[Förstoring.]
Bygdespel som slog
Premiärerna avlöser varandra på den Österbottniska sommarteatern dessa dagar. I Nykarleby gjorde paret på bilden ovan, Kajsa och Salttu, stor lycka i Österbottningar. Värdinna på Kalaset på Stundars var Inger Söderman-Backman, på bilden [utelämnad] i samspråk med en gäst.
Båda spelen slog. Det kom massor med folk och man var till freds med det som bjöds, på Juthbacka skådespel, på Stundars bröd, klimpsoppa och gröt också.
Närmast i premiärtur står Korsholmsspelet i morgon och Närpes teater på lördag.
Mera om premiärerna på mittuppslaget.
* * *
Där hoppar elefanter som loppor
Att få elefanter att hoppa som loppor. Det är svårt och det är det som är regissörens uppgift, påstod Bosse Kronqvist som representant för skådespelarna när han tackade regissören Majlis Granlund efter premiären av Österbottningar i Nykarleby på söndagskvällen.
Publiken log och några förstod kanske hur svårt det kan vara att få en hop människor som man aldrig sett förut att spela teater. Dessutom var det många som aldrig agerat på en scen tidigare, åtminstone inte i så stora sammanhang. Några visste också att det faktiskt är skådespelartruppen med fru Granlund i spetsen som ligger bakom det mesta av förberedelsearbetet, dräkter, rekvisita, talkojobb med dekoren osv, att många var ganska trötta efter några hektiska veckor med rolläsning, repetitioner — på slutet varje kväll — och dessutom allt ansvar och jobb för att få det hela att fungera praktiskt.
Och man lyckades. Det var nog de flesta ense om efter premiären. Jag var glatt överraskad och jag hörde många andra som var det. Nykarleby-föreställungen av Österbottningar är bra, med många välfunna typer och en spelglädje som lyser.
Det kom mycket folk till premiären. Där var minst femhundra personer — många, många emigranter. Man hörde mycket rikssvenska och en del engelska också talas bland publiken. Få Nykarlebybor syntes i vimlet — de flesta var från nejden omkring — men så var det verkligen ett rikt utbud av evenemang i staden under helgen: invigning av församlingshemmet, kyrkoherdeinstallation [Mikael Sandell], sommarfest och cirkus och så det strålande vädret, som lockat många ut i skärgården.
Publiken älskade dem
Kontakten mellan publik och aktörer knöts omedelbart. Folk lät sig tacksamt roas — skrattade ibland —kanske åt att de såg en släkting, en bekant, en granne på scenen, men också åt typerna och åt replikerna som ofta är mycket roliga.
Drog ned applåder mitt under spelet gjorde t.ex. flera gånger paret Kajsa (Saga Björkman) och Salttu (Boris Bränn) vars äktenskapliga uppgörelser var både roande och rörande. Det var Kajsa, med sin lediga tunga och mustiga språk och bra kompletterad av Salttu, som knöt ihop spelet och gjorde stämningen mellan publik och scen smått förtrolig. Publiken älskade det roliga paret och visade det tydligt.
Två skott i benet
Det är kanske fel att plocka ut enskilda i en amatör grupp. Alla gjorde en fin insats nu och har gjort det under förberedelserna. Jag vill ändå berätta om Bosse Kronqvist, som gjorde en bra Jussi och som faktiskt blev skjuten på slutet — inte bara på låtsas. Man hade under repetitionerna skjutit den lösa laddningen i golvet, men på premiären fick Jussi två skott i benet. Det blev hål både på byxorna och på skinnet och sved rejält.
Anttis bror Heikki (Steve Liljedahl) läser högt för Jussi om nykterheten.
Jag vill också nämna den ungflicksglada Lisa (Helena Häggström), Jussis käresta, som gjorde sjungande och ridande entré och skälmskt flirtade med sin vän och hennes motsats den allvarliga Maja (Birgitta Helsing) Jussis syster, som slutit sig till ”skörtafolket” sedan fästmannen Antti (Bengt Åsbacka) fängslats för slagsmål med skomakaren.
Blacken får en klapp av Lisa, den glada pigan,
som så småningom ämnar bli husmor på gården.
Pjäsen har kortats ned till två timmar och vad man strukit är främst sångerna och de långa monologerna. Kvar av dem är bara det som för handlingen vidare.
Folkdans och musik gjorde föreställningen fyllig och till det bidrog utan tvivel också de båda hästarna som kördes och reds ut och in i Harry Öhmans snygga sceneri. Bilden gjorde sig mycket bra i den gröna Juthbacka-parken med älven som bakgrund.
Det är klart att det fanns brister här och där i föreställningen. T.ex. att ljudet kom bort ibland och att man på de bakre bänkraderna hade svårt att höra och så kanske att aktörerna blandade samman dialekt och högsvenska. Några spelade också över ibland, men helhetsintrycket var gott.
Vad är nästa
Det var en nöjd samling amatörer som efter premiären kopplade av med kaffe underhållna av de spelmän som medverkat. Man kände på sig att man lyckats och var lite betänksamma bara över en sak och det var att publiken fnissade åt den dramatiska slutscenen. Det var ju inte riktigt meningen.
Också Majlis Granlund var nöjd. Hon var väl värd de mängder av blommor hon fick och speciellt glad över en sak!
— Harri själv (Torsten Häger) som utom sin roll haft en stor del av snickrandet på sej frågade efteråt: vad skall vi spela nästa gång, berättade hon.
Österbottningar har väckt teaterintresset på allvar bland de medverkande.
— Varför skulle inte vi kunna spela sommarteater när andra kan, frågas det i programmet. Ja, varför inte.
Frågan om gästuppträdanden blir det i alla fall. Närpes och Sundsvall har nämnts. Nykarlebyamatörerna skall få visa att de kan.
|