XVI.
Julaftonen var inne, och familjen Forsberg satt andäktigt församlad kring matbordet. Ljusen brunno i granen, klapparna voro utdelade, och det rådde en fridfull stämning. Gunnel hade just fyllt de små spetsglasen med hembryggd likör, då Inga började klaga över plågor i magen.
— Visa var det känns! uppmanade Gunnel.
— Här, svarade Inga och lade handen på sin högra sida.
— Du har ätit för mycket gott de senaste dagarna, tröstade modern. Det går nog om tills du blir brud.
Men Ingas plågor tilltogo med hast, och hon lade sig raklång i sängen. Hennes hy blev blekare, och små svettpärlor glänste på pannan. Gunnel mätte febern. Mätaren visade 38.6.
— Blindtarmen, sade Gunnel. Nu ringer jag efter läkare.
— Läkare, mumlade fadern, för vilken ordet hade en stygg klang. Jag har många gånger haft magknip, och alltid har det gått om utan läkare. Flickan har, som mamma sade, ätit för mycket snask.
— Det myckna ätandet kan inte utan vidare åstadkomma feber, opponerade sig Gunnel. Orsaken är nog en annan.
— Jag har inte ätit för mycket, förklarade Inga. Tvärtom har jag inte känt mig riktigt frisk de senaste dagarna. Därför har maten inte smakat.
— Det har också jag tyckt mig märka. Pappa och mamma har räknat fel.
Utan att närmare reflektera över saken gick Gunnel ut och ringde efter en läkare.
— Doktorn kommer genast, förklarade hon, då hon kom in.
Fadern såg missbelåten ut, men modern tyckte att Gunnel handlat förståndigt och började duka av bordet. Gunnel hjälpte Inga i sängen och stoppade om henne ordentligt.
Snart hördes en bil stanna i närheten. Det var läkaren som kom. Han började undersökningen av den sjuka och sade efter en stund:
— Det är blindtarmen. Det blir operation — senast i morgon. Men patienten måste genast föras till sjukhuset, så att vi kan hålla henne under observation.
Läkaren avlägsnade sig, och om en halv timme kom ambulansen. Gunnel åkte tillsammans med sin syster till sjukhuset. Inga underkastades förnyad undersökning, och sjuksköterskan hade lovat underrätta Gunnel om resultatet. Gunnel väntade, och rapporten kom. Och den var saklig och kort:
— Ögonblicklig operation nödvändig. Men jag måste skynda mig. Narkosen börjar om några ögonblick. Om fröken vill vänta, tills allt är klart, så var god och dröj i väntrummet! Jag skall genast meddela er då operationen är över.
Väntetiden föreföll Gunnel som en hel evighet. Hon försökte förkorta den genom att läsa tidskrifter i väntrummet men kunde inte koncentrera sig. Alla hennes tankar gingo till system. Måtte hon bara klara sig! Måtte inga komplikationer tillstöta!
Slutligen öppnades väntrummets dörr, och sköterskan inträdde.
— Så är den lilla julaftonsoperationen över, sade hon leende. Fröken kan gå hem och lägga sig i förtröstan på att allt utfallit väl, fast jag måste säga, att alarmet gjordes i sista minuten. Fallet hade inte tålt två timmars uppskov. Om det var ni som ringde, så kan ni betrakta ringningen som den största julgåva ni någonsin kunnat ge er syster. Ni räddade hennes liv.
Från sjukhuset gick Gunnel raka vägen hem, där hon fann far och mor sittande fundersamma på var sin stol utan att yttra många ord. Inte heller Gunnel var särdeles meddelsam då hon kom.
— Berätta nu vad man sade på sjukhuset! bad modern. Sade man att det nödvändigtvis måste bli operation?
— Inte kan man rädda en människa, vars blindtarm håller på att spricka, på annat sätt än genom ett snabbt operativt in grepp, svarade Gunnel tämligen kyligt.
— Sade de att fallet var farligt? undrade fadern.
— Just så uttryckte de sig. Och de tillade att om jag ringt två timmar senare, skulle Inga svävat i den allra största fara. Du kan vara glad, pappa, att jag inte lyssnade vare sig på dig eller mamma utan handlade enligt mitt eget förgottfinnande.
— Nå men berätta om Inga och tala inte om struntsaker ...
— Där ser du bevis på mitt omdöme och min blick för situationen. Om jag inte varit hemma, skulle Inga tydligen fått dö. Jag borde ta i er båda två och ruska om er, så att ni fick ögonen upp för vad som sker omkring er. Ni är båda initiativlösa slöfockar!
Fadern såg ner och sade ingenting. Gunnel hade igen gett honom något att tänka på. Och mor, som erfor att far reagerade för dotterns fullträff och kanske i tysthet för sig själv erkände att hon hade rätt, kände ångest inför Gunnels dunkla antydningar och utbrast:
— Säg nu i fridens namn hur det förhåller sig med Inga!
— Hon är utom all fara, svarade Gunnel. Hon är redan opererad.
— Opererad! utropade fadern och modern på samma gång.
— Ja just, opererad, svarade Gunnel nervöst.
— Och det säger du nu först, förebrådde henne modern.
— Ja, man måste se nyktert på saker och ting. Det lönar sig lika litet att språka i munnen på varandra som att springa av och an och inte veta vad man skall ta sig till.
— Blir Inga frisk? frågade modern förhoppningsfullt.
— Om en vecka har vi henne säkert hemma, svarade Gunnel och tog upp en karamell som hade fallit från granen.
Julaftonen hade i Gunnels hem förlorat sin rätta stämning på grund av det plötsliga sjukdomsfallet. Ingen var upplagd för att äta, dricka eller prata. Samtliga gingo därför tidigt till sängs.
Följande dag besökte Gunnel i sällskap med sina föräldrar systern, som befanns vara vid tämligen gott humör. Doktorn hade sagt, att hon skulle utskrivas till nyåret.
Då faran var överstånden började fadern tänka på den ekonomiska sidan av dotterns sjukdom. Han frågade Gunnel, vad hon trodde att sjukhusvistelsen skulle komma att kosta. Hon å sin sida log överseende godmodigt tillbaka, liksom ville hon ha sagt: Det är jag som betalar.
Men inom sig själv visste hon, att det ekonomiska problemet, som hade tillspetsats genom Grepmakars brev och systerns sjukhusvistelse, inte skulle komma att lösas med något sesam. Samtidigt som hon ondgjorde sig över sin godtrogenhet gentemot Lorenz, då han försäkrat att det lånade beloppet skulle tillställas henne ett par veckor efter hans avresa, började ett svagt hopp vakna hos henne. Kanske hade pengarna anlänt till Nykarleby? Hon borde ringa till stadens postkontor. Men besvikelsen skulle vara dubbelt så stor, om posten meddelade att brevet inte kommit dit. Sannolikt var att så var fallet. Hon kände sig nästan hysterisk, och kallsvetten stack ut i pannan. Med en rysning, som genomilade hela hennes kropp, kom hon ihåg Roff och hans dansnummer. Skulle hon i varje fall vara tvungen att acceptera hans vämjeliga förslag? Hon gjorde en ansträngning för att tvinga sina tankar att syssla med andra saker. Hon ville inte tänka på Roff. Aldrig ville hon se denna fölhatliga människa mer, än mindre i plastisk dans blotta sin kropp för hans åtrå. Allt annat, men inte detta!
Men frestaren hade redan fått ett grepp om hennes vilja, och hon tyckte sig höra en löst som viskade:
— Tänk en smula på din belägenhet, högmodiga kvinna! Du skall betala en skuld på halvtannat tusen i januari. Du skall resa upp till Nykarleby och påbörja en ny termin vid seminariet. Utgifterna för Ingas sjukhusvistelse hänger på dina axlar. Det behövs kontanter. Varifrån tänker du ta dem? Hur lätt kan du inte skaffa dig sådana! Roff har gett dig en fingervisning: Dansa! Vad gör det om du uppträder en aning tunt klädd? Sådant är comme il faut nuförtiden. Hellre dansar du än går och våndas över penningbekymren. Femton minuters charmerande plastik för ett nästan suggererat auditorium, det är något för dig! Gör bruk av din skönhet och dina behagfulla rörelser till att förtjäna pengar. Du har ingenting att förlora på saken, bara vinna. Gå genast till Roff och säg att du tar emot hans frikostiga erbjudande. Det är ju avsett att hjälpa dig lika mycket som att fröjda hans bekantskapskrets! Brevet från Lorenz anländer i sinom tid. Men du behöver pengar genast. Dra nytta av ditt vackra linjespel, din konst och din talang! Uppsök genast din välgörare!
Gunnel tog på sig kappan och gick till Roff.
*
Det var tredje dag jul. Lesser ilade till sin överordnades bostad. Roff satt och rökte en cigarr då kontorschefen anlände.
— Du har programmet klart för aftonens galafest, förmodar jag, inledde Lesser.
Direktören nickade belåtet.
— Jag har bland annat engagerat en dansös för aftonen. Orkestern uppträder som vanligt, och så har vi doktor Hm-hm:s föredrag om de inresekretära körtlarna och deras funktion. Men slagnumret blir nog dansen.
— Är det en professionell dansös som uppträder?
— Det säger jag inte, svarade Roff och såg illmarig ut.
Lesser skrattade åt sin chefs finurlighet och berättade, att han träffat doktor Granberg på gatan och bett honom titta opp. Lesser hoppades att han icke överskridit sina befogenheter. Roff skrapade sig på hakan där en kort skäggstubb spirade fram.
— Tja, jag har inte panna att be honom stanna hemma, svarade han, men inte är jag heller särdeles förtjust över att han kommer att närvara vid festen.
— Men du har ju själv tidigare bett honom deltaga i Afrodite sällskapets möten någon gång. Jag har dessutom inviterat en av hans goda vänner — en rikssvensk skolrektor som heter Svensson. Enligt Granberg är han föreståndare för en folkhögskola i närheten av Stockholm.
— Ett sådant sammanträffande! utbrast han och såg tankfull ut.
— Jag tror att ingendera av de båda herrarna är särdeles lämpad vare sig för festprogrammet eller festandan, sade direktören med ett småleende. Men de kommer av fri vilja. Jag vet inte annat, än att herrarna måste beredas tillträde. Du meddelade dem naturligtvis lösen?
— Nej, det gjorde jag inte. Jag har själv erbjudit mig att beledsaga dem till ort och ställe.
Roff godkände ehuru något motvilligt Lessers planer. På hemvägen övertänkte denna det förestående arrangemanget och förvånade sig i inte ringa grad över sin chefs försiktiga hållning gentemot de båda skolrektorerna. »Ett sådant sammanträffande», hade han sagt. Och på kontoret hade Lesser tjuvlyssnat till ett telefonsamtal, i vilket Roff hade låtit undfalla sig följande: »Huset är ensligt och lämpar sig utmärkt ... jag kommer genast efter ... Au revoir!»
— Vad innebar detta orakelmässiga yttrande. Vart ämnade Roff bege sig? Att han hade någonting alldeles extra i kikaren, var klart. Kvällen lovade att bli mycket intressant.
*
Uppslutningen vid Afroditesällskapets vinterfest hade beräknats bli så omfattande, att ordföranden hade sett sig föranlåten att hyra en av de större föreningslokalerna i staden. Med lokalen sammanhängde en restaurang med utskänkningsrättigheter, varför man förmodade att festen skulle bli tämligen fuktig.
De kallade och utvalda började anlända. Den ena bilen efter den andra körde fram till ingångsporten och avlägsnade sig igen. Och nya vagnar uppenbarade sig både privata och sådana som köade i bilstationer. Samtliga festdeltagare voro iförda den traditionella havsblå masken.
Vid det fastställda klockslaget sammanträffade Lesser med doktor Granberg, som presenterade sin vän, folkhögskoleföreståndare Svensson, en äldre, glad och nyter herre med distingerat utseende. Lesser uttalade sin glädje över att få stifta bekantskap med en känd rikssvensk folkpedagog och hörde sig för om herrarna hade masker med sig. Sådana hade de inte försett sig med, varför Lesser tog ur sin ficka tvenne stycken och räckte den ena till Granberg och den andra till Svensson.
— Tydligen en mycket originell klubb, eftersom man inte ens får blotta sitt hederliga ansikte, anmärkte den sistnämnda.
— Klu-klux-klan, mediterade Granberg.
— Men vilka är föreningens syften och vad har den för arbetsprogram? frågade Svensson, som hyste en viss misstro mot maskeringssystemet.
— Ideella syften i egentlig bemärkelse har den inte, förklarade Lesser rakt på sak. Den är en alla tiders egoistiska klubb, för den avser blott och bart att bereda sina medlemmar en trevlig aftonunderhållning.
— Det är inte det sämsta det, erkände rikssvensken. I denna trista tid behöver människorna sannerligen muntration. Kunde inte föreningen vara så hygglig och bilda en filial i Fallbåda? Staden hör inte till de mest försigkomna i förströelseväg.
— Det är bara det klassiska Åbo som har sina idéer, skämtade Lesser. Jag tror inte, att Afroditerörelsen skulle vinna gehör på annat håll. Här lever ännu djäknarnas och trubadurernas anda. Vi får väl närmast anse, att Afroditesällskapet har till uppgift att luckra upp vad som finns kvar av gammal stelhet och moralisk överdrift. Afroditesällskapet tar livet lätt och har mycket av Bellmans anda över sig. Det gäller att få fram något av det bekymmerslösa aftonlivet på den tid, då Uppsala och Åbo var Nordens viktigaste universitetsstäder.
Med denna upplysning kände sig Svensson väl tillfreds.
Lesser vinkade efter en bil, i vilken alla tre till chaufförens icke ringa förvåning anlade masker. Svensson, som iakttog bilistens frågande blick, förklarade, att det inte var fråga om en gangsterkupp utan om en maskerad i den enklare, men glada stilen.
Lesser höll upp bildörren och hjälpte sina båda gäster ur vagnen och förde dem mot paradingången. Han uppmanade dem att skynda på, ty de voro redan några minuter försenade: Svensson var emellertid på ett så briljant humör, att han måste stanna för att påminna sig en vits från sina studentår. Granberg ryckte honom i rockskörtet och kiknade. Lesser fick det intrycket, att de båda herrarna kommo från en bättre middag.
I korridoren mottogs trion av två maskerade personer som be gärde lösen.
— Snus ... sade den ene av dem.
— … dosa fyllde Lesser i. De främmande männen nickade och visade dem till avklädningsrummet. Här mottogs deras kläder av en mansperson, likaså iförd grön mask. Trion gjorde toalett och eskorterades därpå av dörrvaktmästarna in i salen. Redan hördes röster. Tydligen var salen fullsatt. Lesser öppnade dörren och bjöd de båda skolrektorerna stiga på. Med en stel bugning slank Svensson åtföljd av Granberg och Lesser in i salen där skum belysning rådde. Rummets golv upptogs av en mängd små bord, kring vilka medlemmar och gäster för kvällen hade slagit sig ner i små klungor. Lesser och hans vänner uppsökte ett ledigt bord och tog det i besittning. Nyfiket sågo de sig omkring och fastslogo, att publiken uppgick till ett sextiotal personer. De flesta hade dryckesvaror framför sig. Det verkade som om man befunnit sig på en utländsk nattbar, dock med det undantaget, att skränet och oväsendet var fjärran. Alla samtalade lågmält och taktfullt. Även det Lesserska sällskapet konverserade nästan viskande. Svensson myste förväntansfullt i denna mystiska tillvaro och lade armarna i kors på sin istermage. Men Granberg var törstig och undrade var man kunde få något att dricka.
I detsamma kom en ung man tillstädes och frågade vad henarna behagade. De gjorde sina beställningar, och servitören avlägsnade sig.
— Fint arrangerat, erkände Svensson. Det verkar som om serveringsbetjäningen hörde till sällskapet, klädmottagarna och dörrvaktarna likaså. Jag har känslan av att här inte knusslas med småpengar. Tydligen har sällskapet hyrt hela våningen och hela tjänstestaben. Storartat!
— Alldeles riktigt, instämde Lesser. Den som står i spetsen för Afroditesällskapet är organisatör. Tills vidare får den uppassande personalen röra sig fritt. Men då programmet börjar, stänges dörrarna, och tjänsteandarna får hålla sig utanför. Då ett nummer är undanstökat, blir det paus igen, och serveringen kan fortsätta ...
— Känner du igen någon här? frågade Granberg vänd till Lesser.
— Det är litet svårt att skilja stallbröderna åt så gröna som de är runt ögonen. Men delvis lyckas man med identifikationen. Den ene känner man på kalaskulan, den andre på flintskallen och den tredje på öronen, skägget eller brännvinsnäsan.
Granberg tittade omkring sig för att se på sina mystiska medmänniskor, men Svensson satt oberörd av sin omgivning och njöt av det klassiska hemlighetsmakeriet. Han sjönk djupare ner i fåtöljen och gned händerna av förtjusning.
— Där sitter direktör Starrbom vid Åbo konfektyr, upplyste Lesser med en diskret nickning bakåt med huvudet. Vid det där stora bordet till höger, närmast hitåt har vi skräddarmästar Josefen och bredvid honom magister Trallander. Vid bordet bakom dem slår ingenjör Andersson från tändsticksfabriken i sig en cocktail och bakom honom — den som torkar sig om munnen med servetten — känner man igen … Det är doktor Stenström. Den där till vänster med den hiskeligt stora magen är direktör Virtanen från »Aura Pump».
— Den där ser ut att vara direktör vid kilometerfabriken, inflickade föreståndare Svensson och gjorde en nick med huvudet mot en ovanligt fet uppenbarelse i en korgstol mittemellan två magra karlar som påminde om de bibliska nöten.
Sällskapet var just inne på en tokrolig debatt om olika människotyper, då en av funktionärerna meddelade att festen skulle begynna.
Inledningsvis spelade en orkester, bestående av dragspel, violin och saxofon en marsch, varefter en person som Lesser kände igen — direktör Roff — hälsade de närvarande välkomna. Han hänvisade till människosinnets krav på muntration även om vintern och hoppades, att kvällen, som till och med hade överraskningar att bjuda på, skulle vara lyckad. Efter hans tal, som begeistrat applåderades, spelade orkestern en vals av Lehar. Efter denna goda start reserverades några minuter för komplettering av bordens dryckesförråd varefter dörrarna stängdes:
Mannen, som Svensson redan hade hunnit döpa till hovmästaren, meddelade att en viss junker Olof skulle sjunga kupletter.
— Det var en baddare att ladda ur sig, viskade Granberg i Svenssons öra, då herr Olof sjungit sin första bit. Men Svensson skrattade ännu, så att magen hoppade och gjorde tecken åt sin vän att hålla sig tyst, så att de inte skulle gå miste om poängerna.
Publiken avtackade sångaren med både händer och fötter.
Denna bugade sig och sjöng en ny visa varpå han drog sig tillbaka. Samtidigt öppnades dörrarna, och servitörerna hörde sig för om sin kundkrets önskningar.
I salen började en del herrar bli alltmera högljudda. Även vid det Lesserska bordet steg stämningen. Svensson höjde sitt glas och nickade belåtet mot sina vänner. Pokalerna druckos i botten, och tjänsteandarna fyllde i på nytt. Svensson torkade sig om läpparna och höll på att säga något, då en främmande herre uppenbarade sig vid deras bord. Denne mumlade några ord om att det var roligt att fira Afrodite oberoende av årstiden, stannade ett tag och fortsatte därpå till ett annat bord där han dröjde några ögonblick.
— Ett gammalt trick för att övertyga sig om man har att göra med bekanta eller inte, förklarade Lesser. Presentation förekommer självfallet inte inom Afroditesällskapet.
— Det kan man nog förstå, anmärkte Granberg.
— Jo, han ville höra oss tala för att med ledning av rösterna komma underfund med om han hade att göra med Esau eller Jakob. Jag tror mig känna honom, fastän han knappast lycka des identifiera oss. Mannen är kriminalkommissarie och heter Blackström.
I ett hörn av salen stämde några överförfriskade strupar upp en sång. De nedtystades omedelbart av hovmästaren, vilken högljutt som en romersk härold meddelade, att Afrodite själv efter några ögonblicks paus skulle uppträda med plastisk dans. Meddelandet mottogs med en ovationsartad applåd.
Det lådde åter tystnad i salen. Diskreta intogo musikanterna sina platser, och vid varje bord såg man förväntansfull ut. För att motverka stundens spänning tog Lesser en djup klunk ur sitt wiskyglas. Granberg makade sin bräddfulla bägare åt sidan, så att han fick armstöd och vände sig mot scenen. Svensson åter putsade med febril iver sina glasögon och satte dem ovanpå masken ...
Vid ett tecken från pianisten stämde orkestern upp. Samtidigt tändes en strålkastare, vars ljusknippen riktades mot estraden, under det att alla lampor i salen släcktes.
— Djävlar i min själ ...! mediterade Svensson.
— Afrodite, uppstigen ur Östersjöns gröna salar, hälsar er, ljöd en stämma. Och i samma ögonblick uppenbarade sig den allra sötaste najad i rampljuset.
— Försök sitta stilla, broder! viskade Granberg till Svensson.
— Bravissimo! fick Granberg till svar.
Dansösen höjde tjusigt sin arm äskande tystnad.
— Se på hur demonstrativt klädd hon är, viskade Svensson, som kände på sig att de onda lustarna började vakna. Se på höftens underbara rundning!
Granberg grävde i fickorna efter glasögonen.
— Oj, oj, suckade Svensson. Se på nackens förtjusande båg linje vid hårfästet!
Granberg satte glasögonen ovanpå masken som Svensson ha de gjort. Lesser kunde inte annat än le åt de båda herrarnas iver att följa med. De påminde smått om jaktflygare där de sutto.
— Vem är kvinnan? frågade Granberg.
— Någon varietédansös, svarade Lesser.
— Det vore roligt att få se litet närmare på henne, suckade Svensson och jämkade på glasögonen.
Afrodite tog de första dansstegen vilka i fulländad måtto framhävde hennes fägring. Hennes rörelser voro otvungna och mjuka. Publiken satt andäktig. Inte en hostning, inte en viskning störde hennes dans. Sirligt och spänstigt framförde hon sitt nummer. Och då dansen var till ända, tycktes bifallsyttringarna aldrig vilja upphöra. Gång på gång ropades Afrodite in för att mottaga publikens hyllning. Man trängdes för att överräcka henne blommor, och hovmästaren hade fullt upp med att hindra de hänförda Afroditebeundrarna att trampa varandra på fötterna och skuffa omkull varandra. Då de inte personligen hade rum och tillfälle att överräcka blomsterkvastarna, slängde de dem upp på scenen, som omsider började påminna om Babylons hängande trädgårdar, ty blomstren fastnade i ridån, på musikinstrumenten och notställarna. Alltjämt regnade det rosor, nejlikor och narcisser från salens mörkaste hörn. Afrodite bugade sig, neg och kastade slängkyssar och försvann slutligen bakom ridån för att bereda sig för sitt följande nummer.
— Det var mycket hedersbetygelser på en gång, tyckte Svensson som tömde sitt glas.
Under pausen som följ de var det allmänna samtalsämnet Afrodites dans. Kyparna ilade fram och tillbaka, och borden fylldes med nya drinkar. Åter bad hovmästaren om tystnad.
— Hu! tjöt Svensson dämpat, då Afrodite visade sig ånyo. Nu var hon iförd en helt annan stass. Hans utrop, som bottnade i en viss överraskning, drunknade snart i de övrigas bifallsstorm.
Från att nyss ha uppträtt i en havsblå, kraftigt urringad blus utan ärmar och shorts syntes den leende Afrodite nu emottaga mängdens bifall iförd de enklaste plagg, som kunna tänkas ägnade att skyla en kvinnas behag. Det var varietédansösen i sino prydno. Hennes bröst doldes av en silverglänsande bysthållare, och hennes höfter voro belagda med ett bälte, vars ornamentala beslag glittrade i alla klara färger. Hennes solbrända hud värmde och tjusade, och runt hennes hals svallade havsjungfruns lockar. Då hon rörde på huvudet, blixtrade pärlorna i diademet som hon bar runt pannan.
Orkestern stämde upp, och Afrodite skred med en furstinnas värdighet och hållning ut på scenen. Hennes rörelser voro charmerande, och hela hennes väsen utstrålade behag. Efter det hon utfört dansen fortsatte hon att sjunga och lät med ett tecken orkestern förstå, att den skulle spela utan avbrott. Det var, som om dansen och sången utan uppehåll sammanflutit i ett. De flesta trodde, att numret i förväg var planlagt på det sättet. Endast orkestern och dansösen visste, att det var fråga om en improvisations men en skicklig sådan. Afrodite lämnade estraden och vandrade ut på golvet. Hon såg sig om till höger och vänster alltjämt sjungande. Hon gav ett leende ögonkast åt envar. Mannen vid strålkastaren följde uppmärksamt hennes långsamma kliv genom salen och upplyste påpassligt hennes väg.
— Hon kommer hit, sade Svensson och skruvade sig nervöst.
Och hon kom sakta skridande. Vid de tres bord gjorde hon ett uppehåll och sträckte fram handen till en kyss. Det såg ut som om hon avsett Svensson. Men denne kände sig tydligen både blyg och förvirrad inför mängden och kom sig icke för att vara ridderlig mot dansösen. Några hänförda Afroditeentusiaster, som observerat malören, gåvo till ett skratt, och Svensson kände sitt hjärta isas. Granberg ville gripa den lilla förtjusande handen, men Lesser var honom för snabb. Han förde hennes fingrar till sina läppar och kysste dem. Vid manövern gjorde hon en liten överhalning, varvid Lesser konstaterade, att hon var ganska mycket överförfriskad. Men balansen återställdes tack vare hans förekommande grepp om hennes midja. Publiken hurrade och jublade, men Afrodite begärde tystnad genom att sträcka upp högra armen, vars smycken gåvo reflexer som tydligen gjorde Svenssons ögon illa, eftersom han hastigt nedskar synskärpan genom att beröva masken sitt glasögonpar.
Dansösen fortsatte sin gång i salen och uppehöll sig då och då vid något av borden, under det att herrarna gjorde sitt bästa att säga henne komplimanger. Hon avslutade sin promenad med att dröja en stund vid orkestern. Då hon på nytt besteg scenen kastade hon några slängkyssar till publiken, varefter sången och musiken upphörde.
Åter brakade bifallsåskorna lös. Gång på gång kallades hon av spontana utrop tillbaka på scenen och gjords sina eleganta hovnigningar. Publiken begärde att hon skulle ta om numret, men hovmästaren förklarade, att Afrodite ännu hade ett ansträngande nummer kvar och att hon måste vila sig litet för att samla krafter för detsamma.
Lesser såg på sitt armbandsur och bad om ursäkt för att han måste avlägsna sig för några ögonblick. Han skyndade ut och meddelade i förbifarten åt en av dörrvaktmästarna, att han hade blommor i sin bil åt varietédansösen och att han gick för att hämta dem. Karlen nickade belåtet, och Lesser fortsatte nedför trapporna.
Där ute såg han sig omkring. Det var som han hade beräknat — två bilar. En för dansösens hemfärd och en annan för hans eget behov. Gott! tänkte han för sig själv. Vi skall se vad vi kan uträtta!
Den vagn, som antagligen var avsedd för honom, hade parkerat längre bort. Lesser påskyndade sina steg. Då han kom närmare bilen, upptäckte han chauffören som kom leende emot honom.
— Har du lyckats få tag i en blomsterkvast? frågade Lesser.
— Det kan du vara lugn för, svarade chauffören som var en av Lessers goda bekanta. Vagnen ser invändigt ut som en botanisk trädgård i miniatyr. Jag köpte vita rosor. Det var sådana du ville ha, inte sant?
— Utmärkt, Herbert! svarade Lesser entusiastiskt. Kom nu bara ihåg att hålla ett vaksamt öga på vagnen därborta! Jag förklarade ju i går på kontoret för dig vad jag tror vara i görningen. Om du ser en herre och en dam stiga in i vagnen, så följ efter dem och kom tillbaka hit och meddela mig vad du kommit underfund med, i händelse jag inte skulle vara här ute vid starten. Meningen är naturligtvis den att jag skall följa med dig i bilen.
Herbert nickade.
— Huru många hästar har du under motorhuvan? frågade Lesser, som räknade med att det skulle arta sig till klappjakt.
— Åttiofem, svarade bilisten. Jag tog farsgubbens Chrysler. Den där vagnen är en Ford på sextio hästar, så du kan bilda dig en uppfattning om olikheterna i vagnarnas snabbhet.
— Bra! triumferade Lesser.
— Men vem betalar böterna för fortkörning? undrade Herbert.
— Vi skickar räkningen till Roff, svarade Lesser och skrattade. I sällskap med sin vän Herbert Skog gick Lesser till bilen och tog en titt på rosorna. Med sin fyllpenna skrev han på det vid hängande tomma kortet följande rader:
Sköna Afrodite!
Mottag dessa blomster såsom ett ringa bevis på min uppskattning av Er bedårande dans. God fortsättning!
En beundrare.
Han stoppade kortet i kuvertet och försvann bakom ytter dörrarna. I korridoren bad han dörrvaktarna att själv få över räcka rosorna till den sköna, men de förklarade, att en personlig uppvaktning var förbjuden från högre ort och att hans önskan sålunda inte kunde villfaras. Lesser gav då blomsterkvasten åt en av de vakthavande herrarna, som efter att hava kontrollerat vad som stod på kortet förde den till dansösens gemak. Om några minuter uppenbarade sig mannen på nytt och framförde därvid Afrodites tack till den frikostige beundraren. Lesser mottog kyligt mannens hälsning och gick tillbaka till salen, där betjäningen som bäst kompletterade dryckesvarorna.
Svensson och Granberg drucko vichyvatten då Lesser kom in. Han slog sig ner vid bordet och tände en cigarett. Några ögonblick senare förklarade hovmästaren, att ett roligt hockuspockus nummer var i antågande. Därpå skulle Afrodite åter dansa.
Trollkonstnären var en äldre jovialisk herre med mycket stor färdighet i sitt gebit. Till publikens stora munterhet plockade han fram långa flaggband, sidendukar, ägg och kycklingar ur en tillsynes tom hatt, gjorde häpnadsväckande tricks med kortleken, blåste markslantar ur näsan och fick saker och ting att spårlöst försvinna ur sina händer. Svensson skrattade så att nacken var röd som en tuppkam, och Granberg kände instinktivt efter om han ännu hade plånboken i behåll i sin bakficka.
Efter en rungande applåd försvann trollkonstnären och in på scenen trädde Afrodite ... Hon var iförd — tre konstgjorda fikonblad. Publiken drog andan inför uppenbarelsen. Svensson lade åter sina brillor tillrätta ovanpå masken, och Granberg tog fram näsduken och torkade svetten. Så bröto ovationerna löst på nytt. Man klappade i händerna, stampade med fötterna och man ropade på Afrodite, Östersjöns drottning, Ägirs dotter och sjöjungfrun.
Lesser satt som på nålar. Han hade genast märkt, att dansösen nu var mera berusad än vid sitt föregående uppträdande. Denna omständighet gav näring åt hans misstankar, att Afrodite hade utsetts till ett hjälplöst offer för en del klubbmedlemmars nachspiel längre fram på kvällen. Bland dem spelade Roff knappast någon biroll. Lesser kände sin chef och visste, att han stundom hade en viss benägenhet att rutscha utför det sluttande planet.
Åter släcktes lamporna i salen, och strålkastaren tändes. Publiken, vars ögon sögos fast vid uppenbarelsen i ljusskenet, var onykter och uppjagad av den utmanande charm som naturen hade förlänat dansösen. Sorlet, ett uttryck för den allmänna hänförelsen, ville inte lägga sig. Afrodite höjde armen:
— Jag ber om tystnad, sade hon med en något osäker röst. Herrarna ville höra, vad hon hade att förmäla, och det blev tyst på ett ögonblick. Genast spelade orkestern upp ”Künstler leben”, och dansösen valsade ut på scenen. Graciöst skred hon ut på tiljorna. Armbanden blixtrade i ljuset, då hon förde han den mot det konstgjorda lövet som camouflerade hennes högra bröst. Med ett litet skratt slet hon bort den lilla skylande detaljen och fortfor att dansa. Endast en och annan kom sig för att applådera manövern, ty sensationen var för överväldigande. Dansösen, vars nakna bröst påminde om den knoppande våren själv höjde sig på tårna, något som kom henne att för några ögonblick förlora balansen. Hon sträckte upp armarna som ville hon fånga en fjäril i flykten och rev temperamentsfult bort det andra camouflerande bladet. I rytm med dansstegen slängde hon det i luften, varifrån det som ett löv om hösten singlade mot golvet. Det tredje lövet återstod. Publiken väntade, att också det skulle falla, ty tre ting äro goda. Alla höllo andan av spänning. Skulle verkligen nakenkulturen drivas till sin spets? Det hade varit en syn att se de förväntansfulla minerna bakom maskerna!
Afrodite fortfor att dansa vidare, än vändande sin formfull ändat utmejslade rygg mot publiken, än sidan som framhävde hennes linjerena bröst, än framsidan som kanske var skönast.
Plötsligt mattade strålkastarens ljusstyrka av. Svagare och svagare som lamporna på bio kort före föreställningens början blev ljuset. Till sist sågo åskådarna blott konturerna av den dansande feen. Då flammade en magnesiumblixt till. Publiken erfor, att även det sista bladet hade fallit. För några ögonblick vilade salen i mörker. Då lamporna tändes på nytt, var Afrodite försvunnen.
Ett bifall av förut oöverträffad styrka bröt lös. Man klappade i händerna och ropade på Afrodite, men ingen danserska visade sig. Hovmästaren framförde i stället nymfens hälsning och med delade, att hon funnit för gott att återvända till sitt rätta element, Östersjöns salta vågor. Samtidigt upplyste han de närvarande om att doktor Hm-hm om några ögonblick skulle inleda sitt populärvetenskapliga föredrag.
Granberg och Svensson logo mot varandra. Leendet dolde illa en självkritisk anklagelse. De kände sig båda som stygga pojkar, som rymt hemifrån för att kunna ägna sig åt det förbjudna. De påminde sig kanske satsen om det dåliga sällskapets skadliga inflytande. Svensson kämpade tappert med sitt samvetes protester och sökte motivera kvällens uppvisning. Han sökte framhäva behovet att hänge sig åt de rena linjernas njutning genom att åberopa konstens inställning till människokroppens skönhet genom tiderna. Han framhöll, att antikens kulturfolk ställde människokroppens avbildande som ett mycket viktigt nummer. Grekerna kommo ogensägligt längst i att i marmor, krita, guld och silver fulländat och naturtroget återge den nakna människan. Och än i dag försöka skulptörerna få fram det verkligt sköna på samma sätt som de gamla. Världen har i fråga om smak förändrat sig bra litet på tvåtusen år. Aaltonen arbetar med samma motiv som en gång Fidias!
Granberg nickade. Han stödde sin väns uppfattning. I fråga om nakenkultur påpekade han, att exempelvis disciplarna i Atheneum få till uppgift att avbilda nakna kvinnokroppar efter levande mönster. Han ville dock göra den reservationen, att eleverna i konsthögskolan, liksom även skulptörerna icke se sina levande motiv från erotisk synpunkt. De se med konstnärens ögon, på samma sätt som läkaren, då han undersöker en patient, tar sin uppgift vetenskapligt. Han ärnade just anställa jämförelser mellan ett rent konstverk och en varietédansös och åskådarnas olika sätt att reagera för nakenheten, då Lesser som suttit och hört på de lärda herrarnas resonemang, avbröt dem med en ursäkt för att han igen var tvungen att avlägsna sig. Både Granberg och Svensson sågo något förvånade ut och ämnade tydligen fråga honom vad som vållade parenteserna. Men Lesser gav sig inte tid att lyssna på dem utan skyndade ut. Bakom ett träd fann han sin vän Herbert Skog lugnt väntande.
— Något på färde? frågade Lesser.
— Ingenting hittills, svarade den andre. Vagnen därborta står fortfarande tom. De gingo till sin egen bil och satte sig på framsätet färdiga till start.
— Men härifrån kan vi inte följa med vad som sker i omgivningen, sade Lesser missmodigt. Jag kryper dit bort bakom den cementerade lindens stam och håller utkik. Skog stannade i vagnen och såg hur Lesser försvann bakom träden.
I detsamma körde en stor vagn upp längs trottoaren och stannade framför porten. Efter en stund öppnades dubbeldörrarna, som ledde till föreningens korridor, och ut kom en kvinna, åtföljd av en mansperson i hatt och mörk paletå. Mannen hjälpte damen i bilen och återvände själv till föreningslokalen. Därefter satte sig bilen i rörelse.
Lesser hade redan sprungit fram längs trottoaren och gestikulerade med armarna för att tilldra sig uppmärksamhet. Skog observerade också genast signalen och körde fram bilen. Vigt hoppade Lesser upp i framsätet.
— Fortfarande ser vi den löda baklanternan, konstaterade han belåtet. Nu gäller det att sätta efter som om vi vore piskade av furier. Här är sannerligen ingen tid att förlora.
Det var sent på aftonen. Trafiken för dagen hade mattat av, och Herbert Skog kunde driva upp körhastigheten långt över det vanliga och tillåtna. Risken för sammanstötning var liten, ty denna tid på dygnet behövde bilisterna varken köa i gathörnen eller väja för framrusande spårvagnar. Längs hela Österlånggatan körde Skog med rasande fart, men i hörnet av Nylands och Stora Tavastgatorna gav polisen stoppsignal. Både Lesser och Skog svuro till. De måste stanna vagnen. De hade inte kört för fort, men en bil närmade sig från domkyrkohållet. Så fort vagnen hade passerat, fick Skog fortsätta. Men då hade bilen han jagade redan hunnit försvinna.
— Vart kör vi nu? frågade Skog, då bilen körde ner längs trätorget.
— Den där bylingen har förstört vår utflykt, klagade Lesser. Fan också, han borde magpumpas. Men låt gå för Raunistula! Kör bara! Jag skall fungera som vägvisare. Jag har nämligen en liten aning om vart herrskapet framför oss ämnar bege sig.
Skog nickade, och vagnen fortsatte med hög fart över viadukten.
— Bilen är som uppslukad av jorden, gormade Skog. Lesser satt tyst och spanade åt alla håll.
— Vad är det där? frågade Skog.
— Förbanna mig syntes inte någonting rött glimma till därborta i gathörnet!
— Vi är kanske på rätt väg, genmälde Skog och tryckte gaspedalen djupare ned.
Bilen susade fram genom de smala förstadsgatorna och kom småningom ut på den breda Nådendalsvägen.
— Nu skall vi se, vem som har snabbare hjul, sade Skog ut manande. Där har vi fanstyget för resten.
Inom ett par minuter hade de tagit in betydligt på bilen fram för dem. För att inte väcka dess uppmärksamhet saktade Skog farten. Plötsligt sågs vagnen framför dem vika in på en sidoväg.
— Gissade jag inte det! utbrast Lesser förtjust. Vid det där husets trappa stannar den tydligen. Kör du bara i jämnhöjd med vagnen så sköter jag resten!
Den jagade bilen, som var en Chevrolet, hade stannat, då Chryslern körde upp på gårdsplanen och spärrade vägen. Lesser hoppade ut just som en herre höll på att hjälpa ur en dam som bar grön ansiktsmask.
— Jag skulle ha lust att undersöka er passagerare litet, sade Lesser och närmade sig paret.
Damen såg sig omkring som om hon haft svårt att orientera sig.
— Men ni har inte fört mig hem som ni lovade! utropade hon och såg med sina dimmiga ögon från den ena till den andra. Lesser märkte att hon var ganska påstruken och återtog:
— Det var just det jag misstänkte, att er chaufför skulle ta miste på adressen. Det är egentligen för den sakens skull jag är här.
— Vad i helvete står ni där och jollrar? brusade den främmande mannen upp. Han försökte leda damen mot trappan som om ingenting hänt.
— Är ni döv? röt Lesser. Hörde ni inte att jag har lust att bekanta mig med den maskerade damen? Han märkte, att kvinnan motvilligt tillmötesgick sin chaufförs önskningar. Plötsligt försökte hon fly, men Lesser grep henne i armen.
— Släpp henne! kommenderade den främmande mannen.
Då Lesser vägrade att följa uppmaningen gav mannen honom ett våldsamt slag med knytnäven. Lesser tumlade bakut och blev sittande på marken. Genast var mannen efter honom och försökte tilldela honom ännu ett slag, men Lesser fick tag i hans ben och skuffade honom ett par steg bakåt. På detta sätt fick han tillfälle att resa sig upp. Åter gick mannen till angrepp, men denna gång var Lesser honom för snabb. Med ett välriktat slag fällde han sin motståndare till marken. Det hela hade utspelats så snabbt att kvinnan inte hade hunnit fly. Lesser gick fram till henne och ryckte bort hennes mask.
— Tänkte jag inte att det var du! triumferade han. Hur kom mer det sig att du är här, Gunnel? Nu skall du få se vem jag är. Han slet av sig masken.
— Viking! ropade hon bestört. Hon stapplade fram till honom och klängde sig fast vid hans arm. Hon såg på honom och snyftade.
— Vi skall köra till mitt ungkarlstillhåll, som du känner sedan gammalt, sade han och såg sig om efter sin vän Herbert, vilken stod bredvid Chryslern och enligt avtalet var stum åskådare till allt som försiggick omkring honom.
— Herbert, sade Lesser, för damen in i bilen och kör ett stycke framåt! Vänta sedan tills jag kommer! Jag har nämligen litet otalt med den där karlen ännu.
Bilen körde bort, och Lesser ställde sig över mannen, som han knockat till och ruskade om honom.
— Opp med dig, din kanalje! hojtade han.
Då mannen endast mumlade otydbara ord till svar, tog Lesser snö i handen och började gnida hans ansikte.
— Jag tycks ha slagit ganska hårt, sade han för sig själv och fortsatte att gnida.
Efter en stund började mannen röra på sig. Lesser hjälpte honom att stå och begärde nycklarna till huset. Mannen föreföll till en början så virrig, att han icke tycktes förstå vad det var fråga om. Men sedan Lesser hotat med ett lika eftertryckligt slag på den ännu obearbetade käkhalvan, räckte mannen mot villigt ifrån sig nycklarna. De gingo båda in i huset, där en be haglig värme slog emot dem.
— Ser man på, sade Lesser, jag som trott att det här huset var öde och tomt som världen före skapelsen. Och så finner jag till min överraskning att huset är bebott, åtminstone uppdelat. Säg, vems ärenden går ni riktigt?
Den andra gjorde ingen min av att svara. Han stirrade blott på Lesser som om denna varit ett förhistoriskt vidunder.
— Det ser ut, som om jag vore tvungen att gå till nya handgripligheter, konstaterade Lesser, jag ... han stannade mitt i satsen, ty en bilmotors brummande hade nått hans öra. Att döma av ljudet närmade sig vagnen. Det var vad han hade beräknat. I nästa ögonblick knastrade det utanför. Vagnen hade stannat.
— In i kammaren med er! kommenderade Lesser. Han föste mannen i ett angränsande rum och stängde dörren. Se till att ni håller er tyst och stilla! Inte ett ord, förstår ni! Därpå satte han sig själv i en gungstol och inväntade passagerarna i den bil som nyss hade anlänt. Han kände sig lycklig över att Herbert fanns i närheten. Själv var han obeväpnad, men hans kamrat bar alltid en pistol på sig.
Men han lugnade sig snart. Redan på stegen hörde han, att det var Roff som kom. Och ensam tycktes han vara. Försiktigt öppnade den inträdande dörren, liksom för att känna sig för.
— Det är knappast mig du söker, sade Lesser och steg makligt upp.
Roff tog ett steg bakåt och såg högeligen förvånad utt
— Var är de övriga? frågade han slutligen.
— De övriga? upprepade Lesser och såg oförstående ut. Kanske i byrålådan eller i sängen, vad vet jag.
— Ut med språket! röt Roff. Här spelas ingen komedi.
— Nej, tragedi är bättre, instämde Lesser lugnt. Det var alltså du som satte i gång med enleveringen av skön Afrodite, varietédansösen, alias fröken Gunnel Forsberg, tillade han med ett kort skratt. Du hade dålig framgång, fortsatte han ironiskt. Kanske vill du ta del av din förelöpares välbefinnande? De övriga finns här. Varsågod!
Han ryckte upp dörren Och pekade på mannen som satt halv sovande i soffan. Roffs ögon vandrade från mannen i den mörka paletån till Lesser.
— Är det du som spelat gangster här? frågade han.
— På den frågan skall jag svara tidigast i dag förmiddag. Nu måste jag i väg ... På återseende!
Lesser avlägsnade sig och skyndade till bilen, där han fann Gunnel gråtande hopsjunken i baksätet.
— Har ni tråkigt tillsammans? frågade han skämtsamt och steg in i vagnen. Se så, upp med mungiporna! Det är Afroditeklubbens valspråk. Han lade lugnande sin arm om Gunnels hals och gav tecken åt sin kamrat att köra.
— Känner du till den här omgivningen? frågade Lesser då de efter en stund voro framme.
Hon såg sig yrvaket omkring och log. Detta leende var ett åter sken från en majnatt för länge sedan, tyckte Lesser.
— Vi träffas i morgon, sade han till Skog. Heder och tack för ditt chaufförskap!
Samtidigt med att Herbert startade bilen och försvann begynte Viking och Gunnel färden upp till femte våningen. De vandrade, eftersom hissen inte gick att använda vid denna tid på dygnet. Omsider stodo de i hans rum.
— Jag är så virrig, att jag varken vet ut eller in, erkände Gunnel, sedan Viking placerat henne i soffan. Bruse! ropade hon efter en stund och pekade på skrivmaskinen.
— Just Bruse, upprepade Lesser och log. Och nu skall du i säng! Så där ja. Kappan och hatten bort och i tur och ordning de övriga persedlarna.
Han klädde av henne ytterkläderna och lyckades med hennes hjälp få av henne klänningen.
— Ännu mycket mera bort! befallde han med mild kommando ton och klappade henne. Hans fingrar stötte på något brett och spänt. Jaha, anmärkte han, gördeln, som indirekt sätter skick och fason på benbeklädnaden. Den knäpper vi opp. Lyckas jag i detta fall, så dubbar jag mig själv till riddare av Strumpebandsorden.
— Han gjorde ett försök att öppna gördelns hemlighetsfulla lås men misslyckades. Småleende låg hon där som ett viljelöst offer för hans små friheter. Med halvslutna ögon makade hon bort hans ostyriga hand. Hennes fingrar trevade sig fram till spännet på ländens rem, och ögonblicket därpå sprang låset upp med en lätt knäpp.
— Storartat, skämtade Lesser. Då du vaknar längre fram på dagen, skall du få berätta hur du bar dig åt. Och nu i min säng utan vidare! Han vek upp täcket lyfte henne därpå från schäslongen i sin säng och stoppade om henne ordentligt. Han klappade henne på kinden, sade godnatt och släckte belysningen.
Försiktigt tog han upp dörren och gick nt på gatan och köpte korv av gubben i torghörnet. Aftonens dramatiska händelser hade givit honom god aptit. Då han om en stund återvände fann han sin skyddsling djupt inslumrad. Tyst stod han några minuter vid hennes bädd. Månskenet sökte sig in genom fönstret. Hennes bröst höjde och sänkte sig regelbundet i den normala andningens rytm.
Han gick till telefonapparaten och lyfte försiktigt bort mikrofonen från klykan för att undgå risken att bli väckt av en ilsken telefonsignal från Roff eller någon av hans kumpaner. Därpå klädde han av sig rocken och skorna, tog en filt ur ett skåp och lade sig på schäslongen och somnade.
(Inf. 2010-10-27.) |