Torghandel i Jakobstad
Min farfar Frans, som tillsammans med sin familj flyttat till Högbacka från Kyrkostrand, började odla grönsaker och rotsaker på friland kring 1920 och färdades med häst och kärra till Jakobstads torg för att sälja sina varor. Min farmor brukade berätta att han startade tidigt för att få god plats i första raden. För att ha så färska varor som möjligt, skördades en del direkt före avfärden. När han återvände sen eftermiddag, kunde det hända att han var så trött att han somnade i kärran, men hästen kunde vägen.
Min farfar Frans Backlund står mitt i raden på Jakobstads torg.
Foto: Ingolf Friman.
[Den stiliga gården i bakgrunden fick ge plats för Bankgården med Terrazzo-hörnet.]
Först såldes varorna direkt ur kärran, men rätt snart började man lägga upp varorna på bord. Bordet förvarades på gårdsplanen där Hötorgsparkeringen finns idag. Där stod också hästen under dagen.
Småningom införskaffades snabbare fordon och 1952 var det dags för Volvon, som fortfarande finns kvar på Högbacka, men inte längre används som torgbil. Den är veteranregistrerad och besiktigad, en riktig klenod.
Jag har under min barn- och ungdom lastat och lossat många torglass. Det var mycket obekvämt att stå uppe på lasset under taket och med böjd rygg lyfta tunga lådor. De stora potatis- och morotslådorna var värst. Ofta var det så trångt att fingrarna kom i kläm. Efter god försäljning var det roligt att lasta tomlådor. I hytten doftade det gott av tobak, kaffe och läder. Motorljudet var sövande. Under några sommarveckor (1971) fick jag till och med fungera som riktningsvisare, när den riktiga var ur funktion. Ut med handen och så svängde vi mot höger.
Volvon på östra torghalvan med Lindskogska huset i bakgrunden. Förstoring.
|