Vi går över den höga vindbryggan och kommer in i den halvmörka byggnaden, där el-lampor sprider ljus även mitt på dagen. Inom några minuter är vi nere i källarvåningen, där själva proceduren med garvningen tycks ta sin början.
Här roterarväldiga fat, som liknar kärnor, och det är de s.k. valkfaten, i vilka de redan tidigare behandlade skinnen nu körs tills de är mjuka. Proceduren kan räcka från en timme till ett par dygn beroende på skinnet – kvalitet och sort. Skinnen ligger här i ett bad av s.k. mjukningsolja. Sedan skinnen är mjuka, kör man dem ett par timmar i ett svavelnatriumbad och det är detta som tar bort ullen och håret.
Vilka sorters skinn bereder ni, frågar vi.
Vi har börjat specialisera oss på fårskinn. Förutom inhemska har vi bl.a. grekiska, indiska, turkiska, argentinska, kinesiska och andra fårskinn. Vidare har vi inriktat oss på handsläder, säger de båda driftiga företagarna.
Men vi går vidare igenom garveriet. Vi får höra hur hela den invecklade proceduren går till då råvara blir färdig produkt: här är det blötläggning, valkning, kalkning och avkalkning osv. Här står på flera platser ansenliga högar halv- eller helfärdig garvade skinn, gula, och blåa.
[Bryggeriet i högerkant och Heikelska gården till vänster. Förstoring.]
|