Vägar av minnen – de dokumenterar
Österbottens långtradarliv

Fjärrtrafiken i Österbotten på Arbis i Nykarleby har haft tre samtalstillfällen som lockat deltagare från Jakobstad till Kristinestad.
Bild: Harry Stenholm
Österbotten har länge varit en föregångare inom tung landsvägstrafik men alldeles för lite av det är dokumenterat, menar Johan Willman.
Långa nätter bakom ratten, längs både grusvägar och landsvägar. En kaffekopp och snabb pratstund på rastplatsen innan det är dags att fortsätta färden. Punkteringar och trasiga kylaggregat löses på vägen, kanske med flexibla lösningar. Trots transportbranschens avgörande roll för näringslivet i regionen och nationellt är historiken om långtradare i fjärrtrafiken nästan oskriven, säger Johan Willman.
– Österbotten har varit, och är fortfarande, långt framme inom fjärrtrafiken. Vi har alltid haft innovativa och skickliga trafikanter här vilket även har bidragit starkt till att vi idag har en framgångsrik släpvagns- och karosseriindustri i framförallt Pedersöre, Karleby och Närpes [NTM och Närko]. Bland annat därför är det viktigt att dokumentera utvecklingen.

[Johan WIllman i vänsterkant.]
Bild: Harry Stenholm
Willman har själv kört långtradare under en kortare tid före studierna samt via andra arbetsplatser samarbetat med trafikanter för avgående och ankommande fjärrgods i närmare 30 år.
– Dessutom har flera familjemedlemmar och släktingar samt många bekanta arbetat eller arbetar fortfarande inom fjärrtrafiken.
Genom åren har idén om att dokumentera gångna årtionden av långtradare och fjärrtrafik i Österbotten diskuterats med likasinnade.
– Det är viktigt att någon sammanställer en historik om transportbranschen. Om många andra branscher finns det mycket skrivet om men inte den här. Man kan jämföra det med Åländska sjöfarten som det skrivits mycket om både nutid och dåtid.
Ett steg i projektet har varit kursen Fjärrtrafiken i Österbotten, som hållits på Arbis i Nykarleby. Tre samtalstillfällen har ordnats och samlat deltagare från Jakobstad i norr till Kristinestad i söder.
– Deltagarna har främst varit personer som arbetar eller har arbetat inom branschen, men också anhöriga med nära koppling till yrket. Både damer och herrar har deltagit, säger Willman.

Bilden är från Nykarleby torg ungefär 1965. Enligt Johan Willmans uppgifter ägdes de två bilarna längst till höger av Gunnar Willman och den till vänster eventuellt av Martin Antell och Valter Strand. [Normens vedlider i högerkant.]
Bild: Rafael Sjöblom
Målet är att sammanställa materialet i en tryckt bok.
– Vi har redan en skribent på lut, som både har erfarenhet av tungtrafik och att skriva historiker.
Vårens träffar är nu avslutade, men intresserade är fortfarande välkomna att bidra.
– Den som har bilder, dokument eller egna minnen kan utan vidare ta kontakt. Tanken är att främst dokumentera tiden från början av 50-talet till slutet 80-talet. Men för en heltäckande dokumentation behöver också en del bitar både från tiden före 50-talet och efter 1990 tas med. Även de som inte tror att de har något att tillföra kan gärna ta kontakt. Ofta visar det sig att man sitter på värdefulla minnen ändå eller kan bidra på annat sätt. |