I århundraden har invånarna i staden Nykarleby
ägnat sig åt nejonögonfiske. I älven finns goda fångstplatser
i forsarna och trots att fångsterna minskat märkbart under årens
lopp finns det fortfarande mången inbiten nejonögonfiskare i staden.
En av dem är Mikael Mårtens. Varje höst när kvällarna
blir mörka söker han fram sina speciella fångstredskap. Det har
han gjort ända sedan han var liten pojke. Ren nejonögonfisket är
ett kapitel för sig och endast den erfarne och inbitne fiskaren kan ge en
detaljerad bild av fångstmetoden.
Jag har i dessa dagar satt ut de första kassarna, omtalar herr Mårtens.
Sammanlagt brukar han fiska med ett tiotal s.k. språtakassar under högsäsong.
Det går emellertid inte att slänga ut fångstdonen var som helst
i älven. Nejonögat trivs bäst i strömdrag och forsar. En av
de bättre fångstplatserna i Nykarleby älv finns i Ragnö fors.
Där har han fiskat ända sedan barnsben. Lönande kan man ingalunda
säga att fisket är numera, därtill är fångsterna för
små, men det har i alla fall sin tjusning. I den gamla goda tiden hände
det ibland att han fick ända upp till 200 i en kasse. Men då var de
nog så tätt packade som sardiner i en burk. Det märkliga med nejonögonen
är att man inte säljer dem kilovis, priset räknas alltid per exemplar. Mikael
Mårtens säljer oftast nejonögonen färdigt tillredda. Tillredningen
är en ytterst vidlyftig procedur. Först skall de rengöras och sköljas
med kalkvatten. De måste då vara levande. Sedan rensas de och saltas
varefter man steker dem i bakugn på glöd. Till sist lägger man
dem i en lag som är tillredd av ättika, lagerbärsblad, dill och
peppar. Färdigt tillrett är nejonögat en delikatess, framhåller
den idoge nykarlebyfiskaren avslutningsvis. |