men Ann-Marie tog på sig hatt och kappa och skyndade i väg.
I sin ensamhet tyckte Gunnel, att hennes hjärtegoda väninna varit borta en hel evighet, då hon sent omsider såg henne komma med allt vad Gunnel vid sin flykt hade lämnat kvar i direktörens våning.
— Vad sade Roff? var det första hon frågade, då Ann-Marie strålande av glädje räckte plaggen och väskan till henne.
— Han såg hemskt olycklig ut, stackarn, berättade Ann-Marie. Han frågade var du befann dig och sade att han fortast möjligt ville tala med dig.
— Det skall han allt få vänta på, försäkrade Gunnel. Låt den uslingen ha samvetskval, om hans hjärta är på det sättet konstruerat att han kan känna några. Mera kval skulle det säkert bli, om han hade en blek aning om vad jag fått utstå för hans fånighets skull.
— Roff påstod, att allt berodde på ett missförstånd. Han sade sig vilja gottgöra skadan, så du har nu bara att lyfta på mikrofonen och säga vad han blir skyldig.
— Ann-Marie, skämta inte! Du vet att jag är ursinnig på karlen. Missförstånd! Tror han att jag skall inbilla mig att det var idel artighet från hans sida att kontrollera om jag hade strumpebanden i skick eller inte. Kanske ville han prova egenskaperna hos sin frus spackel då han försökte kyssa mig. Nej, sådana förklaringar godtar mitt sunda omdöme inte. För Roff är dörren stängd för förhandlingar, som det högtravande brukar heta i politiken. Vid lämpligt tillfälle skall jag nog snärta till gubbstuten.
Ann-Marie log och nickade. Gunnel höll på att ta på sig skorna och tillade:
— Jag vill ogärna fara hem. Eftersom jag har litet pengar kvar, skulle jag nästan anse det bäst att ta in på ett billigare resandehem. Därifrån kunde jag på ett eller annat sätt komma i kontakt med min syster, så att jag fick höra hur tillståndet är därhemma.
Båda två funno förslaget gott, och så hjälptes de att söka rätt på ett lämpligt krypin. Ann-Marie bläddrade i telefonkatalogen, och efter en stund ringde hon upp resandehemmet Central vid Humlegårdsgatan och beställde rum. Gunnel drack ytterligare en påtår av det starka kaffet, tog så ett hjärtligt farväl av sin väninna och gick ut i stan för att ta sitt rum i besittning.
Det första hon gjorde var att skriva ett brev till Inga och anförtro henne var hon bodde. Hon frankerade brevet på stora posten och tog sig en promenad genom staden, över vilken solen sken varm och skön. Såsom en brottsling av en mystisk kraft drives tillbaka till platsen för sitt brott, skyndade hon nu mot bron, där hon senaste natt anhållits av poliskonstapeln. Hon kastade en förstulen blick mot den plats, där hon stött sig mot barriären, och fortsatte med rask fart upp längs Nylandsgatan. Hon måste le för sig själv, då hon såg Pinellan, omgiven av lindarnas lummiga bladverk, men ryste då hon kom litet längre fram och såg poliskammaren. Helt automatiskt skyndade hon på sina steg. Det var som om luften i dessa klassiska kvarter förpestats. Hon kände syrebrist. Hon drog djupt efter andan och såg sig omkring för att övertyga sig om att varken direktör Roff eller någon av hennes anhöriga voro i närheten och kunde iakttaga henne.
Hon passerade ateljén, som fortfarande hade hennes studentfoto utställt. Det var detta porträtt, som hade bildat ett led i hennes identifikation och som hade bidragit till en lycklig lösning av hennes nattliga äventyr. Hon ville gå vidare, men frestelsen blev henne för stark. Hon slank in på ateljén för att beställa förstoringen.
Fotografen log vänligt igenkännande då hon uppenbarade sig i dörren. Gunnel bad att få en kopia av porträttet, och mannen med den konstnärliga frisyren gjorde en anteckning. Hon var redan i färd med att gå ut, då fotografen bad henne dröja ett ögonblick.
— För flere veckor sedan ringde en mansperson, som ville ha er tillåtelse att för sin räkning låta göra en kopia av ert fotografi. Vi har väntat att ni skulle komma för att säga vad ni tycker om förstoringen, men ni har inte visat er förrän nu. Herremannen uppgav intet namn utan sade sig vara herr X. Hans telefonnummer har vi. Ett ögonblick!
Fotografen slog upp en anteckningsbok och nämnde numret. Gunnel tog omedelbart reda på vems numret var och märkte till sin förskräckelse, att hennes onda aningar höllo på att besannas: möbelfirman Panelia!
Naturligtvis Roff! Det var märkvärdigt, vad den karlen hade sina tentakler ute överallt. Men nu skulle han bli lurad på konfekten.
— Mitt foto ges inte åt några okända herrar, sade hon. Därpå tog hon farväl och avlägsnade sig. Hon styrde sina steg mot Kuppis, ty hon ville inte riskera att möta några bekanta på de livligt trafikerade gatorna.
I tankarna analyserade hon de omständigheter som voro förbundna med den senaste nattens äventyr. Det var tydligt, att hennes utmanande konterfej hade åtskilligt mera att skaffa med händelserna än hon någonsin kunnat tro. Hennes ögon började småningom öppna sig för händelseutvecklingen i hela dess omfattning. Roff hade av allt att döma en längre tid haft ögonen på henne och följt henne i smyg. Följaktligen var nachspielet från i går planlagt och uträknat på förhand. Det var sålunda inte en ren tillfällighet, att Roff kommit i hennes väg, lika litet som sitsen på Pinellan var det ... Liksom poliskommissarien hade han förgapat sig i det charmfulla fotografiet, och så hade den infernaliska planen på att narra henne hem till sig mognat i Roffs hjärna. Och bra hade allt gått i lås. Roff saknade åtminstone inte initiativ och organisationsförmåga. Det var bra för firman att veta, men inte just för henne. Skönt att hon hade fått en inblick i hans privatliv, om det skulle arta sig till en uppgörelse mellan dem. Hon hade en fullhand att slå i bordet — graverande indicier för planlagt äktenskapsbrott, ja rent av komprometterande material för den mest briljanta bevisföring. Roff var ingen ynkrygg, men han var ett mycket större fä än hon hade kunnat föreställa sig. Och hans skamlöshet hade just riktats mot i henne. Någonting inom henne ropade på hämnd. Roff skulle en dag ställas till svars för sina gärningar.
På aftonen, då hon i all ensamhet på resandehemmet satt och begrundade tillvarons vanskligheter, kom Inga. Tjusig och en smula kokett var hon som alltid, men nedstämd, vilket Gunnel genast lade märke till. Inga var minst lika förvånad över att finna sin syster på ett resandehem, som Ann-Marie hade varit att finna sin väninna på poliskammaren. Gunnel försökte skämta för att bringa Inga på bättre humör men med klen framgång. Om sitt stora äventyr berättade hon inte ett ord.
— Pappa vill, att jag skall ta plats som springflicka nu, då jag har slutat skolan, förklarade Inga med en stämma som tydde på att gråten inte var långt borta.
— Springflicka! Gunnel blev upprörd. Därav blir ingenting! Du skall börja vid lärdomsskolan i höst. Annat kommer inte i fråga! Tappa nu bara inte modet, saken kommer nog att reda upp sig. Gå nu raka vägen hem och säg åt pappa och mamma att du träffat mig och att jag strängeligen förbjudit dig att ta springflicksplatsen.
Hon sade detta med en stämma som vittnade om beslutsamhet och kraft, men inom sig var hon medveten om hur hopplös situationen var för både henne och systern. Dyrt och heligt hade hon lovat Inga, att anstalter skulle träffas, så att systern skulle bli i tillfälle att fortsätta sin skolgång, vilket hennes begåvning motiverade. Gunnel rynkade pannan, och hennes hjärna arbetade på att finna en utväg. Hade hon själv haft en plats, skulle saken legat annorlunda till. Nu befann hon sig i en tröstlös belägenhet — alldeles som Inga — hänvisad till nådebrödet i källarvåningen med fars grälor och förebråelser som pålägg.
Gunnel satt länge i djupa funderingar sedan Inga gått. Hur högtravande hon än föreföll att vara i sitt meningsutbyte med de flesta människor, visste hon alltför väl, att hon var en liten pjäs i det stora spelet. Det var uppenbart att hon inte i längden kunde bo på ett resandehem utan inkomster. Förr eller senare måste hon ta förbindelse med hemmet. Ju förr hon gjorde detta desto bättre. Redan följande afton ämnade hon sätta sin föresats i verkställighet. Hon skulle gå hem. Att stämningen i hemmet inte var den bästa, visste hon, och att far skulle gräla på henne för hennes bortavaro, det räknade hon också med. Men hon hade sin livliga fantasi att ty sig till. Alltid skulle hon rädda skenet med någon nödlögn. Men vad hon skulle svara på fars framställning om att Inga skulle ta plats som springflicka, det visste hon sannerligen inte.
Men då nöden är störst, är hjälpen närmast. Knappt hade Gunnel hunnit innanför hemmets dörr, förrän modern kom emot henne med ett brev i handen. Det hade anlänt med dagens post och var försett med en stor stämpel bakpå.
Med darrande händer bröt Gunnel det. Hon ögnade hastigt igenom de få maskinskrivna raderna, satte sig med en duns och drog en lättnadens suck.
— Äntligen! utbrast hon triumferande. Brevet är från ministeriet för kommunikationsväsendet och de allmänna arbetena. Jag har fått plats på militärdistriktets stab som kanslist. O, så roligt! Läs och gläd er med mig. Mamma, sätt kaffepannan på! Och Inga, vill du gå till Lehtinens efter bakelser. Själv går jag till alkoholbutiken efter en hel liter konjak. Det är ju sådant som pappa är förtjust i. Jag har nämligen en liten angelägenhet som jag skall avhandla med honom i kväll. Hon gjorde en grimas mot Inga som med ett lycksaligt leende slank ut genom dörren på bakelseuppköp.
(Inf. 2010-06-30.) |