Från allmänheten.
Rättelse.
Som bekant inträffade vid den kretsskjutning, som den 17 april hölls i Nykarleby, en beklaglig olyckshändelse, vilken berövade skyddskåristen Axel Vidberg livet. Emedan händelsen även i denna tidning skildrats något ensidigt, och då hela skulden därigenom drabbat den omkomne, nödgas jag införa följande rättelse, därvid stödande mig på uppgifter lämnade av den kamrat, som vid tillfället befann sig med den förolyckade i markörgraven, ävensom på andra närvarande skyddskåristers utsago.
Skjutningen försiggick på 300 m:s sträcka, varvid man som signalering använde sig av rop. På en så lång sträcka är denna signalering mindre effektiv. Nu sköt man samtidigt på annan sträcka invid, varvid samma signalering användes, vilket bidrog till att göra den tvetydig. Då olyckan inträffade, sköt ett lag om fyra man sina provskott, tre per man. I markörgraven befann sig med undantag av två skolpojkar endast en skyddskårist jämte Vidberg. När alla provskott skjutits i tre tavlor, men intet i den fjärde, drogo de båda markörerna den felaktiga slutsatsen, att endast tre man sköto. Utan att ha uppfattat någon signal gingo de samtidigt ut ur vallgraven, togo en liten omväg och gingo från sidan uppför vallen till tavlorna för att påklistra hålen.
I samma ögonblick avlossades det ödesdigra skottet, som träffade Vidberg, då däremot kamraten räddades, tack vare, att han befann sig ett steg bakom den förolyckade.
Det i tidningarna missvisande »trots kamraternas varningar» bortfaller sålunda. Båda voro ense om att alla skott avlossats. Att markörerna inte kunde ses till skjutplatsen beror på den omständigheten, att en elektrisk ledning är dragen längs banans sida. Ledningens stolpar jämte buskar och träd hindra sikten.
Varför vände inte markörerna signaltavlan för att därigenom tillkännagiva sin avsikt att gå opp? Den funktionerade inte, d. v. s. färgen har nötts så, att den är lika på bägge sidorna.
Varför drogos inte tavlorna ned i vallgraven för att där påklistras? Arrangörerna hade tidigare medhaft linor för detta ändamål, men dessa blevo ej före tävlingen uppsatta. En ödesdiger försummelse!
Av ovanstående framgår, att den förolyckade själv på grund av sitt ödesdigra misstag vållade olyckan, men denna hade undvikits, ifall arrangemangen varit mindre bristfälliga.
Förvånansvärt är, att en kretsskjutning kan äga rum under sådana förhållanden!
|