För det här arbetet
fick vi 200 mark kubikfamnen, färdigtravat på Alörns strand, naturligtvis.
Åtta kubikmeter är mycket virke, när det skall samlas ihop vid
stränderna, bogseras i flera timmar och travas på stranden. Den som
utfört sådant arbete, vet att brödet sitter hårt.
Vilopaus
framför Silvas barrack på Alörn I mitten av 1920-talet. Sittande
från vänster: Santeri Hauta-aho, Felix Markkula, Aleksi Väliaho,
Haanpää, som håller i kaggen och Jukka Saari med mjölkstånka
i famnen. Stående från höger: Oskar Engstrand, med såg
i handen, kockan Maria Markkula, Koskis Matti, Lenni Helander (Helantie), de följande
två obekanta, Vaito Haavisto, Paavo Markkula, Kalle Ikäheimonen (den
yngre). I bakgrunden antingen Jussi från Kauhava eller Frans Mäkinen.
Bilden tillhör Paavo Hauta-aho.
¤ ¤ ¤
Efter
att under några år ha hängt med i de här jobben och lärt
de olika momenten, lärde jag mig också, att flottarens årsskifte
inträffar på hösten. När arbetet vid stränderna är
över, och man ger sig av till skogs, börjar liksom ett nytt varv. Under
detta årsvarv är våren den årstid som ger hopp och glädje.
När man en vinter pulsat i skogarna, frusen och trött, innebär
vårens ankomst en känsla av befrielse. När kåddoften sprider
sig över hedarna, och snön börjar smälta i skogen, flyttar
skogsarbetarenflottaren till virkesupplagen på stranden, för
att barka stock. Hoppfull granskar han vårens framåtskridande. Man
siar om när isen skall gå. Islossningen är den förändringens
dag man väntat på. Förra sommarens vaka och trötthet är
glömd. Flottning är ändå ett mindre tungt arbete än
att fälla timmer och barka. I flottningen får man i alla fall någon
gång, som dammvakt, sätta sig på timmerbröten och se hur
strömmen slukar props. På våren, när förberedelserna
för flottningen inleds, vet flottaren sitt värde. Att binda bommarna
med hjälp av granvidjor kräver både skicklighet och starka nävar.
Att få spärr- och ledbommar på plats i den vilt forsande strömmen
kräver, förutom styrka och skicklighet, också mod. Det arbetet
är balansgång med naturkrafterna. Det finns i detta arbete ingen annan
energi att ta till, än den, som kan pressas ur flottarens nävar och
rygg. Och något annat sätt att undvika faror finns inte, än förmågan
att i alla situationer till det yttersta behärska sina rörelser och
bevara sitt lugn, något som bara år av erfarenhet kan ge.
I
Nykarleby var det arbetsledaren Kronlund som samlade ihop karlar för det
här arbetet och bara utvalt folk dög i hans arbetslag. Arbetet inleddes
så snart älven var isfri. Kronlunds mannar lade bommar i älven
ända från Karkaus till sorteringen nere vid åmynningen. Till
de olika arbetspassen hade man på förhand forslat granvidjor, som lagts
i blöt i älven. Också annat som behövdes på de olika
passen hade forslats dit på förhand. Stranden vid Karkaus var den första
arbetsplatsen. Där länkades spärr- och ledbommar samman, så
att de stängde till älvfåran vid Kiitola. Karkaus finns i Jeppo,
nära gränsen till Härmä, där älven förgrenar
sig ovanför Keppo ö [mer känd under namnet Holmen]. Flottningen
går i den norra fåran till Silvast, där fårorna åter
förenas.
I Karkaus har bomstockarna på hösten lyfts upp
och lagts korsvis på älvstranden. Vidjorna, som legat i vattnet, basas
i en plåttunna, som öppnats på ena sidan. När vidjorna mjuknat
av basningen, ger kocken dem åt länkaren. Länkarna arbetar parvis.
Den av de två, som tar tag i vidjan, är den mindre erfarna. Med sin
kniv skär han noggrant bort grenklykorna och täljer av toppen. Vidjan
petas in i hålen på timmerbommarna, vrids, och binds till en knut,
som skall hålla hela flottningstiden. När man, som alltid när
det gäller älvbommar, har dubbla bindslen, behandlar man den andra vidjan,
som den första, för den vrids runt den första, så som kardelerna
i en tross. När också den andra vidjan fått sin knut, skjuter
man ut bomparet i vattnet, och nästa bompar står i tur. Arbetet kräver
verkligen kraftfulla nävar, för den där ungefär 1,5 tum grova
unggranen, som har vridits till en vidja, skall bindas till en knut, som håller
hela sommaren. Det krävs mer än nätta nypor till sådant.
Jag minns, att min bror berättade, att när han första gången
var med om att göra bindslen, hade han Matti Haapaniemi som kamrat, och Matti
sade: ”Nåja Väinö, nu skall vi se vad vi har i nävarna”. [Bild av ett bindsel.]
När
Kronlund första gången plockade in mig i det här arbetslaget lär
jag nog ha varit stolt. Första gången innebar visserligen bara ”kockens”
jobb, att basa vidjor. Men jag fick ju vara med eliten, se och lära, hur
svårt och farligt arbetet utfördes med skicklighet.
Att med hjälp
av roddbåt fästa bommarna över älven, när strömmen
var stark, var ett speciellt svårt jobb, som krävde mod. Misslyckades
man följde ett nytt försök, noggrannare uttänkt än det
första. Arbetet krävde kraftfull, hård, rodd i strömmen.
När båten kom till stranden på andra sidan, gällde det att
inte söla. Med en snabb rörelse skulle varpen slås runt pollaren.
Minsta missgrepp eller klumpighet innebar faromoment och hela företaget misslyckades.
Bommen konstrade ett tag i den strida strömmen, men varpen var hård,
och skickliga karlanävar skötte om, att konstrandet blev resultatlöst.
När timmerbommen lagt sig och stödvarpen spänts, låg bommen
redo på sin plats och flottgodset kunde hivas i. Med hjälp av dammbommen,
porten, som fanns i spärrbommen, reglerades timrets färd nedströms
till forsen. Hade man inte använt ett regleringssystem, så skulle forsen
ha stockats på grund av timmeranhopningen. Kronlund följde med skarp
blick karlarnas arbete och gick, som hans sed var, och granskade varje varpknut.
Därefter blev det vanligen tobakspaus med en eller annan åsikt om det
utförda arbetet. Det var inte självklart att det skulle lyckas. Faromoment
fanns alltid.
Spärrbommen
i Karkaus och ledbommen vid Kiitola älvfåra.
[Bilden redigerad.] |
Arbetet var gjort och karlarna sökte sig till en gård
i närheten för att övernatta. Kronlund och ett par andra sov i
mangårdsbyggnaden, de övriga i gårdsbyggnaden, bastun och bastukammaren.
Eftersom det vid denna tid inte fanns gummistövlar och de flesta hade skodon,
som de använt hela vintern i skogen, var fötterna våta och domnade.
Stövlarna ställdes på tork och fötterna masserades och värmdes
vid elden.
Det verkar fortfarande otroligt, att dessa karlar inte ens hade
råd att skydda fötterna i sitt arbete. Stövlar hade man kunnat
köpa på skuld, med sommararbetsförtjänsten som pant, men
de flesta hade redan under vintern skaffat sig matskulder. Förtjänsten
räckte inte till uppehället, och krediten var begränsad. Handelsmännen
visste, av erfarenhet, hur mycket man kunde lita till sommarförtjänsten.
I
Karkaus stannade man bara över en natt. Det fanns flera arbetspass. Timmerbommar,
som gav gott om arbete, tillverkades inte bara i Karkaus utan också vid
Haralds och vid Rajåkern, ovanför stadsforsen. Flottnings- och rännbommar
lades ut på flera platser, på grund av kvarnarna och småholmarna
i älven. Sista jobbet var att få sorteringspontonen på plats
vid Nålören. När det var gjort, var älvens nedre lopp klart
för att ta emot timret, och männen som flottade det.
När
de sista förberedelserna gjordes, hade flottningen redan börjat. Högre
upp i älven vräktes och hivades timmer i på många ställen.
Flottarna gick omkring på de gyttjiga stränderna och bevakade de mäktiga
forsarna under vårnätterna.
Jag nämnde redan priset på
en del av de viktigaste livsmedlen. Det är lätt att föreställa
sig, hur man levde i en arbetarfamilj. Eftersom det i vår familj nu fanns
sex barn, som far skulle försörja på den förtjänst han
fick som skogsarbetare och flottare, är det klart, att bristen var en daglig
gäst. Smör fanns till exempel så sällan på vårt
bord, att de gångerna kunde räknas.
Kanske det är skäl
att titta närmare på det där matbordet. På vintrarna levde
vi enbart på fars lön, och även efter det att jag gick i arbete
tillsammans med min far, åt vi huvudsakligen potatis, bröd och lardsås.
Lard var fett, som smälts ur svinister det billigaste som fanns att
få. Brödet bakade mor själv. Mjölk hämtades i närbelägna
gårdar, 4 liter om dagen (för 8 personer). Gröt kokade mor också;
gröt på mjöl. I skogsarbetet bestod matsäcken ofta av kornmjölsplättar
och som dricka hade vi kaffe. Det kokades på smält snö vid en
stockeld och tjänade till att skölja ner plättarna. Eftersom skogsarbetet
var tungt och tärande, var man alltid mycket hungrig, när man på
kvällen kom hem, eller till baracken. Därför måste man stuva
ner stora mängder potatis och lardsås i innanmätet. Det gällde
att samla ny kraft för nästa dag.
Ibland åt vi också
kötträtter. Mamma köpte någon enstaka gång ett kohuvud
hos slaktaren. Det slogs itu, och tvärs, och av en fjärdedel i taget
kokades köttsoppa, som också innehöll potatis, salt och lök.
Ibland gjorde mamma också klimp av mjöl. Soppan var stärkande
och på den orkade man slita i skogen. Det märktes också på
arbetsresultatet.
[Inf. 2007-03-01.]
|