|
5. Hemmet befäster sin ställning, 195457
Fr. o. m. denna tid anges Juthbacka semesterhems mångsyftande verksamhet i årsberättelserna på följande sätt: förnämlig semesterplats för alla, De reklammässiga parollerna var sannolikt i någon mån tilltagna i överkant, men motsvarades det oaktat av verkliga förhållanden i fråga om Juthbackas växande popularitet.
”Under år 1954 har inalles 12 större kurser hållits med omkr. 320 deltagare. Arrangörer har varit bl. a. marthadistrikten och Finlands svenska marthaförbund, Röda korsets svenska distrikt i Österbotten, Landsutskottet för kristligt nykterhetsarbete, lantbruksklubbledare och Österbottens svenska producentförbund. En väv- och växtfärgningskurs på två veckor hölls strax på nyåret. Denna kurs hade man kunnat ordna med anslag från Otto A. Malms fond, Svenska kulturfonden, Svensk-Österbottniska samfundet och lantbruksstyrelsen. Till en särdeles mångsidig hobbykurs hade anmält sig flera deltagare än kursledningen kunde ta emot. Länshälsosystern ordnade kursdagar för de svenska hälsosystrarna i länet, ett antal präster från olika delar av det svenska stiftet samlades till prästbrödradagar. Dessutom har vandrarhemmet tjänat som kurs- och lägerplats för scouter och flickmarthor såväl midvintertid som under sommaren. I början av augusti var en hel vecka anslagen för metodisternas nordiska söndagsskolkonferens med 70 deltagare från fyra nordiska länder. Praktisk vägledning i arbetsterapi för åldringar har ordnats under flera dagar av Röda Korsets svensk-österbottniska distrikt. Ett tiotal sammanslutningar och organisationer har dessutom ordnat diskussionsmöten och demonstationer på Juthbacka.” Det ekonomiska resultatet för år 1954 uppvisar fortsatt minskning av den redan föregående år rent nominella förlusten till 61.493 Ink. Dessutom kunde Juthbacka i sina räkenskaper införa en nyteckning av andelar för 700.000 mk. Efter två års ansträngningar hade nämligen föreningen Juthbacka Vänner lyckats få tillstånd till ett lotteri viket genomfördes sommaren 1954. Föreningens ordförande Joh. Åbonde utförde ett jättedagsverke vid ordnandet av lotteriets praktiska detaljer. Lotteriombudsman var herr Cai Söderlund. Nettovinsten utgjorde ca 950.000 mk, varav 700.000 mk användes till tecknande av andelar. Hela detta belopp använd för avkortning av skulden. Det goda resultatet föranleder följande anteckning i revisorernas berättelse: ”Andelslagets ekonomiska ställning har väsentligen förbättrats under året, främst genom den stora nyteckningen av andelar, som åter möjliggjort avbetalning på skulden men även på grund av rörelsens i övrigt gynnsamma riktning.”
I ekonomiskt avseende innebar reparationerna en stor belastning. En ljusning av väsentlig betydelse medförde emellertid en ny inkomstkälla som efter många års ansträngningar äntligen öppnade sig penningautomatmedlen, ur vilka den första utdelningen för Juthbackas del utgjorde 500.000 mk. Samma år erhölls även 600.000 mk ur tipsmedlen och 50.000 mk från Svenska kulturfonden. Understöden tillfördes hemmet genom Juthbacka Vänners förmedling. Föreningens bidrag detta år blev kännbart även därigenom att huvudvinsten i föreningens lotteri från föregående år inte uttogs, vilket möjliggjorde ytterligare teckning av andelar för 300.000 mk. Allt som allt kunde Juthbacka Vänner ställa 2.274.537 mk till hemmets förfogande under år 1955. Vid vårstämman 1955 presenterade agrolog Joh. Weegar en plan för konsolidering av semesterhemmets skuld. Denna s. k. konsolideringsplan byggde på en årlig teckning under fem års tid av andelar genom samfälld insats från alla österbottniska organisationers sida, såväl ekonomiska som ideella. Förverkligandet av denna plan har tyvärr inte mött det gensvar den varit förtjänt av. I större utsträckning har den fullföljts endast av marthadistrikten och Österbottens svenska sparbanksförening. Första årets resultat var 148.450 mk. [Juthbacka vänners verksamhetsberättelse.]
Att Juthbacka för varje år fick en ökad krets av vänner framgår av årsberättelsernas redogörelser för gåvor och donationer. År 1956 höjdes anslaget ur penningautomatmedlen till 1 milj. mk, vilket möjliggjorde återbetalningen av ett tillfälligt lån på samma belopp inom utsatt tid. Om övriga gåvor och donationer heter det i årsberättelsen: ”Juthbacka Vänner har förutom nämnda anslag på 1 milj. mk yttermera överfört till hemmet sammanlagt 189.500 mk. Till detta belopp hänför sig 50.000 mk av Svenska kulturfonden och 139.000 mk av inkomsterna för hemslöjd, som försålts på mässor i Vasa och på Juthbacka. Juthbacka semesterhem har dessutom erhållit följande donationer: Vasabladet 100.000 mk, F:ma Strengberg 25.000 mk, Runebergs Ordens kör 20.000 mk, av vänner i Amerika 15.000 mk, Nykarleby landskommun som grundplåt för vägbelysning 10.000 mk och ur anslagen för nykterhetsarbete 12.000 mk, särskilda mindre gåvor har sammanräknats till 15.383 mk, sammanlagt 1.378.883. Kännbara och uppskattade gåvor in natura är det av Jakobstads Tidning anskaffade kylskåpet och en av koncernen Nars i Jakobstad skänkt rulle telonmatta samt plastremsor, av vilka vävts mattor till hallen köket m. m. Österbottens Trä Ab har skänkt hemmet 15 m³ brännved. En synnerligen viktig faktor i propagandan för Juthbacka semesterhem är de gratisannonser, som regelbundet varje söndag publiceras i Vasabladet, Jakobstads Tidning, Österbottningen och Österbottniska Posten. Denna värdefulla aktion har säkert bidragit till ökad besöksfrekvens även vid söndagsluncherna på Juthbacka.” Donationerna var inte gjorda förgäves. Året 1956 uppvisar en vinst om 372.924 mk.
Anslaget ur penningautomatmedlen höjdes ånyo, nu till 1,2 milj. mk. Svenska kulturfonden gav 75.000 mk. En anmärkningsvärld händelse var den av fil. dr Amos Anderson genom Hufvudstadsbladet Tryckeri Ab skänkta fonden ”Hufvudstadsbladets fond för husmorssemester i Österbotten”, vars grundkapital utgjorde 500.000 mk. Som en märkestilldragelse 1957 betecknas i årsberättelsen även tillkomsten av elbelysning på vägsträckan från riksvägen till Juthbacka. Nykarleby stad svarade för sin andel inom stadsområdet, för den återstående delen av anläggningskostnaden iklädde sig Juthbacka ansvaret med utnyttjande av ett anslag från Nykarleby landskommun om 10.000 mk. Strömmen levereras från Nykarleby kraftverk. I slutorden för 1957 års berättelse, konstaterar direktionen, att en märkbar amortering av hemmet skuld kunnat göras: ”Styrkta av detta och av de många andra bevisen på stöd och hjälp som Juthbacka semesterhem erfarit under år 1957 kan direktionen med tacksamhet och lugn tillförsikt se framtiden an i tro på hemmets vidare utveckling som ett välbehövligt semesterhem och en centralhärd för denna del av det svenska Finland.”
(Göta Hartell i en artikel i ASTRA 1956)
(Signaturen BEZ [Benedict Zilliacus] i Hufvudstadsbladet 1957) |