SKYDDSKÅRISTEN

 

TIDSKRIFT FÖR
SKYDDSKÅRISTER, LOTTOR OCH SKYTTAR


Tidskriften utgavs 1928–1939.

  Nr År

Lottadagar i Nykarleby

13

1930

Skidorna på“!

7

1931

Folkskollärarna och skyddskåren

22–24

Axel Vidberg död

9–10

1932

Inspektioner

22

På skidor Nykarleby—Vasa

6

1933

Distriktet har fått sin nya övningsbåt

15

På marknad och %-marsch i Niekarleby

19

Bevakningsövningar i Nykarleby skärgård

18

1934

Vasa distrikts lotta-marknad

31

Det nya skyddskårshuset i Nykarleby

17

1935

Invigningen av skyddskårsgården i Nykarleby

22–24

Lokalch. Oskar Holmqvist 50 år

3

1936

V. K. E. Wichmann 80 år

16

Upp till sommarlägermötet!

9–10

1937

Hulda Hedström 70 år

11

Sommarlägermötet

12

Fru Ester Fougstedt

” 

Vad lägermötet betytt för mig

13-14

Flott.chefen O. Wilkman 50 år

16

Distriktets XVI krets

5

1938

Sommarlägermötet

9–10

Brev från Nykarleby

11

Till skyddskårslägret!

” 

Nykarleby skyddskår har fått ny fana

” 

Distriktets sommarlägermöten

12

Nya skyddskårsofficerare

” 

Bilder från sommarlägermötet i Nykarleby

15

 


Lottadagar i Nykarleby.


”Tjänare, ja' va' rädd att ni sku' ha' fari' ren”, ropar Lisbet i det hon rundar Hansas hörn, där en buss fylld med lottor står färdig att fara till lottadagen i Nykarleby. ”Ingen fara”, höres chaufförens lugna röst, ”vi ska' väl hålla på den akademiska kvarten, vet ja' ”. Nåja, alla voro församlade, bilen satte sig i rörelse och färden gick

”i slingrande, soliga spår,
där den doftande grönsäden bugande står”.

Så voro vi framme vid den första etappen i Vörå, efter diverse stagnationer till följd av bilsjuka, undrande kor, spikmattor o. dyl. Vi formligen kastade oss över kaffet, och Kylli, som hela vägen marrat över att hon gått miste om morgontåren, drack för säkerhets skull fyra koppar. Nästa uppehållsort var Oravais och sedan bar det av i ett streck till resans mål, Nykarleby.

Redan vid bron möttes vi av två glada Nykarlebylottor, som visade oss vägen till samlingsplatsen, Kristliga Folkhögskolan, vilken flaggbeprydd låg inbäddad bland lummiga, höga träd vid älvens strand. Fru Fougstedt, ortens lotta-ordförande skyndade fram och hälsade oss alla hjärtligt välkomna. Sedan en riklig och välsmakande frukost ätits, samlades lottorna i den vackert dekorerade festsalen, där, efter några hälsningsord av fru Fougstedt, diskussionsfrågorna för dagen vidtogo. Efter diskussionen bjöds på kaffe ute i det fria och nu behövde ingen skämmas för sina fyra koppar, ty kaffet hade en strykande åtgång.

Följande nummer i programmet var uppvaktning vid hjältegraven. Ett långt tåg på c:a 150 lottor tågade genom den lilla, idylliska staden ut till gravgården, där en stund ägnades de stupades minne. Kransar nedlades såväl från L. S. Vasa distrikt som från Nykarleby lokalavdelning.

På återvägen besågs Kuddnäs och sedan företogs en utfärd till Juthas, där fröken E. Backman uppläste den odödliga dikten ”Döbeln vid Juthas”, vilken mycket anslog oss alla.

Efter en timmes paus följde gudstjänst i stadens åldriga kyrka. Det var en allvarsfylld stämning, som mötte en redan vid inträdet i densamma och ytterligare förhöjdes genom pastor Danielssons mäktiga och medryckande predikan. Lottalöftet avgavs härpå av ett antal lottor.

Ännu allvarliga och högtidliga återvände vi alla till där en magnifik middag väntade oss. Det var en rasande åtgång på maten men med Maria Boman i köket, och Else, Julian m. fl. i stöket, fanns det alltid tillräckligt på bordet och alla blevo mätta och belåtna.

På kvällen vidtog ett samkväm med trevligt program i seminariets festsal. Främst må nämnas ett intressant föredrag av professor W. Backman, om Nykarleby stads historia. [Kanske delar ur detta.] Vidare upptog programmet deklamation av lektorskan Holmqvist, sång av lottakör, musik, folkdanser och ett mycket roligt, väl utfört teaterstycke.

Något före klockan ½ 12 stuvades vi åter in i bussen och hemfärden anträddes. Alla tycktes nöjda och belåtna, och tungorna voro i rätt livlig funktion till en början, men allt eftersom det led in på ”småtimmarna” började John Blund göra sin påhälsning hos envar. Kl. 3 voro vi åter hemma, hälsade varann god morgon och skildes, envar åt sitt håll.

All heder ha de duktiga och glada Nykarleby lottorna för sina väl ordnade arrangemang och den goda maten som dessutom var billig. Tack ska' Ni ha'.


Två lottor, Skyddskåristen, 01.07.1930, nr 13, s. 10.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

„Skidorna på“!


 


Levnadsglada gossar.
Förstoring.

 

Befälet.
Förstoring.


Vi, det vill säga en utvald trupp av Nykarleby-nejdens skyddskårister, samlades för jämnt en vecka sedan i Nykarleby, i vår stad. Motivet för vår uppmarsch var att uppfylla kretschefens order, vilken lydde; ”Alla med skidor försedda” o. s. v.

En dags vinterutbildning sålunda och med skidor! Vilket angenämt avbrott för litet var av oss. Avbrott från det civila livets grå enahanda. Civilisten bort! Uniformen på, geväret från väggen, skidorna välsmorda på fötterna. Visserligen är ju icke soldaten riktigt färdig med denna kostymering, men med tidigare militära kunskaper plus en god portion gammalt soldatblod i ådrorna och litet intresse under övningarna, så är hemvärnssoldaten väl skickad för sin uppgift.

Vi kommo. Den ene på skidor, den andre med häst, den tredje med en stinkande Fordhoppa. Olika färdsätt. Olika uppfattning, huru en solgryende marsdagsmorgon skall betraktas. Där kommo männen från Kovjoki, där kommo soklotborna. Där kom hela långa raden jeppobor med sin kärnfriske baron i ledet. Stadens marinare så gott som mangrant. Sist och slutligen, då frukosten stod färdig, kommo några munsalaiter. En del punktliga som en bättre klocka, en del försenade. Huvudsaken var ju i alla fall, att vi kommo. Kölden bet i öronsnibbarna, och vi voro glada att ett tag få sticka oss in i ungdomshemmets värmande hägn, varest fryntliga lottor beskäftigt stökade.

Vid 9-tiden började vi dagsprogrammet, som vidtog med en timmes föreläsning ur exercisreglementets mystiska paragrafer. Sedan följde exercis, exercis och åter exercis. Troligen ansågo vederbörande, att vi behövde det. En del av oss hade hoppats på manövrar och härnadståg, men av den tanken blev det intet. I stället ljödo kommando-orden allt intensivare och tätare över Nykarlebyåns solbelysta isfält; ”Skidorna på”, ”skidorna av!” ”Skidorna på axeln” och ”skidorna i upprätt ställning”! ”Skyttelinje” och ”omkull” så att snön yrde. Solen gassade. Snön smälte. Svetten lackade. Trots att arbetet var intensivt, var ändock humöret det bästa, såväl hos oss ”mossatrampare” som hos kusinerna ”gastarna”.

Då eftermiddagssolen började dala över hustaken återvände 70 väderbitna hemvärnsmän i dubbelrad till staden och lottornas väntande grytor. Det var ett rätt så imponerande skidkoppel, som restes utanför stadens ungdomsföreningshem, då vi efter slutad övning samlades till middag. Lottornas ärtsoppa smakade förträffligt efter dagens exercis och vi läto oss väl smaka. Efter middagen och en stunds paus ställde vi åter upp. Några korta avtackningsord och vi voro fria.

På aftonen hade stadens skyddskår anordnat fest med program. Efter festen styrde vi på månbelyst stråt åter våra skidor hemåt genom skogens tysta valv. En väl använd söndag i försvarets tjänst var till ända. Vi vänta på flera. Kusin från landet.


Skyddskåristen, 01.04.1931, nr 7, s. 20.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Folkskollärarna och skyddskåren.


I Reservofficersskolan i Fredrikshamn utgöres en rätt så stor procent av eleverna av folkskollärare, ungefär 3—5 på varje stuga med omkring 30 elever. Detta åtminstone under de s. k. sommarkurserna. Dessa elever ha som bekant, ehuru de befordras till res. officerare, icke möjlighet att gå till kadettskolan. Nästan genomgående äro de, så vitt undertecknad kunnat bedöma, pigga och intresserade och även dugliga elever. Den utbildning de erhålla i res. officersskolan, är med nuvarande undervisningssystem så pass betydande, att de utan vidare ansträngning från egen sida kunna användas som utbildare under de cirka tre månader de ytterligare avtjäna sin värnplikt i truppförband och efter värnpliktens slut i skyddskåren. Faktum är nämligen, att de i genomsnitt äro intresserade av skyddskårsarbetet och även ha för avsikt att efter värnpliktens slut inträda i skyddskåren eventuellt med sikte på en lokalchefs- eller hjälputbildarbefattning, för vilken de även äro synnerligen lämpliga. Detta låter mycket lovande för skyddskåren, men beträffande de svenska distrikten finnes en hake, nämligen den, att dessa folkskollärare på något enstaka undantag när ha finska som modersmål.

Då denna s. a. s. på förhand givna ledarställning i militärt avseende sålunda icke står folkskollärarna till buds i de svenska sk.-distrikten, kunde man kanske tänka sig, att de icke skulle spela någon särskild roll för skyddskårsarbetet utöver vad andra göra, vilka likt dem tidigare hört till skyddskåren och eventuellt under värnpliktstiden kommit i åtnjutande av underofficersutbildning. Detta är emellertid icke fallet. Såsom gymnastikledare, ledare för pojkarbetet, kapellmästare eller medlemmar i sk.-musikkårer borde de ju framför andra i synnerhet på landsbygden äga speciella kvalifikationer, för att icke tala om det goda intryck det gör att se i synnerhet äldre lärare aktivt taga del i skyddskårsarbetet.

Ansluta sig då folkskollärarna till skyddskåren? En folkskollärare, som just lämnat seminariet och erhållit tjänst kan ha rätt mycket att tänka på under de första åren. Senare sätter han bo och får alla möjliga specialintressen. I det fall att han kommer i beröring med skyddskårsintresserade personer kan skyddskårsarbetet bli ett sådant kärt specialintresse. Men om skyddskåren förut stått honom främmande, kostar det en viss ansträngning att börja taga del i dess arbete, eller det resulterar i något föredrag eller tal på en skyddskårsfest.

Å andra sidan är det en känd sak, att en person, som från unga år tillhört skyddskåren, ogärna vill lämna den och om detta likväl skulle bli fallet, har ett intryck av att han förlorat något.

Tiden vid seminariet kommer beträffande elevernas ålder just att sammanfalla med den grundläggande utbildningstiden för skyddskårister. Det är således under denna tid de blivande folkskollärarna skola börja aktivt taga del i skyddskårsarbetet, om deras förståelse för det skall bli så stor, att den kan hålla för framtiden och deras kärlek till skyddskåren skall växa så stark, att de även kunna taga aktiv del i dess utveckling. Arbetet i skyddskåren kan ej alltid vara en glad lek, det bör även tagas som en plikt, men med intresse för skyddskårsarbete skall denna plikt tyckas lätt att fylla och med en från grunden gående gedigen utbildning skall den även trots de höga fordringar man numera ställer på en skyddskårist i praktiken vara lätt.

För de av sk.-arbetet intresserade seminaristerna vid Nykarleby seminarium har tidigare vissa svårigheter yppat sig för deltagandet i den lokala skyddskårens verksamhet, emedan den lokala kåren icke alltid kunnat taga hänsyn till seminariets arbetstider. Detta har självfallet återverkat på anslutningen från seminaristernas sida.

Häri har numera en förändring inträtt. Intresset och förståelsen för skyddskårsarbetet har resulterat i bildandet av en egen skyddskår vid seminariet.

Nu när sålunda denna plan förverkligats, inses utan vidare, vilken stor betydelse detta kommer att ha för ett allmännare och intensivare skyddskårsarbete bland seminaristerna. De förhoppningar det frivilliga försvaret kunnat ställa på folkskollärarna skola, vilja vi hoppas, med all säkerhet därigenom uppfyllas.


A. O., Skyddskåristen, 01.12.1931, nr 22-24, s. 29.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Axel Vidberg †

f 3. 7. 1905 död 17. 4. 1932.



Vid X sk.kretsens i Vasa sk.distrikt skjuttävlingar i Nykarleby den 17 april omkom genom olyckshändelse sk.undersergeamten i Munsala skyddskår, Axel Vidberg. Vidberg hade tillhört Munsala skyddskår sedan mars 1922 och var känd och uppskattad av sina kamrater för sitt hurtiga och glada väsen, sin vänfasthet och sin redobogenhet, närhelst det gällde att uträtta något för skyddskårssaken; och befälet hade lärt sig att i honom se en duglig, samvetsgrann och plikttrogen skyddskårist. Framför allt var han en intresserad och skicklig skytt.

Det var en gripande högtidsstund, när Axel Vidberg vigdes till gravens ro. Vid tillfället utfördes sång av Nykarleby skyddskårs kvartett och av Munsala sångkör. Kransar nedlades förutom av släkt och vänner av Distriktsstaben, av ortens Lotta-Svärd, av Nykarleby skyddskår, Nykarleby marinskyddskår, Nykarleby lkm:s skyddskår, Jeppo skyddskår och av hemortens skyddskår. Kretschef Aminoff, som nedlade Distriktsstabens krans, och lokalchef Viklund, som nedlade Munsala skyddskårs krans, tolkade i varma ord de känslor av sorg och saknad, som gripit såväl befäl som kamrater genom Axel Vidbergs så tragiskt timade bortgång.


Skyddskåristen, 01.05.1932, nr 9-10, s. 28.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Inspektioner.

— — —


Nykarleby skyddskår.

Den 19 ds förrättade distriktschefen inspektion av Nykarleby skyddskår. Som bekant är kåren uteslutande sammansatt av lärare och elever vid Nykarleby seminarium. [Stadsborna var medlemmar i Marinskyddskåren.]

Programmet vid inspektionen upptog exercis i sluten och spridd ordning samt avslutades med en stridsövning.



Kursens lottor, flankerade av uppvaktning.
[Förstår inte riktigt hur bilden hör ihop med texten.]


Kårens sanitetsavdelning utförde samtidigt praktisk uppvisning i sårbehandling, behandling av gasförgiftade samt transport av sårade.

Kåren som mangrant ställt upp för inspektionen, visade sig trots att den vidtog med sin verksamhet först i början av året redan hava inhämtat ett relativt stort mått av militära kunskaper.

Likaså visade sig kårens hornorkester, som samtidigt höll övning, vara rätt långt kommen på sitt specialgebit.

Efter inspektionen avtackade distriktschefen kårens befäl, lokalstaben och manskapet samt uttalade sin erkänsla för den förståelse och det intresse, som här kommit till synes, i det arbete till det frivilliga försvarets bästa, som läroverkets lärarkår och elever med hurtigt sinne gått in för.

Endast om vi äga ett starkt försvar, framhöll distriktschefen, kunna vi värna vår lagbundna frihet och vårt oberoende och vara övertygade om att denna under alla kommande tider skall kunna bestå.

Den 20 nov. fortsatte distriktschefen med inspektion av


Purmo Skyddskår

— — —


Skyddskåristen, 01.11.1932, nr 22, s. 16.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

På skidor Nykarleby—Vasa.

     

 

Kursen startklar i Nykarleby.
Förstoring.

 

Monå etapplottor.
Förstoring.


Vintern ställer ingalunda små krav på en soldats utbildning. Den fordrar framförallt seg uthållighet, som i sin tur endast uppnås genom målmedveten övning. Dock är den tid, som kan användas för vinterutbildning så kort, d. v. s. snöbristen gör sitt till att vinterutbildningstiden varar i bästa fall några veckor. Det var främst med tanke på vinterns kortvarighet som jag på kretschefens förfrågan anmälde mig som deltagare till distriktets vinterutbildningskurs. Om kursen, som sades omfatta tidsperioden 6—12. 3. 33, hade jag hört, att det skulle skidas rätt ansenliga sträckor. Detta påstående besannades också snart. Men nu till själva kursen.

Såsom kursledare fungerade I mil.instruktören G. Skrifvars och som lärare kretschef F. Slotte och san.-instruktör E. Förnäs.

Måndagen den 6 mars anlände jag jämte flere andra till skol- och skaldestaden Nykarleby. Jag kände mig en smula förvånad vid anmälan å därvarande ungdomshem, då nästan tredjedelen av mina blivande kurskamrater utgjordes av marinare. En sjöman på landbacken! Månne han är i sitt rätta element på skidor med gevär, packning och därmed sammanhängande saker! Den tanken flög genom min hjärna, och en viss skepsis kom mig ofrivilligt att se en smula tvivlande ut. Dagen, omväxlande med ett par lektioner och iordningställande av skidutrustning, gick snart till ända. Vi voro alla grabbar senare på kvällen ense om, att kursen fått en lyckad start. Till den åsikt bidrog tvivelsutan den ”svängom”, som togs på ungdomshemmet.

Följande morgon. Uppställning kl. 9,30. ”Sergeant Lax”, ljuder kursledarens stämma, ”Ni är chef för spårpatrullen, kompassriktning 240, Ni sätter Er i rörelse efter 10 min.” Som känt bör spårpatrullen uppsöka en lätt framkomlig terräng och avlägsna sådant, som hindrar skidlöpningen. Det ställde sig ganska svårt att komma fram kortaste vägen på grund av snöbristen och därför måste isvägen utnyttjas i största möjliga utsträckning. Gårdagens meditationer och tvivel om mannarnas skidkonst besannades i viss mån, och däri instämmer väl även allas vår vän H., som i god kondition anlände 40 min. senare till dagens slutmål, Munsala.

Dagarna gingo sedan tätt i spåren på varandra. Vi kommo till Oravais, där det undervisades i byggande av riskojor. Jag drog en lättnadens suck, då vi svettiga och trötta ej behövde övernatta i riskojan, utan fingo krypa till kojs på halmen i varm stuga. Föret var ännu gott följande dag och t.o.m. ackjans transport Maxmo—Kvevlax gick absolut smärtfritt. Termometern visade +3 C, då vi följande morgon styrde kosan på länets huvudstad, Vasa. På vägen Smedsby—Vasa kommenderades plötsligt ”halt”. Det blev ingen vanlig paus, utan granskning av Distriktschefen överste Karlberg. Färden fortsattes igen och kl. 11,30 anlände vi till Vasa. Efter det vi varit i bastu och undfägnats med mat och dryck, hemförlovades kursen kl. 15,00 av Distriktschefen. Nu är kursen ett minne blott och det finnes väl mången liksom jag, som tänker och hoppas komma med en annan gång också. Men icke att förglömma! Huru hade vi väl rett oss om vi ej haft utmärkta lottor på de olika etapperna? Ja, svaret måste bli: ”Utan lottornas hjälp vore det omöjligt att företaga en dylik skidmarsch.” Till alla lottor ett hjärtligt tack.


Korpral Z., Skyddskåristen, 01.03.1933, nr 6, s. 18.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Distriktet har fått sin nya övningsbåt.

Några ord om marinkårerna i distriktet


 


SP 20 löper av stapeln.
Förstoring.

 

SP 26 under gång.
Förstoring.


Trots höbärgning, skörd, fiske och andra bråda göromål, som under sommaren upptaga skyddskåristens tid och giva honom arbete i överflöd, hänger han likväl med håg och lust fast vid skyddskårens strävanden och aktar föga egen bekvämlighet, då det gäller dess tjänst. Idrotten kräver av det unga släktet sin anpart av tid och intresse. Skyddskårsutbildningen likaså. Och däremellan ha vi sångfester och ungdomsfester, soaréer och kanske en och annan friluftsdans, som fångar sinnet och lockar till besök. Vi ha utfärder till lands och utflykter till sjöss. Och i vår vackra skärgård är det, som vi träffa marinskyddskåristerna, och det är dem vi i detta sammanhang skola ägna några ord. Eller rättare sagt våra marinskyddskårer och våra marinavdelningar skola komma på tapeten.

I vårt avlånga distrikt med dess tättbebyggda kusttrakter intager den marina skyddskårsverksamheten som naturligt är en framträdande plats. Sålunda finnas marinskyddskårer i Kaskö, Bergö, Replot, Björkö, Vasa och Nykarleby. Marinavdelningar ha vi i Sideby, Kristinestad, Närpes, Korsnäs, Jakobstad och Gamlakarleby.

För att angiva några uppgifter om verksamheten i dessa marinformationer, må vi nämna att under senaste år deltogo 98 man i de av distriktsstaben anordnade kurserna och 137 man i tre särskilda marinlägermöten. Dessutom deltogo två officerare och 25 man i en två veckors övningsseglats, vilken företogs med tremastade slätskonerten ”Tarmo”. I sommarens lägermöte i Jakobstad representerades marinkårerna av 7 officerare och 51 man. Utom dylika mera remarkabla, hela distriktet eller flera kårer omfattande övningstillfällen, försiggå inom kårerna regelbunden utbildning i sjömilitära ämnen och sjömanskap under ledning av distriktets marininstruktör.

Avsaknaden av en övningsbåt har dock för distriktets vidkommande länge gjort sig kännbar. Denna brist har numera fyllts. Den 21 juli är på sätt och vis en märkesdag i distriktets annaler. Den dagen anlände nämligen distriktets nyförvärvade övningsbåt, SP 26, till Vasa. Båten hade i Fredrikshamn avhämtats av kretschefen N. Sourander, marinsk.off. T. von Troil och R. Mosander samt sk.båtsman H. Buss.

Den nya övningsbåten är byggd på Esa Seppäläs båtvarv i Summa invid Fredrikshamn. Det är gott arbete och praktiskt arrangerat alltigenom. Båten mäter 11 meter i längd och 2,0 m i bredd. Ruffen föröver rymmer fyra sovplatser och dessutom ha c:a 30 man plats akteröver. I det kombinerade styr- och maskinrummet är inmonterad en 25—30 hkr. 4 cyl. Wickströms motor med automatisk smörjning och för övrigt utrustad med alla nya tekniska finesser. Båtens maximihastighet är c:a 10 knop. Övningsbåten kommer ytterligare att förses med minvinsch för minsvepningsändamål.

Den 16 juli löpte SP 26 av stapeln i närvaro av bl. a. kommendör S. V. Holming, som uttalade sitt gillande över båtens konstruktion och utförande. Vid 10-tiden samma dag företog en lyckad provfärd via Kotka till Hogland, och därpå styrdes kursen upp mot Vasa. Det första uppehållet gjordes i Helsingfors, därifrån färden fortsattes den 18 kl. 6 på morgonen med Hangö som närmaste mål. På Porkala-fjärden blev befälet i tillfälle att konstatera att SP 26 var en utmärkt sjöbåt. Det blåste full storm och vågorna gingo rätt höga, men båten tog inte in en droppe vatten. Efter en provianteringsavstickare till Hangö gick resan vidare till Högsårans lotsplats, där båten övernattade. Vilan blev dock icke lång, ty redan kl. 5 på morgonen sattes motorn i gång och kursen gick mot Åbo. Därifrån nåddes Björneborg på 15 timmar. Den 21 på morgonen gick starten för den sista sträckan. Efter en lov in till Nämpnäs, där båten presenterades för distriktschefen, fortsattes färden till Vasa, som nåddes sent på aftonen efter en i alla avseenden lyckad resa. Med erkännande konstateras, att motorn utan det minsta mankemang fungerade under de c:a 70 gångtimmar det tog från Fredrikshamn upp till Vasa.

Det är med tillfredsställelse distriktet mottagit sin nya övningsbåt. Den har omedelbart fått träda i tjänst. Den nytta och det gagn den marina utbildningen i distriktet kommer att kunna draga av densamma är högst betydande. Vi hälsa därför SP 26 och önska: Lycka till!


Skyddskåristen, 01.08.1933, nr 15, s. 22.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

På marknad och %-marsch
i Niekarleby.


Rubriken låter underlig, men jag förutsätter att den högt värderade läsaren har överseende med kombinationen. Undertecknad damp häromdagen helt oförmodat ned i ”universitetsstaden” Nykarleby, eller som den ursprungligen lär ha hetat, Niekarleby, efter dess grundläggare Karl IX. Möjligt är, att det var hans son, den store Gustavus Adolphus, som lät lägga grundstenarna, därom må historikerna kivas, men ett är då säkert, att den lilla idylliska staden, varest von Döbeln drev ut prelaten, fått sitt namn till beståndande åminnelse efter den stränge landsfadern Karl IX. Det påstås till och med, att kung Karl den Niondes by är två timmar äldre än grannstaden i norr, Gamlakarleby. Vad de hedersvärda bebyggarna i Kokkola säga därom, är mig obekant, men faktum står kvar i alla fall. Man hade inte tåg på den tiden och kungens kurirer kommo vanligtvis ridande från söder och inte med tåget från norr. Apropos tåg, så är Gamla Karlars by bättre lottad i den vägen, än Nionde Karls by. Dess järnväg är bortsåld. Bra förresten, ty nu behöver inga tuffande lok förstöra idyllen i Topelius stad, och om den lille mannen med bandet om pannan ännu en gång skulle titta ned på den stad, där han fattade sitt fasta beslut att driva ut prelaten och stiga upp ur sängen för att slåss vid Jutas, så skulle han nära på känna igen sig. Det vill säga en del av omgivningen. [Men inte staden, för den brann 1858.]

*

Det var marknad, då jag helt oförmodat ”trillade” ned i Nordens Betlehem. Det vill säga, det var marknad i staden. Det rymliga torget var så gott som överfyllt av krämare och köpslående landsbor. Man gjorde affärer. Köpte varma ytterplagg åt sig själv samt åt barn och blomma. Pjäxstövlar, kringlor från Viborg, selar och läderjackor. Där fanns allt mellan himmel och jord. Ett sprucket positiv skrällde i ena torghörnet, och dess musikaliska skötare såg mer än blåfrusen ut. I fru Viiks hemtrevliga restaurant vimlade det av landsbor, vilka värmde sina frusna själar. I strandbrinken mot ån sutto förlovade par och smekte varandra. I stadens utkanter bytte landsvägens svartmuskiga adelsmän hästar, vilka de sedan under rop och läten provkörde. Det var med andra ord en riktig marknad. Ingen kasperteater. Mycket polis och sinkaburum inom räckhåll. Ett måste dock sägas till norrbaggarnas heder, att de tålde marknadslivets små nöjen utan att vara övermodiga, utan att hemfalla åt allt för mycket synlig dyrkan av Backus och Venus. Räcker. —

*

Senare på aftonen, då jag i stilla begrundan vandrade i stadens sagoomspunna park, mötte jag helt oförmodat min vän skyddskåristen. Han såg bestämd ut. Efter det vi ”skakat tass” och utbytt de vanliga hälsningsfraserna om hälsa, väder och vind, tillät jag mig en fråga, om han följande dag inte ville komma med och skjuta bom på en harpalt. Svaret blev ett bestämt nej. Han skulle kl. 13 på 15 km %-marsch, och den fick han under inga förhållanden försumma. Då jag själv har den äran tillhöra vår sk.-organisation, men inte hade tid och tillfälle att resa hem till min egen kår för att ”procenta”, frågade jag litet blygsamt, om jag emot uppvisande av mitt ärliga ansikte och min medlemsbok eventuellt skulle få deltaga. Åtminstone som åskådare.

*

Hur det sen var och hur det ordnades må ju vara vår lilla hemlighet, men påföljande dag infann jag mig, skrudad i reglementsenlig utrustning, å samlingsplatsen, torget, där positivets spruckna toner redan dött ut. I stället stod där en cirka 20-manna hornorkester och ett inte allt för litet kompani skyddskårister, infanterister och blåjackor. Långa, smärta ynglingar från seminariet. De ha egen kår, som Ni kanske vet. Långa och korta blåjackor från stadens egen kår, marinskyddskåren, samt högstövlade och seniga ynglingar från landskommunens skyddskår. Jag anmälde mig för höga vederbörande, som inom parentes sagt redan hade vetskap, om såväl mina personalia som min avsikt, nämligen att deltaga i procentandet.

*

Några korta, skarpa kommandoord och ”Starken'', kapellmästaren, höjer sin taktpinne. Vi äro på väg. Med taktfasta steg och bekikade av stadens vackraste flickor marschera vi ut genom en färgstark björkallé till landet. Solen, en kall höstsol, jämte flickornas eldiga ögon värmde våra krigarhjärtan och nöjda med oss själva och vår omgivning, gick vår marsch förbi det historiska Kuddnäs ut mot Soklot by, vars ena utkant blev vändpunkt. Här stod 7,5 kilometersstolpen, visserligen osynlig, men dock befintlig. På återvägen gjorde vi halt med tyåtföljande vila vid Soklots ungdomshem, varest byns käcka lottor dukat ett dignande kaffebord åt oss. Kaffe med mycket ”bulla”. En stärkande Finlandia av ”Ph. U. S.” välkända fabrikation. Litet kallprat om väder, vind, skytte, exercis, intresse m. m. utfyllde intervallen i Soklot. Adjö och vi äro åter på väg mot utgångspunkten. Kapellmästaren synes dock vara lik gamla nummerhästar, då, dessa vända hemåt mot väntande havrespiltor, ty han hade en trevlig ovana att öka takten. Hem kommo vi dock utan både skoskav och trötthet, och då sanitärerna vid återkomsten till torget frågade efter skoskav, fingo de blott ett äkta brett soldatgrin emot sig. Upplösning. Hem till väntande köttgrytor. Dagen hade skänkt oss mer än mången annan söndagseftermiddag, och det är enligt mitt förmenande synd, att det inte litet oftare föranstaltas dylika marschövningar, ty de ha stor betydelse såväl i propagandasyfte som i militärt avseende. Och ingalunda minst: de utveckla kamratskapet.

*

Detta var hela historien om mitt neddimpande i Karl den Niondes by, samt om marknaden och %-marschen därstädes. Det spruckna positivet i ”Viikska hörnet” jämte ”ärkeängelns” manstarka orkester väckte den slumrande skaldeådran i mitt morska bröst, och då jag den följande dagen i en prosaisk autobuss skakade fram över historisk mark, rann följande strov fram ur min hjärnas vindlingar:

Vid trummans ta-ram-tara-ram
den käcke skyddskårsman
lär sig marschera fram.
Ingen är så trogen som han
Taramtararam.

P. S. Vi glömde visst ”rök och damm”, som går ihop med metern, men detta förlåtes väl.


Z., Skyddskåristen, 01.10.1933, nr 19, s. 16.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.



Bevakningsövningar i Nykarleby skärgård.


 

SP 26 vid Hällgrund.
Förstoring.

 

Utspisning på Hällgrund..
Förstoring.


Den 30. 8. [1934] anlöpte SP 26 Nykarleby. Ombord befann sig dess alltid gladlynta befälhavare, löjtnant Sourander. I hans verksamhetsprogram för de dagar han bevistade orten ingick förutom föreläsningar under tvenne kvällar, besättandet av Hällgrund som bevakningsstation den 1 sept. Samma dag skulle marinavdelningen inom Jakobstad skyddskår besätta Mässkär, och vid visst klockslag, då läget börjat, skulle dessa stationer stå i optisk och radioförbindelse med varandra.

Sistnämnda dag randades, disig, grå och byig. Men havet med alla dess tusen skiftningar, huru gropigt och frånstötande det än verkar på landkrabban i gemen, äger en förunderlig dragningskraft på den verkliga sjömannen. Ty knappt hade Nykarleby marinskyddskårs gossar gått ombord, förrän havet syntes dem smult och regndiset försvunnit ur deras medvetande. Över Andra Sjön, gemenligen kallad ”Flata vattnet”, styrdes kosan i slingrig farled hän mot Hällgrund.

Sedan det synnerligen krångliga inloppet till hamnen därstädes klarats, och vårt stolta chefsfartyg förtöjts, skedde debarkeringen. Och nu blev det fart på gossarna. Båtsman Forstén, stationens chef övertog kommandot. Här rullade telefonmanskapet ut ledningen så det sjöng i rullen, och i lotsen Högbackas stuga smusslade radio-Backman med sina kära apparater, medan radioantennen spändes mellan uppresta master. För morseapparaten uppsöktes lämplig plats och snart klövo sökande ljuskällor fram mot Mässkär i den fallande skymningen. Och inne i lotsen Högbackas kök sutto ”avsnittets chef” med ”stabschef” böjda över kartor och kort, belysta av skenet från en osande oljelampa.

Förbindelsen med utkiken klar! Morse förbindelse uppnådd. Radioförbindelse uppnådd! Ett soligt leende upplyste radio-Backmans drag, ty från Mässkär hade han uppfattat och igenkänt kråkfötterna från sin lillebror, som välvilligt utlånats.

Ännu fattades det några minuter i 21,30, då läget skulle börja. I hast slukades någon smörgås och ett glas sjudande hett te lirkades ned för protesterande strupar. Kl. 21,30 giver telefonen ifrån sig en ilsken signal. Utkiken hörde flygmaskinssurr i SW. Så gott som samtidigt meddelades från Mässkär per radio, att samma ljud iakttagits där, och stafetten från blinklampan kom strax därpå inrusande med rapport om samma sak. I rask takt inlöpa nu rapporterna från utkik och förbindelsemanskapet. De fientliga planen bestämmas till antal, kurs och höjd. Rapporter om fartyg, fredliga handelsfartyg, hotande krigsfartyg och lurande u-båtar inströmma, och snart står det klart för alla, att vår fredliga skärgård är utsatt för ett lömskt anfall av så gott som hela den fientliga östersjöflottan. Det arbetas intensivt och alla äro beslutna att intill det sista hålla avsnittets chef underkunnig om ställningen. Då, precis kl. 24,00, upphöra rapporterna. Fienden har, om på grund av fruktan för oss eller till följd av andra orsaker, styrt kosan ut till havs, och alla dra en lättnadens suck. Småmysande vandrar befälet omkring, allting synes ha gått väl i lås. Tekitteln på, och tag duktigt smör på brödet, säger den annars ekonomiska lokalchefen, och sedan till kojs.

Kl. 8,00 följande morgon går spektaklet löst igen. Fienden är över oss, om möjligt talrikare än föregående afton. Samma sjudande arbetsiver. Mässkär besattes av fienden kl. 11,30 och dess bevakningsmanskap söker sig över till Hällgrund. Ännu äro dock icke överraskningarna slut, ty mitt på fjärden förbytes mässkärfarkosten till en fiende av oanade mått, och landsätter manskap i Hällgrund. Manövern var snabb, men snart var dock eldstriden i gång. Då denna pågått en stund och åtminstone en fientlig barkass skjutits i sank, avblåses striden. Varför? Jo, sjömannen är som känt ridderlig, speciellt mot det täcka könet, och ombord på den fientliga farkosten observerades leende lotta-ansikten. Idéassociation: Lotta-mat! Och med ens grävde hungern i den trötte krigarens inälvor.

Uppe invid en lotsstuga hade Nykarleby käcka lottor, med självaste lottachefen och fältkökschefen i spetsen, dukat upp en härlig soldatmiddag med kraftig köttstuvning och verkliga landgångar av granbregskt rågbröd.

Ett kraftigt handslag med ålderman Högbacka och lotsen Sämskar. Tack för oss! Välkomna igen, ”för ja ä' utav samma mening”. Och kvar å det ödsliga skäret slå gubbarna länge och vifta farväl.


— n — n., Skyddskåristen, 01.09.1934, nr 18, s. 16
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Vasa distrikts lotta-marknad.


Fredagen den 19 oktober äntrade tvenne Nykarleby lottor glada i hågen bussen med Vasa som mål. Resan gällde lotta marknaden och till försäljning medfördes 1,500 pepparkakor och 1,000 nejonögon. Sedan allt blivit ordentligt instuvat satte vi oss nöjda tillrätta, och nu kunde bussen gärna för oss sätta i gång. Färden gick genom Jeppo till Oravais, där Oravais lottorna med en myckenhet kartonger och korgar stego på. Trångt var det så det förslog, men sämja ger rum heter det ju. Alla voro vi emellertid glada, då bussen stannade utanför gästgiveriet i Vörå, och vi fingo stiga ur och liva våra domnade livsandar med en kopp hett kaffe. Efter 15 min. uppehåll fortsattes färden, och länge dröjde det ej innan vi voro framme. Sedan bussen vid torget avlevererat alla passagerare utom lottorna, fortsatte vi till stadshuset med vårt pick och pack.

Klockan 18 skulle de olika lokalavdelningarnas representanter mötas i stadshussalen och ordna de medförda varorna. Det var ett myllrande liv som mötte, när vi på utsatt klockslag infunno oss. Det var ett hälsande på gamla bekanta, ett frågande och ett diskuterande om pris m. m. Distriktsstyrelsens vänliga representanter den hurtiga fröken Lönnqvist och fru Maj-Gret Serenius, visste dock råd för allting och ordnade med bord och dukar, så allt blev efter vars och ens önskan, och sent omsider var man då färdig, att söka sig till sitt logi för att vila ut för morgondagens påfrestning.

Klockan 8 lördag morgon voro vi åter i stadshussalen, och nu kunde man få en överblick över de olika lokalavdelningarnas varor, som prydligt voro utställda på borden, vilka voro försedda med namnskyltar med lokalavdelningarnas namn. Där syntes Kronoby med sina trevliga sävarbeten, och där Kaskö lottorna med sina förtjusande dockor, vilka väckte allmän beundran, där åter var Jakobstad lottornas långa bord med en massa såväl nyttiga som vackra saker bland vilka man särskilt fäste sig vid de små nätta korgarna av crepp papper fyllda med marmelad och de fint utsirade slickstickorna, allt alster av en händig Jakobstads lotta. Och se där, var det inte fru Silén från Gamla Karleby, som med bekymrad min ordnade sina keramiker och krafsor, och där stodo Oravais lottorna och Vasa lokalavdelnings glada lottor med borden dignande av varor som borde kunna locka köpare, och många, många andra. 18 lokalavdelningar hade sänt representanter till marknaden och alla brunno av begär att få sälja sina medförda varor. Klockan 9 skulle marknaden begynna, men redan långt före det utsatta klockslaget började folk infinna sig. Vi Nykarlebylottor hade vårt bord mellan Vasa och Nedervetillottornas bord, och bättre grannar hade vi ej kunnat få. Kommersen gick utmärkt och isynnerhet våra pepparkakor [troligen Maria Bomans] hade strykande åtgång. Redan klockan ½ 12 var korgen tom och hade vi haft mera, så nog hade vi fått sälja. Värre var det med nejonögon. Men tack vare vår energi, att bjuda ut vår vara blev även byttan tom. I rummet intill salen hade distriktets lottor ordnat om kaffeförsäljning, och där tycktes det gå livligt till, men så var även kaffet och brödet gott. Mitt på dagen fingo vi ett välkommet besök i det att centralstyrelsens ordförande fröken Fanni Luukkonen och viceordförande fru Märta Björkenheim åtföljda av fru Greta Hrabie hedrade marknaden med sin närvaro. Glatt hälsande och språkande gingo de från bord till bord och lottorna skeno upp då deras varor blevo berömda, och då de fingo sälja åt våra kära gäster. Klockan 15 skulle salen vara utrymd, ty då vidtog förberedelserna för kvällens samkväm. De flesta lottorna hade även fått sina varor slutsålda och voro storligen nöjda över resultatet av dagens möda, och trötta det voro vi alla.

Klockan 18 vidtog en middag på svenska klubben för centralstyrelsens ordförande och viceordförande till vilken lottorna hade fått anteckna sig. Middagen var mycket trevlig, och att maten smakade oss, behöver jag väl ej tala om. Vid soppan äskade fru G. Ekström ord och hälsade hedersgästerna välkomna i ett av humor präglat tal, vilket senare besvarades av fru M. Björkenheim. När så kaffet serverades löstes allas tungors band, och det var ett surr av röster som när hundratals små bin äro i rörelse. I trevligt sällskap går tiden snabbt, och inom kort var klockan så mycket, att det gällde att hasteliga förflytta sig tillbaka till stadshuset där samkvämet skulle gå av stapeln. När vi anlände till ort och ställe var salen redan full av folk. Mest lottor i sina grå dräkter och i allas ansikten lästes spänd förväntan, ty programmet skulle utföras av lottor från olika lokalavdelningar. Sedan fru G. Hrabie å distriktsstyrelsens vägnar hälsat alla och särskilt centralstyrelsens representanter välkomna höll fröken F. Luukkonen ett av, värme och stark fosterlandskärlek präglat föredrag. Nu följde de olika numren i rask följd och alla utan undantag voro lyckade. Särskilt fäste man sig vid de tre små visorna, som på ett så förtjusande, flärdfritt sätt sjöngs av en Jakobstadslotta. Ett mycket starkt intryck lämnade den av Vasa skyddskårs talkör reciterade dikten ”Förposterna” av Bertel Gripenberg. Så var då den stämningsfulla festen till ända och vi skildes åt glada och nöjda med vår dag, som givit oss så mycket både nyttigt och nöjsamt.


Lotta., Skyddskåristen, 01.11.1934, nr 21, s. 13.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Det nya skyddskårshuset i Nykarleby.


Det finnes i vårt land många och ståtliga skyddskårshus, både i städerna och i landskommunerna, på sina ställen riktiga miljonhus, som tilldraga sig uppmärksamhet. Det vittnar om att skyddskårsrörelsen vunnit i styrka och omfattning, att den har fast mark under fötterna och står på egen grund.



Skyddskårshusets bygge.

Förstoring.


I Nykarleby har skyddskårerna tills vidare varit i avsaknad av ett eget hus. Denna brist har känts så mycket svårare, då det på orten icke heller funnits andra lämpliga lokaler, som stått till buds för skyddskårsarbetets olika uppgifter. Det är ju en känd sak att staden lidit brist på en större samlingslokal, lämpad för fester och teaterföreställningar. Tidigare brukade man samlas till fester i det gamla rådhuset, vars lokaler dock voro alldeles för trånga för dylika ändamål. Gällde det teaterföreställningar, fick man däremot hålla till godo med den finska arbetarföreningens lokal, där man samlades under den kända devisen: Proletärer i alla land förenen Eder. Den stod nämligen med stora bokstäver präntad ovanför ridån. Man kände sig också som en proletär, då man bänkade sig i denna armodets hydda. Men vad stod att göra, då bättre ej fanns att tillgå. I brist på bröd äter man rysslimpa.

Då ungdomsföreningen i tiden lyckades förvärva sig en egen lokal, kunde man samlas i den. Men icke heller denna lokal motsvarade nutida fordringar på bekvämlighet, och då arbetarföreningens gård senaste år var till salu, beslöt ortens skyddskår eller rättare sagt kårer att inköpa densamma. Detta beslut fattades på ett möte av staberna för Nykarleby skyddskår och Nykarleby marinskyddskår samt styrelsen för Nykarleby Lotta-Svärd föreningen den 23 nov. 1934. Gården, som den 28 november försåldes på auktion, inropades för skyddskårernas räkning för en summa av 34,150 mark. Köpet blev senare godkänt av skyddskårerna och nu gällde det att omedelbart låta om- och tillbygga gården för att få till stånd en lokal, som skulle motsvara det förefintliga behovet.

Av den gamla byggnaden bibehölls endast festsalen jämte scenen, det övriga beslöt man riva och i stället uppföra en tillbyggnad i tvenne våningar. Den nedre skulle inrymma en hall, serveringsrum och kök, den övre föreläsningssal, kanslirum, radiorum och vaktmästarbostad. Ritningar anskaffades och godkändes på ett möte den 25 maj 1935, därvid jämväl beslöts att utgiva arbetet på entreprenad åt Paul Linkvist för en summa av 90,500 mk.

Arbetet har under sommarens lopp skridit raskt framåt och närmar sig nu med stora steg sitt fullbordande. Om ett par veckor står det nya huset färdigt. Och den 8:de december är det meningen att inviga detsamma för sin bestämmelse.

Härmed har ett länge närt önskningsmål gått i uppfyllelse. Ortens skyddskårister ha fått en samlingslokal, som motsvarar sitt ändamål. Det är ju icke något miljonhus på långt när, men tillräckligt för våra förhållanden, och staden är att lyckönska till en trevlig samlingslokal, som kan komma till användning även vid andra tillfällen. Det kan nämnas, att måtten på festsalen äro 9✕12 m, på scenen 9✕4,5 m. Hallen är 9✕5,4 m, serveringsrummet 5✕7,6 m och föreläsningssalen 6✕5,4 m.

Tillkomsten av det nya skyddskårshuset i Nykarleby vittnar om vad man genom enighet och samverkan kan ernå även under små förhållanden, på samma gång det visar, att på orten finnes ett varmt och levande intresse för skyddskårsidén. Att denna byggnadsplan emellertid så hastigt kunde genomföras, därför stå ortens skyddskårer i stor tacksamhetsskuld till skyddskårernas huvudstab, vilken kraftigt understött densamma icke blott i ord utan även i handling.

Då skyddskårerna i Nykarleby lyckades förvärva f. d. finska arbetarföreningens gård, nåddes därmed även ett annat syftemål. En härd för kommunistisk propaganda ficks att försvinna från orten och i stället inreddes ett hem för fosterländska idéer och försvarsberedskap.


K. T. O., Skyddskåristen, 01.11.1935, nr 21, s. 17.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Invigningen av skyddskårsgården i Nykarleby.


Söndagen den 8 december var en märkesdag i Nykarleby skyddskårers historia. En länge närd önskan och tanke gick nämligen då i uppfyllelse: ett eget hem.

Redan på f. m. samlades inemot 200 skyddskårister å skyddskårsgården, där intresse-, elit- och meritmärken utdelades, och trupperna ordnades kårvis med sin fana i spetsen, och med ”flygande fanor och klingande spel” tågades så till kyrkan där en fältgudstjänst övervars. Predikan hölls av distriktets fältpastor, Nyman, pastor Helander förrättade altargudstjänsten och under fältpastor Nymans ledning avgåvo ett hundratal lottor och skyddskårister skyddskårs- och lottalöfte. Efter kyrkogången inspekterades trupperna å stadens torg, och defilad för representanter från distriksstaben försiggick. Från utdelningen av meritmärkena bör antecknas att skyddskårens förtjänstmärke tilldelades herr H. Österlund för trogen tjänst och uppoffring i det frivilliga försvarets tjänst.

Klockan 2 p. d. begynte den egentliga invigningsfesten å skyddskårsgården, där en talrik publik hade samlats.

Programmet öppnades med en overtyre utförd av I kretsens förenade hornseptetter, varefter Nykarleby marinskyddskårs lokalchef O. Andersson hälsade välkommen.

Talaren gav en intressant skildring av gårdens uppkomst, vilken för cirka ett år tillbaka genom köp övergick i skyddskårens ägo. Sedan dess ha omfattande tillbyggnadsarbeten försiggått. Alla inredningsarbeten ha utförts på frivillighetens väg av villiga skyddskårister. Anslag och gåvor ha också i glädjande stor myckenhet erhållits. Sålunda nämndes såsom kontanta givare skyddskårernas huvudstab med fmk 30,000: — och ortens Lotta Svärd-förening med fmk 6,000:—. Dessutom ha materiella gåvor erhållits, bl. a. allt fanér för inredningen i festsalen och ett hypermodernt disk- och köksbord till lottornas kök.

Invigningstalet hölls så av fältpastor Nyman. I medryckande ordalag skildrade talaren vår kamp och strid för landets frihet från början av nuvarande sekel och till frihetskampens dagar. lnvigningsorden föllo och stående åhörde publiken en trefaldig salut avskjutas. Efter saluten sjöngs Vasa' marsch unisont, och gården hade invigts i sin tjänst såsom ett samlingshem och en sammanhållande länk mellan ortens skyddskårer, skyddskårister och lottor.

Nykarleby manskör utförde nu en sång under lär. Sundkvists ledning, och lokalchef O. Holmqvist reciterade med känd förmåga Runebergs dikt Adlercreutz. Efter det hornseptetterna så utfört Soldatvisa ur R. v. Emmeritz var första avdelningen av programmet slut och en kortare paus följde.

Andra delen av programmet öppnades återigen med musik av hornseptetterna. Till dagens festtalare hade man lyckats erhålla dr J. O. Söderhjelm, vilken gav en intressant revy över de försvarspolitiska händelserna under senare tid. Talet mottogs med starka applåder. Manskvartetten bjöd återigen på tvenne sångnummer, varefter ordet förklarades fritt. Muntlig hälsning framfördes från distriktsstaben genom prop.instr. Dalbo. Telegram hade anlänt bl. a. från general Malmberg och överste Karlberg, vilka upplästes av kretschefen löjtnant A. Aminoff.

Såsom avslutning på dagens festligheter sjöngs Vårt land.

På kvällen var en festsoaré anordnad å gården. Vid detta tillfälle förekom kvartettsång, tal av propagandainstr. Dalbo, hornmusik och uppförande av ”Baldevins bröllop”, ett lustspel i tre akter, av Jakobstads dramatiska förening. Till sist avprovades de nya tiljorna till Carioca orkesterns toner och dagens festligheter voro till ända.


Soldat Isak., Skyddskåristen, 01.12.1935, nr 22-24, s. 34.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Lokalch. Oskar Holmqvist 50 år.


Femtio år fyllde den 20 januari lokalchefen i Nykarleby skyddskår, lektor Oskar Holmqvist. Efter att år 1919 hava promoverats till fil. magister ägnade han sig åt den pedagogiska banan och arbetade först som rektor för Pargas samskola och därpå som lektor vid Heurlinska skolan i Åbo. År 1926 utnämndes han till sin nuvarande tjänst i Nykarleby.

På sidan om sitt krävande kall har han haft tid övrig att ägna sitt intresse åt det kommunala livet i Nykarleby. Även skyddskårsverksamheten på orten har kunnat profitera av lektor Holmqvists fosterländska försvarsvänlighet. Han var med redan 1917 och deltog i de hemliga vapentransporterna i Larsmo, samt deltog i Finlands frihetskrig som artillerist i striderna vid Tammerfors. Allt sedan frihetskriget har Holmqvist tillhört olika skyddskårer beroende på verksamhetsorten. Sedan år 1926 har lektor H. tillhört Nykarleby marinskyddskår, där han arbetat på ett förtjänstfullt sätt som bl. a. divisionschef. År 1932 då inom Nykarleby seminarium bildades en egen skyddskår, benämnd Nykarleby skyddskår, utnämndes lektor H. till lokalchef för nämnda kår, där han verkat som ett manande exempel för den fosterländska skyddskårsidén.


Skyddskåristen, 01.02.1936, nr 3, s. 17.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

V. K. E. Wichmann 80 år.


F. d. seminariedirektom V. K. E. Wichmann, en av den fosterländska odlingens äldsta förkämpar på svenskt håll, fyllde d. 24 aug. 80 år.

Sin måhända största insats har direktor Wichmann gjort i egenskap av lärare och sedermera direktor vid Nykarleby seminarium under en lång följd av år, från 1883 till 1916. Direktor Wichmanns entusiasm och den värme, med vilken han tolkade historiens tilldragelser och gav liv åt dess hjältar, skall sent glömmas av den talrika skara lärare, som under hans ledning inhämtat sin utbildning på pedagogikens område.

Direktor Wichmann har även gjort sig känd i vida kretsar såsom skriftställare och talare. Och städse har kärleken till hans svenska modersmål kastat sitt skimmer över hans litterära produktion. Signaturen Gånge Rolf har publicerat diktsamlingar och samlat svenskhetssånger med underton av äkta slag. ”Krutgubben Gånge Rolfs” berömmelse har slutligen fått sitt goda tillskott i de entusiastiska och snart sagt oräkneliga föredrag och tal han vid olika tillfällen hållit bl. a. vid skyddskårs- och lottafester. Även denna tidskrift har ofta havt nöjet att i sina spalter se bidrag med signaturen ”Gånge Rolf”, under medryckande skildringar av historiska episoder. Vi salutera vördsamt den gamle fosterlands- och försvarsvännen och önska honom en lugn levnadsafton.



Skyddskåristen, 01.09.1936, nr 16, s. 22.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Upp till sommarlägermötet!


Infanteri och arlilleri\årerna samlas i Nykarleby, marinsfyddskårerna i S. Vallgrund. Så fort som vårens jordbruksarbeten äro slutförda, blir det åter tid för skyddskåristerna att tänka på distriktets förestående sommarlägermöten. Sommarens utbildning för landsskyddskårerna, såväl infanteri- som artilleriformationerna, kommer att förläggas i det idylliska och vackra Nykarleby under tiden 14—20 juni.

En stor del av våra skyddskårister ha redan tidigare erfarenheter och såsom vi vilja tro enbart angenäma erfarenheter från distriktets tidigare sommarlägermöten. Man kan även vara övertygad om att utbildningsveckan i Nykarleby i alla avseenden skall gestalta sig till ett uppfriskande, lärorikt och trevligt lägermöte. Under ledning av distriktets officerare anordnas här för varje skyddskårist lämpliga kurset, genom vilka han blir i stånd att förskaffa sig behövliga militära insikter och färdigheter eller också förkovra och utöka sina tidigare kunskaper på försvarskonstens område.

Kustförsvarsskyddskårernas sommarlägermöte anordnas under tiden 12—21 juni i Södra Vallgrund. Kursprogrammet omfattar bl. a. artillerilära och -exercis, sjö- och luftbevakning samt praktiska övningar, bl. a. på minspärrningens område. Den 19 juni äger en artilleriskjutning rum. Under lägermötet avgöres även tävlan om vandringspriset i bevakningsstationstjänst.

Som lärare vid marinens sommarlägermöte komma att tjänstgöra kapt. G. Strand och löjtn. G. Gustafsson, M. Vikberg och Granath.

Då programmet på vartdera lägermötet blir intressant och mångsidigt skall varje deltagare säkert vid något av dem finna sitt ”specialområde”, inom vilket han med liv och lust kan taga del i utbildningen. Det är att hoppas att varje skyddskårist, som blott har tid och tillfälle därtill genom lokalchefen anmäler sig som deltagare i något av sommarens lägermöten.


Skyddskåristen, 01.05.1937, nr 9-10, s. 26.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Hulda Hedström 70 år.




70 år fyller den 5 juli fröken Hulda Hedström. Född i Nykarleby har hon tillbringat hela sitt liv i Österbotten. Efter avslutad skolgång ägnade hon sig åt apoteksbanan vilket på den tiden var mycket sällsynt bland kvinnor. Detta framgår redan därav, att hon för detta ändamål måste anhålla om dispens från sitt kön. Efter att ha konditionerat ett par år i Vasa och Vörå blev hon föreståndare för filialapoteket i Oravais år 1896 och innehade samma post till år 1927, då apoteket blev självständigt, varefter hon drog sig tillbaka till sin födelsestad.

Hulda Hedström har under hela sin vistelse i Oravais med liv och lust deltagit i de kulturella strävandena på orten. Hon var en verksam medlem i Oravais Ungdoms- och nykterhetsförening, ortens sångföreningar och Marta-förening, och då under frihetskriget Lottaidén uppstod och förverkligades, var hon den självskrivna ledarinnan och första ordföranden för Oravais Lotta Svärd. Även efter det hon några år senare hade överlämnat ordförandeposten i andra händer, deltog hon med själ och hjärta i lottaarbetet. Till tack för sin uppoffrande möda valdes hon vid avflyttningen från orten till Oravais lokalavdelnings första hedersmedlem.

Med sällspord andlig och kroppslig vitalitet arbetar hon fortfarande på sin födelseort energiskt för Lotta Svärd.

Vänsäll, gladlynt och trofast till sitt väsen har Hulda Hedström vunnit en talrik skara vänner, vilka på hennes högtidsdag sända henne många varma tankar.


Skyddskåristen, 01.06.1937, nr 11, s. 6.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Sommarlägermötet.


Distriktets sommarlägerdagar hade i år delats upp sålunda att infanteriet och artilleriet samlades i Nykarleby, där utbildningsarbetet pågick under veckan 14—20 juni. Som förläggning för kustförsvarsskyddskåristerna åter hade utsetts Södra Vallgrund, där verksamheten pågick under tiden 12—21 juni. Som lägerchef

i Nykarleby

tjänstgjorde I mil. instruktören, kapten G. Skrifvars. Deltagarna voro fördelade på en gevärsinfanterikurs, omfattande en a-kl. och sk.-soldatavdelning samt en rekrytavdelning, en mg.-kurs samt en artillerikurs. Som chef för infanterikursen tjänstgjorde kretschef B. Stabi, vilken även deltog i utbildningen. Övriga utbildare voro kretscheferna M. Ericsson, A. Aiminoff och Hj. Hannus.

Mg.-kursen leddes av kretschef A. Sippus med kretscheferna K. E. Nyman och E. Berglund som biträdande lärare.

Chef för artillerikursen var kretschef E. S. Söderström med kretscheferna H. Blomqvist och E. Portin som biträdande utbildare. Till artilleriets förfogande hade ställts 152. sk.-batteriets pjäser.

Manskapet var förlagt i normalskolans ståtliga byggnad, där ljusa och luftiga klassrum stodo till förfogande. Utspisningen ägde rum på planen invid skyddskårsgården ”Karleborg”, där ett skyddande tälttak hade upprests.



Skyddskårsgården ”Karleborg” där utspisningen försiggick.


Under hela lägertiden rådde ett det mest idealiska högsommarväder, solen lyste från en nästan beständigt molnfri himmel och termometern höll sig konstant över 20 graders strecket. Det omfattande och krävande kursprogrammet kunde också i hela dess omfattning genomgås. Kursdeltagarna visade en berömvärd flit och iakttogo ett hedrande uppförande.

Distriktschefen, överstelöjtnant A. G. Karlberg, som med ett kortare avbrott bevistade lägermötet, uttalade sig berömmande om såväl lärarnas som kursdeltagarnas prestationer.

Lottorna från Nykarleby stad och landskommun samt Jeppo och Purmo under ledning av fru Ester Fougstedt skötte på ett berömligt sätt om lägertruppens bespisning. Och må det här vara tillåtet att från lägermötets sida till lottorna och deras skickliga och verksamma ledarinna, fru Fougstedt, rikta ett varmt och uppriktigt tack för all deras osparda möda och omsorg under kursveckan.

En trevlig angenäm överraskning bereddes lägermötets deltagare på fredagen, då första numret av lägertidningen ”Fältposten” uppenbarade sig. Det pigga och innehållsrika numret på tio sidor visade sig fylla ”ett länge känt behov”.

På lördagskvällen anordnades i Nykarleby marinskyddskårs vackra och ståtliga skyddskårsgård en

avslutningsfest

för lägermötets deltagare. Programmet inleddes med Ungersk marsch och Suppés Uvertyr, som under kapellmästar J. W. Rosenbergs ledning utfördes av Oravais, Nykarleby lkms och Jeppo skyddskårers hornkapell. Talarstolen beträddes därefter av borgmästaren i Nykarleby, vicehäradshövding Alarik Huldén, som i sitt hälsningstal bl. a. yttrade:

Det är icke nutiden, som sätter sin prägel på detta samhälle och dess omnejd. Här hava förvisso en stor del av eder under dessa dagar saknat nutidens tekniska finesser, de rykande fabriksskorstenarnas, det pulserande gatuvimlets och det rika affärslivets jäktande bilder. — Och det är icke heller i materiellt hänseende någon forntida storhetstid staden kan uppvisa. Ehuru lagd i aska och ånyo uppbyggd, har den icke mycket förändrat sig sedan dåtida fänriken vid Kongliga Västmanlands regemente Carl Johan Ljunggren den 15 september 1808, efter Oravais blodiga dag för första gången anlände till Nykarleby och beskriver staden sålunda:

”Ingenting var för övrigt att skåda, ty Nykarleby är inte något märkvärdigt ställe, låga, rödmålade trähus med torvtak, på sin höjd ett eller annat tegeltak, illa stenlagda gator och ett irreguljärt, skräpigt torg — se där hela härligheten!” — Ja så, såg det ut här då, och så torde det hava sett ut här redan hundra år tidigare. Nej, det enda trakten förutom poesi och idyll kan bjuda på är historisk mark, krigshistorisk mark, ja, förpliktade krigshistorisk mark. Jag avser icke härmed de nesliga tider under stora och lilla ofreden, då ryssen och pestilensen [pesten], dessa då så synonyma begrepp, härjade i dessa trakter, utan jag tänker på , då den dåtida översten med det svarta bandet om pannan, alla gossars idol, Georg Carl von Döbeln, fördrev ryssen ur denna stad och i sin iver att tillfångataga den ryska arméledningen, som hann undan genom att låta uppbränna bron, förgäves kastade sig till midjan i älven i avsikt att finna ett lämpligt vadställe. — Bron blev som sagt uppbränd, men har återuppstått i ny gestalt. Vadstället, som Döbeln sökte ett tiotal meter norr om bron, ha ständigt vällande vattenmassor under 129 år gömt. Men den gård, dit den dristige översten, sjuk av detta kallbad fördes, och där han i veckotal vårdades, finnes fortfarande kvar, ehuru den skylt, som för närvarande pryder entrén och nu möter ens öga, sorgligt nog, intet har med detta minne att skaffa.

Men jag avser också den 13 september samma år, då Döbeln vid Jutas vann sin mest ärofulla seger, som räddade huvudarmén från att dagen därpå vid Oravais under krigets längsta och mest mördande slaktning bliva tagen i ryggen, en seger så betydande, att den tvang till och med denna fritänkare att blotta sitt trotsiga huvud och tacka den Allsmäktige.

Det är dessa tvenne data och detta stora namn, som i dessa trakter bilda den krigshistoriska mark, som förpliktat generationerna in till nutid och som böra mana och förplikta kommande släktled till verkligt arbete till fosterlandets fromma. Och den bör framom andra mana militär och skyddskår till osjälvisk verksamhet och uppoffrande nit, också i det ringa. Döbelns segrar, som i samtiden blevo tillspillogivna, hava under ett sekels förlopp vunnit i skönhet. De ha i sin mån bidragit till att skapa den fasta grund, på vilken vi stödde vår frihetskamp, och de skola också allt framgent förbliva en symbol i arbetet för vårt lands försvar.

Ty att märka är, att vårt land för närvarande blott har en enda tänkbar fiende, just densamma som för 129 år sedan här utgöt fädernas blod, densamma, som långt tidigare under gångna sekler varit vår verkliga fiende, men densamma, som nu starkare än någonsin tidigare, ruvar bakom vår ostgräns.

Det är rena självbevarelsedriften, som dikterar vår armés och våra skyddskårers intensiva verksamhet. Svaret på frågan om vårt vara eller icke vara ligger i händerna på vår armé och våra skyddskårer och på oss själva. Ty det är i detta försvarsarbete under fredstid, som skyddskårerna spela en så betydande roll. Skyddskåren danar soldaten, skyddskåren bibehåller soldaten och skyddskårerna bilda den stora massan, där soldaten skall söka och finna ett stöd. Gör varje skyddskårist sin plikt, jämväl i det ringa, ger varje annan sin fulla uppskattning och sin hjälp åt skyddskårsidén, vore hjälpen än så ringa, behöva vi icke ångra oss, då ofärd stundar.

Skyddskårister! Det är detta jag vill lägga er på minnet, då ni nu vistats här och nitiskt och allvarligen förkovrat er i er verksamhet som fosterlandets försvarare, här, i dessa trakter, där detta försvar för 129 år sedan under ledning av den tappre översten med det svarta bandet om pannan, var blodigt allvar.

Samtidigt som jag önskar er alla välkomna till denna fest som i det närmaste utgör avslutningen av detta lägermöte, vänder jag mig till eder skyddskårister och lottor och uttalar en förhoppning, att hågkomsten av dessa lägerdagar icke skall förblekna, utan att dessa dagar givit eder ett minne, starkt och varaktigt, och framför allt manande till framtida osjälvisk uppoffran i edert arbete för försvarandet av vårt fosterland. Och jag hoppas att detta minne blir starkare om ni påminner er om, att edert arbete för fosterlandets försvar, icke blott avser försvarandet av den mark, som ligger inom rikets fastställda gränser, utan jämväl och framför allt, värnandet av edra hänsovna fäders jord, er religion och ert språk, edra hem, eder hembygd, edra egna och närmaste anförvanter, det är värnandet av allt det, som ni alla och envar av oss hålla heligast och kärast.

Efter det med livliga bifallsyttringar mottagna talet följde ett par musikstycken, varefter fru E. Holmqvist och fröken M. Österlund vackert och betagande sjöngo ett par sånger. Hornmusiken spelade nu en Sommardag på Kangasala och Kungliga Södermanlands reg:s marsch varefter prop. instruktör G. Dahlbo i ett föredrag berörde några händelser från Nykarleby under stora ofredens tid.

Sedan ytterligare tonerna av Hornemans Nordiska folkmelodier förklingat, reciterade lektor O. Holmqvist med känsla och inlevelse Runebergs Den 5 juli. Till slut spelade den 27 man starka hornorkestern Karelska jägarmarschen och Vasa marsch. Till sist följde en stunds dans.

På morgonen söndagen den 20 dennes samlades lägertrupperna vid förläggningen och tågade därefter med Nykarleby marinskyddskårs fana i spetsen till Topeliusparken. Sedan trupperna uppställts och lottorna tagit plats på vänstra flygeln, hälsade distriktschefen truppen och avtackade densamma. Strax därpå vidtog en fältgudstjänst, vid vilken pastor Hedman fungerade som officiant. Vid fältgudstjänsten medverkade Nykarleby lkms hornseptett. Gudstjänsten i den vackra och lummiga parken präglades av högtid och allvar. Efter fältgudstjänsten defilerade lägertrupperna för distriktschefen.


Fanan förs bort efter defiladen.

Förstoring.

[Från korsningen Karleborgsgatan-Topeliusgatan, d.v.s. den del intill Lybecksgatan som numera är park. I vänsterkant f.d. Wilhelm Marklunds, Semskars och Souranders gårdar. I högerkant rivna nuvarande Gösta Klings, f.d. Winters och Järnefelts gårdar.]


Senare på dagen besökte de olika kompanierna Topelius-gården på Kuddnäs. Det vackra museet togs med intresse i betraktande. Med förekommande vänlighet och sakkännedom introducerade intendenten, fru Hedström, besökarna i gårdens historia och öden.

Sedan middag intagits, bröts lägret. Med bussar och tåg begav man sig iväg från den idylliska staden, säkerligen åtskilliga minnen rikare och med en livlig känsla av tillfredsställelse att ha varit med om 1937 års sommarlägermöte i Nykarleby.

Såsom redan nämnts försiggick

Marinlägermötet

i Södra Vallgrund. Manskapet var indelat i en sjöbevaknings-, en min- och en artillerikurs. Som lägerchef tjänstgjorde mil.-instruktör G. Strand och som lärare kretscheferna M. Granath, M. Wikberg och G. Gustafsson. På lördagen ägde en skarpskjutning med artilleri rum.

Söndagen upptogs av tävlingen om distriktets vandringspris i sjö- och luftbevakningstjänst. I tävlingen deltogo Vasa och Björkö marinskyddskårer samt Gamlakarleby skyddskårs marinavdelning och Österö marinavdelning i Maxmo skyddskår.

Den krävande och spännande tävlingen resulterade i en rätt överlägsen seger för Gamlakarleby marinavdelning. Resultaten blevo:

1) Gamlakarleby sk:s marinavdelning 16 felpoäng; 2) Vasa marinsk. 125; 3) Österö marinavdelning 160; 4) Björkö marinsk. 379.

Lägermötet inspekterades på onsdagen av distriktschefen, överstelöjtnant A. G. Karlberg och på fredagen och lördagen av militärinspektör överstelöjtnant A. Lehonkoski från skyddskårernas huvudstab. På söndag kväll försiggick en aftonunderhållning å ungdomshemmet.

Måndagen den 21 juni bröts lägret. Vädret hade hela tiden varit det bästa och gynnat utetjänsten och de talrika praktiska övningarna. Deltagarnas prestationer och arbetsiver präglades av intresse och samvetsgrannhet. Marinlägermötet i Vallgrund sommaren 1937 kvarlämnade hos deltagarna många glada och trevliga minnen.


Skyddskåristen, 01.06.1937, nr 12, s. 17.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.          

Fru Ester Fougstedt.



Försynt och vänlig, snäll och rar
hon under lägermötet var.
Hon skött om oss på bästa sätt
och maten ordnat fint och nätt.
Vi mått så gott i ”Betlehem”
och tacka hjärtligt alla dem,
som kokat, stekt och med sin hand
ha mättat oss vid bordens rand.
Ett hjärtligt tack till Lottorna
Hurra! Nykarleby är bra.


Skyddskåristen, 01.06.1937, nr 12, s. 19.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Vad lägermötet betytt för mig.


 


Flaggan går i topp.
Förstoring.
[Normens vedlider i högerkant.]

 

Artilleristerna framför sina eldrör.
Förstoring.
[Wiks hotell i högerkant.]


Under några vackra, snabbt svinnande sommardagar ha vi skyddskårister varit samlade till lägermöte i det idylliska Nykarleby och det vackra Vallgrund vid Bottenhavets kust. Vi vilja tro, att dessa dagar, som gått i det frivilliga försvarsarbetets tecken, skänkt envar deltagare glädje och nyttiga lärdomar, nya färdigheter och väckande impulser. Skyddskåristens ärofulla uppgift kräver, att hans land, hans folk i farans stund skall kunna lita på hans i förmåga, att fylla sin plikt. Dessa utbildningstillfällen erbjuda de möjligheter, vi äro i behov av, för att inhämta den nödvändiga utbildningen och förmågan på försvarets olika områden. Nutidens krigsföring har utom en grundlig skolning även framtvungit kravet på specialisering.

En fiende får icke träffa oss svaga och oförberedda. Vi veta icke, vilka prövningar framtiden bär i sitt sköte för vårt folk. Vi känna icke den dag, då de mörka molnens blixtar riktas mot oss. Men ett veta vi: Då är vår tid till samling och till utbildning mer än kort, därför må vi stå som brava män, beväpnade, beredda på hemmets tröskel och icke låta listiga och lismande ord invagga oss i bedrägliga illusioner. Ty svekfullheten är det, som bringar ofärd. Offerviljan tryggar vårt liv.

Vi tro, att dessa dagar, då vi stått under lägerfanan, låtit oss erfara något av kamratskapets glädje och storhet, det kamratskap, vars första bud är: En för alla och alla för en!

Vi må beakta våra vunna lärdomar, så att vi tänka självständigt och handla snabbt, när av oss kräves det yttersta.

I vår trupp må råda tukt och ordning och en skyddskårsanda, som i fosterlandets trygghet ser sitt mål.

Det är var stolthet att stå som en man i vår frivilliga försvarsorganisation. Må vi beflita oss om att göra skyddskåren all heder!

Vad vi mottagit, lärt oss och upplevat under detta utbildningstillfälle må utgöra ett minne, som vi gärna erinra oss och mana till fortsatt arbete, hembygd och fosterland till fromma.

Må vi icke endast i ord bekänna oss som fosterländska män, utan även i verkligheten visa att vi veta, vad som kräves av varje friboren vapenduglig finländsk medborgare.

Varje fel och varje misstag vi göra oss skyldiga till, när stridens vågor svepa över oss, kostar blod. Det kan kosta icke blott våra stridskamraters utan även vårt eget! Ja, mer än så! I kampen står livet på spel. Av oss kräves att vi regelbundet deltaga i den frivilliga försvarsutbildningen, i övningar och lägermöten. Därigenom beredes oss möjlighet att hålla oss i nivå med de moderna stridsmedlens snabba utveckling, och vi behöva då icke frukta för att i striden genom okunnighet och oförmåga bereda våra kamrater eller oss själva undergång.


Skyddskårist, Skyddskåristen, 01.07.1937, nr 13–14, s. 32.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

50 år.


50 år fyller den 17 sept. apotekar, flottiljchefen O. Wilkman i Nykarleby.



Flott.chefen O. Wilkman.


När skyddskåren i Nykarleby bildades den 6 jan. 1918 utsågs apotekar Wilkman till ordförande i kårens styrelse, under vilket namn den dåtida lokalstaben gick.

När order om de ryska truppernas avväpning i staden ingick, uppgjordes planen till detta företag av hr Wilkman och genomfördes natten till den 28 januari.

När de i Österbotten avväpnade ryska soldaterna transporterades till Nykarleby och ett fångläger därstädes upprättades fungerade hr Wilkman som lägrets första chef.

Apotekar Wilkman verkade sedermera i Nykarleby som chef för skyddskårsstaben till den 15. 9. 18, då han utnämndes till rayonchef. Denna post skötte han förtjänstfullt till den 12. 1. -19, då han på egen begäran på grund av bristande tid befriades från befattningen, men fortfarande kvarstod som medlem av lokalstaben.

Efter genomgångna kurser befordrades hr Wilkman 1930 till flottiljchef.

Med ett aldrig sviktande intresse har flottiljchef Wilkman omfattat skyddskårsarbetet. Sedan Nykarleby marinskyddskårs tillkomst har han varit en av kårens främsta stöttepinnar. Under flera års tid har han alltid vid övningar ställt sina båtar till kårens disposition. Aldrig har det varit fråga om någon slags ersättning. Personligen har han även själv deltagit i utbildningsarbetet och som god och erfaren navigatör varit sin kår till stor nytta.

När planen på byggandet av ett skyddskårshus på orten tog gestalt, gick hr Wilkman in för dess förverkligande med hela sin håg. Han utverkade donationer för ändamålet och gav även själv ansenliga bidrag.

Genom sitt lugna, värdiga uppträdande, sitt glada lynne och sitt djupa och levande intresse för det frivilliga försvaret har han i skyddskårsleden förvärvat sig många vänner och i sin egen skyddskår framstått som den samlande kraften. I övrigt är honom intet mänskligt främmande. I det kommunala livet i staden har jubilaren gjort en beaktansvärd insats, och som naturvän finner han i sjölivet sin bästa rekreation. Vår lyckönskan till den glada och pigga ynglingen.


Skyddskåristen, 01.08.1937, nr 16, s. 16.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Distriktets XVI krets.

 

Med datum 1. 2. -38 bildades i distriktet en ny skyddskårskrets, nämligen XVI kretsen. Till kretsen hör Nykarleby marinskyddskår jämte marinavdelningarna i Gamlakarleby, Jakobstad, Maxmo (Österö marinavd.) och Munsala skyddskårer (Vexala marinavd.) Kretschefens boningsort är Nykarleby. Till kretschef i den nya kretsen har med datum 1.3. -38 transporterats kretschefen, marinlöjtnant O. Peuranheimo.

 


Marinlöjtnant
O. Peuranheimo.


Skyddskåristen, 01.03.1938, nr 5, s. 24.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Sommarlägermötet.

Infanteri och artilleri i Nykarleby 13—19 juni.
Marinen samlas å Mastören en dag tidigare.


Distriktets sommarläger kommer även i år att uppdelas på tvenne orter, i det att infanteri- och artilleriskyddskårerna samlas i Nykarleby. Lägermötet försiggår därstädes under veckan 13—19 juni. Marinskyddskårerna åter samlas en dag tidigare eller söndagen den 12 juni på Mastören i Vasa skärgård.

I Nykarleby uppställes följande utbildningsgrupper: inf.fekrytavdelning, inf.a-kl. avdelning, mg.-avdelning och art.-avdelning. [Infanteri-, maskingevärs- och artilleri avdelning.]

Chef för inf.-rekrytavdelningen blir kretschef E. Miller med kretscheferna Hj. Hannus och H. Blomqvist som biträdande lärare. Kretschef B. Ståhl kommer att leda inf.a-kl. avdelningen med kretscheferna M. Ericsson och F. Sandberg som biträdande lärare.

Chef för mg.-avdelningen blir kretschef A. Sippus med kretschef K. E. Nyman som biträdande lärare. Artilleriavdelningen ledes av kretschef E. S. Söderström med kretscheferna E. Portin och Å. Blomqvist som biträdande lärare. Till lägerdagarna kommenderas även undermilitärinstruktörerna H. Vikman, K. Rosengård, S. Andtbacka och M. Sandvik.

Utbildningsprogrammet å Mastören omfattar artilleri-, sjö- och luftbevaknings- samt navigations-, min- och mg.- kurser.

I Nykarleby kommer lägermötets deltagare att disponera över Folkhögskolans stora och ljusa lokaliteter. För rätt många skyddskårister är det vackra och idylliska Nykarleby redan känt från senaste års lägermöte. En veckas samling i det frivilliga och aktiva skyddskårsarbetets tecken kommer förvisso att erbjuda envar deltagare såväl nytta som nöje under några snabbt försvinnande försommardagar. Vi rikta därför en maning till varje infanterist och artillerist i våra kårer att planlägga sitt arbete för sommaren så, att hans deltagande i Nykarleby-lägermötet blir möjligt.

Marinskyddskåristerna åter erbjudas genom att deltaga i lägermötet å Mastören ett gott tillfälle att förvärva nyttiga kunskaper på sitt specialområde. En veckas vistelse på böljorna de blå bör även erbjuda deltagarna en utmärkt rekreation. Marinskyddskåristerna uppmanas därför mangrant sluta upp vid lägerdagarna på Mastören.


Skyddskåristen, 01.05.1938, nr 9–10, s. 34.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Brev från Nykarleby.


Söndagen den 29 maj var en stor dag i Nykarleby skyddskårs historia. Denna dag ägde den högtidliga invigningen av dess nya fana rum.

Själva fanspikningen [när fanan spikas fast i stången] försiggick den 28 maj på kvällen. Som representant för Distriktsstaben i Vasa deltog kapten G. Strand. För övrigt närvoro kretschef Aminoff, marinkretschef Peuranheimo, lokalcheferna för de två kårerna i staden, styrelsen för Lotta Svärd och de olika kårernas stabsmedlemmar. Efter avsjungandet av Vasa marsch riktade sig Nykarleby skyddskårs lokalchef, lektor O. Holmqvist med några ord om stundens betydelse till de närvarande, varpå kapten Strand inslog den första spiken. Så följde Lotta Svärds ordf. fru Ester Fougstedt, hederslottan fru Maria Björklund och därefter i tur och ordning stadens borgmästare, stadsdirektören, stadsfullmäktiges ordförande, kretscheferna och alla de övriga närvarande. Efter spikningen sjöngs Vårt land och Nykarleby lottorna bjödo de närvarande på kaffe. Den stiliga fanan, komponerad av konstnären Eric Vasström, har som emblem en sångarlyra, utgörande seminariets kamrattecken, jämte de trenne eldtungorna från Nykarleby stads vapen.

Kl. 7 e.m. den 29 maj stodo stadens och landskommunens, Jeppo och Soklot skyddskårer uppställda på stadens torg. Föreningen Lotta Svärd, med fru E. Fougstedt i spetsen, var redo att överlämna fanan i Nykarleby skyddskårs ägo. Efter det hornorkestern utfört ett musikstycke framträdde fru Fougstedt och överräckte fanan till kapten Strand, som i egenskap av representant för skyddskårernas befälhavare mottog den. Fru F. yttrade därvid bl.a.:

”Lotta Svärd Nykarleby lokalavdelning har i dag fått hedersuppdraget att till Nykarleby skyddskår överlämna denna fana. Bakom donationen står ett par privata personer, utom lottorna.

Det är en länge närd förhoppning, som nu blir uppfylld. Nykarleby skyddskår har förvisso känt sig missbytt, isynnerhet vid parader, då den saknat egen fana. Fanan är ju ett sammanhållande, men tillika manande tecken för sin kår. Den är en symbol för det vi ställa högt”.

Kapten Strand frambar distriktets lyckönskan och överräckte fanan till lokalchef Holmqvist, som tackade givarna och uppmanade skyddskåristerna till plikttrohet och ansvarskänsla, samt att städse bära sin fanas färger högt. Invigningen av fanan förrättades därpå av pastor Erik Hedman och psalmen ”Vår Gud är oss en väldig borg” avslutade den högtidliga akten.

Därpå tågade alla kårer till skyddskårsgården och under uppmarschen voro alla i tillfälle att närmare beskåda den nya fanan, som gjorde sig synnerligen bra i den ljusa försommargrönskan. Utanför skyddskårsgården ställde kårerna upp sig, musik utfördes och kretschef Aminoff utdelade förtjänsttecken. Löjtnant Aminoff som efter 7 års tjänstgöring i X:de kretsen nu lämnade sin befattning, tog samtidigt avsked av varenda man i ledet. Lärare E. Sarelin, i många år lokalchef i Jeppo, överlämnade som minne från X:de kretsen till kretschef Aminoff en skyddskårsvärja, en gåva, som denne med synbar glädje emottog.

Nykarleby skyddskår bjöd därefter samtliga landsortskårer på kaffe i stora salen på Karleborg.

Under tiden rustade lottorna i serveringsrummet också med ett stort, festligt dukat kaffebord. Fru Arla Aminoff var av dem inbjuden till ett avskedssamkväm. Kl. 9 anlände hedersgästen, hälsad av ordf. fru Fougstedt. I varma ordalag tackade fru F. för den tid fru Aminoff ägnat sina krafter åt Nykarleby Lotta Svärd. Som styrelsemedlem, som viceordförande ett par år, och alltid med i det praktiska arbetet, har fru Aminoff städse ställt sin förmåga till disposition. Fru F. överräckte ”Vita boken” som en synlig minnesgärd.

Under den bästa stämning intogs kaffet. Den ena sången efter den andra sjöngs, en av lottorna reciterade Karlfeldts dikt ”Jungfru Maria” och till slut förevisades ett muntrationsnummer ”Dockdansen”.

Fru Aminoff och hennes make har under de år de verkat i vår nejd tillvunnit sig stora sympatier och det var med saknad vi togo avsked av dem.


Lotta, Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 11, s. 9.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Till skyddskårslägret!


Enligt gammal tradition samlas distriktets skyddskårister till distriktets sommarlägermöte i juni, nämligen den 13—19 juni. Som känt finnes i distriktet utom infanteri- och artillerikårer även ett antal kustförvars och marinformationer. Denna de frivilliga försvarsstyrkornas uppdelning i olika vapenslag, gör det även nödvändigt att dela upp sömmarutbildningen på tvenne lägermöten, vilka dock försiggå samtidigt.

Sålunda kommer infanteriet och artilleriet att samlas i Nykarleby. Det blir nu andra gången som skyddskårerna samlas i den lummiga och idylliska staden till övningsmöte. Senaste år hade stadens ståtliga och ljusa normalskola ställts till lägermötets förfogande. I år kunde icke normalskolan disponeras, emedan reparationsarbeten pågå i densamma. I stället kommer folkhögskolan att apteras för lägermötets behov. Dess stora och ljusa lokaliteter erbjuda deltagarna både utrymme och trevnad.

Vi ha tidigare antytt den indelning och det program som kommer till utförande under övningsdagarna. Härtill kunna vi ännu tillägga att lördagen den 18 juni blir det avslutningsfest på Karleborg, Nykarleby skyddskårernas trevliga samlingslokal. Programmet bjuder på föredrag, deklamation, solosång och hornmusik. Söndagen den 19 juni avslutas lägermötet med fältgudstjänst och parad. Under lägermötet utges även en tidning Fältposten, som kommer att bjuda på många trevliga och läsvärda bidrag. Redan senaste år visade sig Fältposten fylla ett ”länge känt behov”.

Beträffande marinskyddskårernas läger å Mastören, kan man även förutse en stor tillströmning av deltagare. I marinlägermötet deltaga bl. a. fyra SP-båtar. Lägerchef blir kapten G. Strand.

En grundförutsättning för vår försvarsförmåga är att vi i ett givet ögonblick kunna mobilisera en möjligast stark och stridsberedd armé. För den fältarmé, som skall uppställas vid mobilisation komma endast sådana tjänstgöringsskyldiga ifråga, vilka utan kompletterande utbildning kunna tjänstgöra som fronttrupper. Stridskrafternas operationsduglighet och styrka är sålunda avhängig av utbildningsnivån hos vårt befäl, underbefäl och manskap. Och storleken av dessa stridsdugliga kontingenter beror i sin tur av det antal värnpliktiga, som årligen överföres till reserven. På dugligheten och stridsberedskapen inverkar också, i vilken mån reservisterna lyckats bibehålla sin militära förmåga och skjutskicklighet. Antalet av dem som årligen inträda i aktiv tjänst och antalet av dem som efter fullgjord värnplikt befrias hos oss är givetvis relativt litet. Under sådana förhållanden blir man därför tvungen att vid mobilisation under fanorna inkalla ett anmärkningsvärt större antal årsklasser än vad fallet är i folkrikare länder än vårt. Ju starkare försvarsstyrkor man önskar, desto flera årsklasser nödgas man självfallet inkalla.

Huru högt bland de äldre årsklasserna en mobilisation kan sträcka sig, beror i första hand på de värnpliktigas förmåga att bibehålla den stridsduglighet de engång tillägnat sig. Enligt värnpliktslagen tillhör envar medborgare, som fullgjort aktiv tjänst reserven till den 1 juni det år, under vilket han fyller 40 år. Lantvärnsmännen äro tjänstgöringsskyldiga intill dess de fyllt 60 år. Officerare åter tillhöra reserven intill sitt 60:de år.

Utländska militärexperter hava förklarat att en värnpliktig med ett års utbildning bakom sig bevarar sin militära förmåga och stridsduglighet under en tid, vars högsta utsträckning uppgår till 7 år. Och detta endast under den förutsättningen att hans militära yrkeskunnighet upprätthålles genom effektiva repetitionsövningar, vilka anordnas med ungefär tre års mellanrum.

Hos oss omfattar reserven 18 årsklasser. Och under denna tid förekomma för manskapet tvenne 20 dagars, för underbefälet tvenne 25 dagars och för befälet tvenne 30 dagars repetitionsövningar. Frågan är om dessa korta utbildningsperioder fullt effektivt kunna upprätthålla den levande försvarskraftens effektivitet. Svaret härpå beror naturligtvis på hur högt man ställer de kvalitativa anspråken. Det är emellertid en ofrånkomlig nödvändighet hos oss att trupperna måste vara väl skolade. Med endast repetitionsövningar på 18 år är det tydligt att vår fältarmé i fråga om sin prestationsförmåga icke skall vara i stånd att utveckla största möjliga effektivitet och slagkraft. Och i den mån arméns kvantitativa styrka sväller ut, blir truppens kvalitet sämre.

Storleken av den fara, som döljer sig i den kvalitativa underlägsenheten, beror likväl i sista hand därpå, vilkendera, vi eller vår motståndare, som har större möjligheter att uppnå en hög utbildningsnivå hos sina trupper. Vi kunna hos oss, repetitionsövningarna medräknade, säga att vi ha 1 3 månaders utbildningstid. I vårt östra grannland få fältarméns kadertrupper 31 månaders utbildning. Om vi också taga i betraktande att vårt folk ifråga om kultur och bildning står på ett betydligt högre plan än österns folkmassor och att det har goda krigaregenskaper och snabb uppfattningsförmåga, är det dock en viss skillnad mellan de militära skolningsmöjligheterna.


Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 11, s. 20.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Nykarleby skyddskår
har fått ny fana.


Söndagen den 29 maj invigde Nykarleby skyddskår sin nya fana. Skyddskårister och lottor samlades först å skyddskårsgården, varefter alla tågade till torget, där lottor redan infunnit sig med den nya fanan. Lotta-Svärdsföreningens ordförande, fru E. Fougstedt, överlämnade så den nya fanan till Nykarleby skyddskår, varvid hon yttrade några ord till de närvarande skyddskåristerna. Sedan kapten G. Strand från Distriktsstaben lyckönskat kåren, mottogs fanan av lokalchef O. Holmqvist under det hornorkestern spelade Vasa marsch. Lokalchef Holmqvist riktade sig därefter i ett tal till Lotta-Svärd-föreningen och tackade denna för den ståtliga gåvan. Fanan har nämligen tillkommit på föreningens initiativ. Privata personer ha dock bidragit med penninggåvor och talaren frambar till dessa ett tack. Till sist talade pastor E. Hedman allvarliga ord och förrättade bön. Som avslutning sjöngs ”Vår Gud är oss en väldig borg” till hornackompanjemang.

Sedan trupperna återvänt till Karleborg, framträdde läraren E. Sarelin och överlämnade en minnesgåva till kretschef A. Aminoff. Kretschef Aminoff har som känt anhållit om transport till Nylands södra sk.-distrikt och kommenderade nu sista gången kretsens samlade kårer. Talaren tackade den avgående kretschefen för hans uppoffrande och framgångsrika arbete X kretsen till fromma. Kretschef Aminoff tackade rörd för gåvan, och hoppades att hans 7-åriga arbete inom kretsen ej varit förgäves. Sedan han tagit farväl av de enskilda skyddskåristerna, bjöds på kaffe varvid olika duglighetsmärken utdelades. Motivet på den nya fanan, seminariets lyra och eldtungorna från stadens vapen, har hopkomponerats av konstnären E. Vasström.


Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 11, s. 22.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Distriktets sommarlägermöten.

Goda resultat vunna under en veckas utbildningsverksamhet.



Folkhögskolan i Nykarleby.

Lägermötets förläggningslokal.
Förstoring.
[Nykarleby utbildningscentral drygt tre år senare.]


Vasa skyddskårsdistrikts sommarläger hade i år som bekant uppdelats på tvenne orter, i det att infanteri- och artilleriskyddskårerna förlagts i Nykarleby, medan kustförsvarskårerna hade sitt högkvarter i S. Vallgrund. Verksamheten inleddes under ljusa och granna väderleksförhållanden, när plötsligt på onsdagen ett lågtryckscentrum bjöd sitt yttersta att slå ned humöret hos de hurtiga krigarna. Detta lyckades dock icke. I Nykarleby, där den större truppkontingenten samlats, bjöd den ståtliga folkhögskolan skydd och trevnad och rymliga föreläsningssalar under de regniga dagarna. Och i S. Vallgrund hade maringossarna ungdomshemmet till sitt förfogande. Trots regnets störningar kunde det utstakade kursprogrammet i alla väsentliga delar fullföljas. Och när sedan på fredagen solen åter lyste på en klarblå himmel, kunde man från föreläsningar övergå till praktiska övningar på fältet och i terrängen samt för marinskyddskåristerna på sjön.

Såväl officerare som underbefäl och manskap bjödo till att göra sitt allra bästa. Flit, ordning, god disciplin och sammanhållning präglade veckans arbete. Inte ett enda sjukdomsfall inträffade under kurstiden, och stämningen uppbars av pliktkänsla och en god skyddskårsanda.

Det var ingen åtta timmars arbetsdag, som här kom i fråga, utan ofta tog undervisningen 9—10 timmar av dagens tid i anspråk. Verksamheten vidtog redan i arla morgonstund och pågick med ett par uppehåll ofta till inemot kl. 8 på kvällen.

En dag bereddes lägertrupperna tillfälle att besöka Kuddnäs. Det vackra skaldehemmet med dess många minnen bjöd på mycket, som fängslade skyddskåristernas uppmärksamhet och intresse. Det låg en förtätad sagostämning över de gamla salarna, där skyddskåristerna tyst och sakta rörde sig och togo del av föreståndarinnans berättelser om de bevarade föremålens historia.

På lördagskvällen försiggick lägermötets avslutningsfest i skyddskårsgården Karleborg, som till bräddarna fylldes av skyddskårister, lottor och stadsbor. Det värdefulla och omväxlande programmet inleddes med en uvertyr av Oravais och Nykarleby lkms skyddskårers hornseptetter under kapellmästar J. W. Rosenbergs ledning. Borgmästar A. Huldén hälsade därefter den starkt skyddskårsbetonade publiken välkommen. Tal. fäste i sitt andragande uppmärksamheten vid den militära skolningens och disciplinens betydelse som utslagsgivande faktorer när det gäller att med vapen i hand fördriva en angreppslysten fiende. Sedan hornmusiken åter spelat ett par stycken, sjöng lär. M. Stark med frk. U. Andersson vid pianot Nybergs mäktiga ballad Sjökonungen, Småländsk soldatvisa och Åländsk folkvisa. Den vackra och med djup inlevelse framförda balladen liksom den burleska soldatvisan och den fint utformade åländska folkvisan framkallade livliga applåder. På programmet följde nu recitation av skådespelar J. Herler, som med kraft och känsla föredrog Runebergs von Essen samt tvenne omsorgsfullt utmejslade Fröding-dikter, av vilka Korpral Storm särskilt slog an. Sedan musiken åter låtit höra sig, följde en paus, under vilken läckerheterna på lottornas skänkbord hade strykande åtgång.

Programmets andra avdelning upptog föredrag av propag.instruktör G. Dahlbo, som tecknade en bild av Nordens geopoliska läge, och framhöll skyddskårsutbildningens stora betydelse som ett led i vårt folks strävan att stärka sin försvarsmakt. De stora 20-årsminnena mana till samling kring det dyrbaraste vi äga: Vår frihet. Förlora vi den, förlora vi allt: Fosterland, lagarnas skydd, samhällsfrid, hem och härd och fädernas arv i kultur, i andlig och materiell odling.

Lär. Regina Stark föredrog därpå med sin väl skolade och ljusa stämma en tysk och två svenska folkvisor. Kraftiga applåder tolkade publikens tacksamhet. Fru Stark jämte fru Holmqvist gladde ännu auditoriet med ett par trevliga visor.

Sist upptog programmet en lyckad sketch, vari sk.-sergeanterna Å. Holmlund och E. Back gjorde sitt bästa att roa publiken.

Sedan Vasa marsch med kraft och kläm till hornmusikens beledsagning sjungits, följde en stunds dans.

Söndagen var lägermötets sista dag. Lägermötets deltagare ställde kl. 9 upp för fältgudstjänst, vid vilken pastor E. Hedman officierade. Utgående från några ord i dagens högmässotext erinrade talaren om den gudomliga kraft som gör sig gällande i folkens liksom i de enskilda individernas liv. Utan denna kraft från höjden bliver intet arbete beståndande. I ödmjukhet mottaga vi Guds gåvor, fredens välsignelser och hoppas att vårt folk skall kunna undfly ofredens fasor. Vi må hörsamma lagens och rättens bud, och som medborgare och församlingsmedlemmar må vi tjäna fädernas kyrka och fädernas land.

Efter fältgudstjänsten vid vilken distriktets lägerseptett under lär. M. Starks ledning medverkade, uttalade kapten A. Sippus distriktsstabens och chefskapets tack till officerare, underbefäl, manskap och lottor för ett gott och plikttroget arbete Vasa skyddskårsdistrikt och det frivilliga folkvärnet till fromma och båtnad under lägermötet i Nykarleby anno 1938.

Därefter bröts lägret och sedan många trofasta handslag växlats, skingrades deltagarna och reste med linjebilar envar till sin hemort.

Under lägermötet utgav distriktsstaben även en särskild tidning för deltagarna. I denna tidning ”Fältposten” skrives om lägermötet bl.a. följande, som vi i detta sammanhang icke kunna underlåta att anföra:

”Genom sin naturfägring och sin vänliga och trevliga befolkning är Nykarleby en pärla bland Österbottens städer. Därför förvånar det väl icke heller någon att Vasa sk.-distrikts sommarläger nu för andra gången förlagts i staden.

Vi hoppas att invånarna funnit sig väl tillfreds med stadens tillfälliga garnison och att lägermötets deltagare haft ett angenämt och trevligt utbyte av sin vistelse här sommaren 1938.”

Och vi ha anledning tro att deltagarna gärna en tredje gång skola återkomma till den fagra skolstaden.


Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 12, s. 18.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Nykarleby sk. nya fana.



Ang. invigningen se N:o 11.

Förstoring.
[Invigningen av Marinskyddskårsfanan.]


Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 12, s. 19.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Nya skyddskårsofficerare.


 


Evert Kull.
Förstoring.

 

Joh. Oskar Holmqvist.
Förstoring.


Med anledning av 20-årsminnet av frihetskrigets avslutande har skyddskårernas befälhavare befordrat jägarfältväblarna Evert Gädda, N. Korsholm, Johan Evert Kull, Korsholm, och lokalchef, fältväbel Johan Oskar Holmqvist, Nykarleby skyddskår, till skyddskårsofficerare.


Skyddskåristen, 01.06.1938, nr 12, s. 20.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Bilder från sommarlägermötet
i Nykarleby.

 


 


Befälet.
Förstoring.

 

Deltagarna samlade utanför skyddskårsgården Karleborg.
Förstoring.


Skyddskåristen, 01.08.1938, nr 15, s. 31.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Skyddskår i Uppslagsverket Finland.
(Inf. 2024-08-19, rev. 2024-08-20 .)

 

 



 

 

 

xxx.
Förstoring.

 

xxx.
Förstoring.