[Föregångare till Krönika.]

——

„Ungdomsvänner”.


En „ungdomsvän” varnade i denna tidning för någon vecka sedan Kovjoki-ungdomen för den oenighet, som uppstått i dess förening. Man skulle väntat, att föreningen tacksamt mottagit de goda råden. Men föreningen tog humör och stämplade „vännens” påstående som simpel osanning och bad denne att framträda under sitt rätta namn och stå för sina ord.

„Ungdomsvän” har emellertid föredragit att vara tyst och därmed stilla erkänt, att sanningen i skildringen icke var af den rätta sorten. Skulle denna „vän” måhända varit en fiende, som dold i sin granriskoja ville skjuta en pil mot ungdomen i Kovjoki?

Jag har förvånat mig, men på samma gång gladt mig öfver att striden blef så hastigt utkämpad.

Striden angående „Nykarleby ungdomsförening” (i parentes sagdt en olämplig benämning, då Kovjoki och Soklot också höra till Nykarleby) och dess ledare blef mera bullersam. Fäktningen i Ö. P. är slut, men fortsättning utlofvas. Vi skola följa den med uppmärksamhet och ära den som äras bör . . .

*           *
*

Denna tidning har hugnats med insända uppsatser i anledning af Forsby-historien. En medborgare föreslår, att Ö. P. skulle upptaga frågan om ett samlingshus i Nykarleby. I Nedervetil, i Gamlakarleby, i Kronoby har man sådana hus. I Pedersö håller man på att dryfta frågan om ett dylikt hus, men redan frågan om byggnadens plats har bragt människorna i harnesk mot hvarandra, och det ser sålunda icke ut att det skall bli någon „samling” af utan tvärtom en förbistring såsom då man skulle bygga tornet i Babel. I Nykarleby äro byarna också mycket spridda, hvarför det ej är lätt att få människorna samlade.



[Fallen fallen är then store staden Babylon:]


Skulle jag i all enkelhet få uttala min mening, så ville jag nämna, att jag finner talet om ett samlingshus i hög grad tidsenligt. Skollokalerna kunna ju blott användas i nödfall och tillfälligt. Men en vaken ungdom behöfver tvifvelsutan ett eget tak att vara under. Att inköpa och inreda en äldre byggnad för ändamålet kan väl ingalunda blifva allt för dyrt. Må vi tänka på denna sak!

Men hvar skulle den placeras?

Midt i byn, d. v. s. i staden eller dess närhet. I ett afseende vore denna plats lämplig, ty i staden, där också kyrkan är, sammanträffa Soklotbor, Kovjokibor, Markbybor, Forsbybor oftast. Denna plats har emellertid det emot sig, att ingen by hade riktigt nära till ungdomslokalen, hvarför den måhända komme till användning blott vid högtidliga tillfällen, medan en verklig ungdomslokal borde kunna användas så att säga i hvardagslag. Kanske den intresserade ungdomen hittar på något bättre förslag?

*           *
*

[Sen fortsätter krönikan i Hitis, så det utelämnas.]


Kurre, K. J. Hagfors signatur när han skrev krönikor i Österbottniska Posten, 30.03.1906, nr 13, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Kovjoki Ungdomsförening.
Mer om Kovjoki.
Fler krönikor av Kurre.
(Inf. 2024-06-24, rev. 2024-06-24 .)