Nykarleby river

Frihemmet blir inget kulturhus

FRIHEMMET i Nykarleby skall rivas. Det beslöt stadsstyrelsen i Nykarleby efter en omröstning på måndagen. Den anrika fastigheten med intilliggande ekonomibyggnader skall bort före utgången av året säger styrelsen.

ETT alternativ till rivningen hade dykt upp i form av en skrivelse från sju ungdomar, som hade ett förslag hur fastigheten skulle kunna användas.

UNGDOMARNA vill starta olika former av kulturaktiviteter i fastigheten. Aktiviteterna skulle omfatta ett så brett område som hantverk, musik, och videostudio.

UNGDOMARNAS förslag klingade inte för döva öron. I tekniska nämnden gav man grönt ljus och stadsdirektör Börje Nygård föreslog i sin beredning av ärendet att ungdomarna skall få disponera fastigheten tills vidare.


I stadsstyrelsen blev det däremot tummen ner för projektet. Med rösterna 6—3 (en nedlagd) avslogs ungdomarnas anhållan. Som en motivering till avslaget framfördes att man redan anvisat utrymmen för motsvarande verksamhet i Residenshuset.

Att Henrik Bertlin, som är en av undertecknarna av ungdomarnas skrivelse, är besviken går inte att ta miste på.

— Huset skulle passa precis för det vi tänker syssla med. Det ligger en bit från bebyggelsen så vi skulle inte störa grannar, berättar Bertlin och anser att det skulle var synd att riva ett så vackert hus.

Ungdomarna, som egentligen inte längre är så purunga utan har en medelålder på 25 år, hade anhållit om att få disponera Frihemmet hyresfritt mot att de själva står för alla el- och uppvärmningskostnader samt underhåll av fastigheten. I skrivelsen till stadens fäder vädjar gruppen: ”Vi hoppas att ni förstår hur vi inte vill odla någon sorts ’kämppäkultur’ utan vill arbeta seriöst med sådant som intresserar oss.”

Gänget är också måna om att framhålla att verksamheten är helt och hållet sprit- och drogfri.

— De flesta av oss är vegetarianer. Felet är bara att vi inte hör till någon etablerad hälsoklubb eller nykterhetsorganisation, säger Bertlin.

Han sticker inte under stol med att han tror att stadsstyrelsens beslut i mångt och mycket riktar sig mot honom som person.

— Herrarna är väl nöjda så länge man kör efter den vanliga mallen, men så fort man är lite avantgardist ryggar de tillbaka.



Henrik Bertlin är besviken på beslutsfattarna i Nykarleby, varför skall man behöva riva ett gammalt hus som Frihemmet då det kunde bli ett alldeles utmärkt allaktivitetsutrymme för ungdomar? Förstoring. (Foto: K-G Olin)


Den grupp Bertlin representerar vill erbjuda ett alternativ till den, som de ser det, annars så negativa utvecklingen av samhället.

— Se på ungdomarna i Nykarleby. De bara föder upp rävar, vrider nacken av dem och kör omkring i fina bilar i Jakobstad, menar Bertlin.

I Frihemmet ville gruppen själv syssla med kreativa saker som utvecklar personligheten och visa på de här alternativen för andra ungdomar.

Flera i gruppen är intresserade av keramik och traditionella hantverk. En annan viktig del av verksamheten skulle bestå av musikutövningen. Bland annat finns planer på en studio där man kunde göra demoinspelningar. Video är en annan sak som man haft planer på.

Av den fina idén blev det som sagt inget. Frihemmets öde är avgjort och någon lust att börja se sig om efter ett nytt alternativ i Nykarleby har gruppen inte. Istället håller man sig väl kvar i Jakobstad där ungdomsgäng lyckats skapa en hel mängd aktivitetsutrymmen för ungdomsgängen.

— Vi borde väl börja överväga att ockupera bygganden, skrattar Bertlin.

I stadsstyrelsens beslut på rivning ingick även att gamla skolbyggnaden i Monå skall rivas.



K-G Olin, Jakobstads Tidning den 8 juni 1983.
Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Fattiggården bygges av Erik Birck.
Frihemmet i kaptlet Fakta.
Fler artiklar ur JT.
Alla sidor där Henrik nämns.
(Inf. 2020-11-19, rev. 2021-01-07 .)