Galleri Viktor
1988–1998



Några milstolpar

   
   

Artiklar

 

En artikel kommer då och då att publiceras.
JT har verkligen varit bra på att bevaka utställningarna.

 
   
Galleri Viktor efter skulptör 1988
Galleri Viktor invigt med Ingmar Knifs konst
Personbilder dominerar på länsfotoutställning
Fantasifulla, unga bilder i Nykarleby på utställning
Utställning i Nykarleby
Kontrast och likhet i textil och grafik
Udda material och format
   
Natur i fantasi och verklighet 1989
Toppgitarrist i Nykarleby
Romantisk afton till kvinnans ära
Konst i Nykarleby som aldrig förr
Järnborst och bladguld blir konst
Barnkonst, Amnesty tillsammans
Amnesty i Nkby ordnar viskväll
Jubileumsutställning öppnades i Nkby
Mina tavlor är inre landskap
Grafik på Galleri Viktor
Jag söker inre tillstånd
Mias människobilder på Galleri Viktor
Att undvika tomrum  
   
Påverkan från andra elever störe än lärarinflytande 1990
Reguel Lindén visar nytt på Viktor
Fotoutställning på Galleri Viktor
Serigrafi, Svanbäck, Sunngren på Viktor
Berit Thors; Vi vill överleva
Natur och miljös utställning
Penttinenverk bjuder til dialog
'Mykollage' av Thors på Galleri Viktor
Wallis design på Viktor
Barnkonst på Viktor
Penttinen på Viktor
Leif Strengells första utställning på Galleri Viktor
Timo Hiltunens på sin nordligatse utställning
Alla stilar möts i Tanninens konst
Kent Gustafsson målar barndomen
   
Susann Beloff visar textilkonst i Nkby 1991
Målar helst med kroppen
Ålänningar i matchande utställning
Djärv ung konst gästar Nykarleby
Barnkonst på Galleri Viktor
Konstskolelärare ställer ut sagobilder och bildminnen
Tyska konstnärer på på Galleri Viktor
Konstskolan och Amnesty ställer ut
   
Mycket mera än bara film i Nykarleby 1996
Känsloladdade människostudier av Grensjö 1997
Galleri Viktor blir Ateljé Victoria 1998
   
Rådhusgalleriet husvillt till hösten 2002

*     *     *

Galleri Viktor
efter skulptör

Namnfrågor är intressanta i Nykarleby och givetvis gav döpandet av stadens galleri upphov till diskussion i kulturnämnden. Det man fastnade för var Galleri Viktor, efter nykarlebyskulptören Viktor Malmberg 1867-1936.


Malmberg har fallit i glömska i synnerhet för den yngre generationen Nykarlebybor. Han är född i gamla apoteket där en minnesplatta upplyser om det. Hans staty, Flora i Floraparken eller Fåfängan är kanske mera känd. Malmberg var i huvudsak verksam i Helsingfors.

Namnvalet motiveras med att Malmberg har anknytning både till konst och Nykarleby och är gångbar på flera språk.

Med i diskussionen fanns också namn som Nykarleby konstgalleri, vilket ansågs för tamt, Galleri Oskar efter Oskar Kronqvist hängde med, men eftersom så många bott i det aktuella huset ville man inte framhäva någon framom de andra. Konstkapellet var ett annat förslag. Namnförslagen har lämnats av Nykarlebyborna själva.

Galleri Viktor invigs troligen den 2 juli. Då öppnas också premiärutställningen, en separatutställning med konstskolerektorn Ingmar Knif.


Jakobstads Tidning den 16 juni 1988.
(Inf. 2021-02-08.)

Parhästarna Mona och Monica på Galleri Viktor

Järnborst och bladguld blir konst


”… viljan är vår motor och bränsle på samma gång, lidelsen till möjligheten, alla har vi ett moln av orsaker bakom oss”.

Bl.a. med detta diktfragment redogör konstnärerna Mona Udd och Monica Jonsson för sina tankar kring konsten. De och deras konst finns för närvarande i Galleri Viktor i Nykarleby. Mona och Monica har mer eller mindre blivit parhästar, även om det nu är första gången de ställer ut tillsammans. Tidigare har de alltid funnits med på samma samlingsutställningar.

— Vi har också gått i Konstfack i Stockholm på samma gång, berättar de. Båda började med metallsmide men tröttnade. Båda hade en gedigen grundläggande utbildning. Men skapande i metall hänger med.

Båda två verkar nu också i Stockholm. Mona Udd kommer från Nykarleby och Monica Johansson från Sandviken i Sverige.



Mona Udd och Monica Johansson är aktuella på Galleri Viktor i Nykarleby.
Foto: Anci Holm


— Det finns hopp om att man skulle kunna ägna sig bara åt konsten, men det är fåfänga förhoppningar, funderar Mona.

— Man måste ha ett arbete som ”binäring” för att överleva. Mona vakar på sjukhus och Monica har jobb på patentverket.

Vi har ju en akademisk utbildning med lika dyra studier som andra akademiker, men vi har ingen möjlighet att leva på vårt yrke, säger Monica.

— Att nå ut är också svårt. I Stockholm är problemet inte att få ett galleri, utan att veta vilket galleri.

— Det finns så mycket kommersialism. Och ärlighet i konsten och marknadsföring av konsten är en svårgripbar motsättning.

Utställningen i Nykarleby kallas kort och gott Bilder. Bilder på papper, plåt med blandtekniker, men även tredimensionella skapelser.

Och trots de många likheterna dem emellan finns naturligtvis olikheter. De kommer fram som uttrycksmedel i konsten. Men innehållet i konsten är ganska lika, helt enkelt gestaltningar av livet.

Grovt skisserat är Mona den som gärna bökar i järnborst och även gör stora vävar och Monica den som hellre petar i bladguld eller torrnål.

— Jag är materialgalen och gillar mest naturmaterial. Men också alltid lite bladguld, berättar Monica.

— Fast det är ju dyrt …

— Och jag har mina symboler jag hela tiden kommer tillbaka till, säger Mona.

Utställningen innefattar både nya och gamla verk.

— Trots att konstverken tillkommit under en lång period bildar de en helhet.

Och nu framträder helheten eftersom Mona och Monica kan disponera ett helt hus för sig själva.

— Det känns som en summering efter att man jobbat länge. Man får samla saker, se sitt eget, se den andras och visa vad man sysslar med. Framför allt i en ny miljö.

För både Monica och Mona är trångbodda. Ateljéutrymme är i Stockholm, lika som här, ett problem. Kön är 10 år. Mona arbetar tillsammans med åtta andra i ett gammalt kafé och Monica arbetar hemma.

Utställningen Bilder pågår till 15 april.


Anci Holm, Jakobstads Tidning den 2 april 1989.
Margite Enlund tillhandahöll. Mona flyttade till Rone på Gotland med sin Dag, fick tre barn, jobbar på åldringshem och bor där än idag,


Läs mer:
Huset som fanns där Monas barndomshem byggdes.
Mona figurerar i Villaliv på 60- och 70-talen av Stefan Fors.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2025-03-19, rev. 2025-03-23 .)


*     *     *

 

När Viktor gick ut kom Victoria in. Galleri Viktor hann knappt släppa ifrån sig den sista utställningen innan Benita Nystrand klev in och öppnade en egen ateljé i i huset. Ateljé Victoria är namnet på den nya verksamheten. Benita Nystrand tänker tillverka Tiffany konstglasföremål i det gamla galleriet. Ännu vill hon inte säga om det handlar om konst eller hantverk  – kanske något mitt emellan.

Åtminstone måste man ha ett konstnärligt öga för att skära till och forma glasbitarna till ett vackert mönster i en lampskärm, spegel eller ett prydnadsföremål.


Galleri Viktor
blir Ateljé Victoria

Benita Nystrand startar företag för glaskonst

När det blev klart att Gal­leri Viktor flyttar till gam­la rådhuset i Nykarleby var Benita Nystrand inte sen alt nappa på tillfället att hyra hela huset som ateljé för Tiffany glaskonst.

Namnet blev Ateljé Victoria och del var självskrivet som ett arv från Viktor. I och med detta kommer huset också i fortsättningen känna av konstens vingslag i väggarna.

Benita Nystrand har tagit ett års tjänstledighet från jobbet vid Nykarleby sjukhem för att pröva på hur det känns att vara sin egen arbetsgivare.

Hon blev tagen av Tiffany glaskonst efter att för tre år sedan ha anmält sig till en arbiskurs.



Hela 70 små glasbitar i olika färger består den här spegeln av som Benita Nystrand just nu fogar ihop.


Då visste jag inte ens vad Tiffany var, men jag blev såld direkt, berättar hon och hoppas att denna hobby i fortsättningen skall bli hennes födkrok.

Numera drar hon egna kurser i arbis i konsten att tillverka Tiffany. Hon har för avsikt att tillbringa dagarna i ateljén och räknar med full sysselsättning. Förutom ateljéarbetet skall hon saluföra konstnärsmaterial. Som kommer att finnas i hyllorna.

Benitas man Roland, som är snickare har redan hunnit tillverka hyllor och fack för de olikfärgade glasen. Redan nu finns det hyllor för över 200 olika typer av färgat glas.

Nyligen har de bildat ett gemensamt företag, Nykarleby Hand Team. Roland sysslar med snickeriarbeten medan Benita håller sig till glas. Men de kan också ha nytta av varandras kunskap som t.ex. när ett sidofönster till dörrar ska monteras.

Han fick också ställa upp nyligen och montera glaset när vigselrummet vid magistraten i Jakobstad försågs med Tiffany-glas. Förutom privatpersoner är banker och företag tänkbara kunder för Benitas glaskonst.

Att göra föremål i Tiffany är mycket arbetsdrygt. Benita Nystrand räknar med att en lampskärm kan ta upp till en vecka att tillverka.

– Allt beror på hur många små glasbitar det är fråga om och hur invecklat mönster man jobbar med. Alla glasbitar skall ju fogas ihop med tenn. Hon vet inte av några begränsningar när det gäller Tiffany. Det är helt och hållet upp till fantasin vad man vill göra, allt från små smycken till lampskärmar och stora glasväggar. Just nu håller hon på med en spegel som ska bli en bröllopspresent. Spegeln består av ett 70-tal glasbitar som skall tillskäras och fogas ihop med tenn, så det är en hel del knåpgöra innan den är klar.

– Uppskattningsvis tar det 15 timmar att göra spegeln, säger hon. Men det är lite svårt att göra kostnadsberäkningar då man aldrig på förhand vet hur pass mycket jobb det ligger bakom ett arbete.

Just nu tillverkar Benita så mycket hon hinner. Det är en hel del beställningar som skall utföras. Men i mitten av juni då hon öppnar för allmänheten hoppas hon att det skall finnas färdiga Tiffany-föremål att bjuda ut, lagom till turistsäsongen. Men materialförsäljningen räknar jag med att kunna dra igång redan om en vecka, säger Benita Nystrand.



Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning den 9 maj 1998.


Sommaren 2007 hade man flyttat till Grönhusets flygel mot Bankgatan. Sedan många år finns affären i f.d. Alkos lokal. Benita uppnådde pensionsålder, men fortsatte veksamheten. Våren 2022 fanns planer på att sälja, men inga spekulanter dök upp. Det slutade med att dottern Johanna sedan hösten det året driver verksamheten som anställd butikschef.



Vigselrummet i Ebba Brahe invigt 6 september 2011, så konstverken är flyttade från den ursprungliga platsen.
Från Myndigheten för digitalisering och befolkninsgdata.


Läs mer:
Benita tillverkar stjärnorna som ges till Nykarleby stads kulturpristagare.
Ljussstake.
Stramaljtavla och början av artiklar om Ateljé Victoria.
(Inf. 2025-03-23.)



Margite Enlund tillhandahöll artiklar ur Jakobstads Tidning och Österbottens Tidning.


Läs mer:
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2021-02-08, rev. 2025-03-23 .)


*     *     *

 



Jakobstads Tidning den .
(Inf. 2021-0.)