Fem dygn på ö blev fotobok

   
     

I Fem somrar i rad har medlemmar i Fotoklubben Knäppisarna tillbringat ett julidygn på Hällgrund utanför Socklot. Här har de fotat ön med dess fåglar, växter och byggnader, i olika ljus- och väderförhållanden och på olika tider av dygnet. Av flera tusen bilder har nu runt 200 samlats i en bok.

Fotoboken heter kort och gott ”Hällgrund”, med tillägget ”63° 38,5'N, 22°25,3'E”. Den sifferserien anger koordinaterna för latitud och longitud, och berättar alltså var Hällgrund finns på kartan.

Bokprojektet började med att Knäppismedlemmen Inger Nykvist bjöd sina kompisar i fotoklubben till ”Hällon”. Nykvist har starka rötter på ön. Hennes farfar arbetade som lots här i början av 1900-talet. Hennes far och farbröder har varit yrkesfiskare och rört sig mycket i farvattnen runtomkring. Som barn tillbringade Nykvist hela sommaren på Hällgrund.

- Så jag var nyfiken på med vilka ögon fotogänget skulle se på min ön, säger hon.

Knäppisarna kom, klättrade, och låg på mage - allt för att hitta de rätta vinklarna och få ljuset att falla på bästa sätt.


Här är gänget som jobbat med utgivningen av fotoverket om Hällgrund. Från vänster Johan Geisor, Inger Nykvist, Sonja Onnela och Marita Gleisner. Foto: Lisbeth Rosenback


Det första besöket på Hallon blev så lyckat att sommarutflykten kom att bli en årlig tradition. Bildskörden växte.

- Det har varit runt tolv personer på varje fotoutflykt. I medeltal tar var och en 700 bilder under timmarna på ön. Så det har blivit en hel del fotografier under årens lopp, säger Nykvist.

I fjol kom klubbens ordförande Johan Geisor på idén att samla bilderna mellan bokpärmar.

Först skulle fotona väljas ut - ett drygt arbete bara det. Sedan tog Sonja Onnela vid och gjorde bokens layout.

Knäppisarnas strävan är inte att ge ut en dokumentär bok. I stället har tanken varit att fånga stämningar, skildra öns väsen. Det poetiska greppet går igen i de texter som Marita Gleisner författat. De finns samlade i bokens mitt och handlar om havet och båken, klipporna och sommarnatten.

Det här är en bok där bilderna får tala för sig själva. De få texter som ingår är genomgående på tre språk: svenska, finska och engelska.

- Folk som vistas i skärgården mellan Socklot och Fäboda brukar ha Hällgrund som utflyktsmål. Det är många som känner till de här miljöerna, säger Inger Nykvist.

”Hällgrund” har tryckts i en upplaga på 600 exemplar på tryckeriet Arkmedia i Vasa. Boken säljs i bokhandlar i Vasa, Nykarleby och Jakobstad.

 
Hällgrund
Fågelgrund i Nykarleby skärgård.
Består av Socklothällan och Pentzinsgrundet.
Båken, ett åttkantigt 21,5 meter högt trätorn, uppfördes 1824.
Fyren, från 1913, står på ett 13 meter högt korsverksfundament av järn. Dit lyftes den troligen 1913.
Lotsverksamheten på ön drogs in 1947. På klipporna i hamnen kan man fortfarande se lotsarnas inristningar om vattennivån.



Lisbeth Rosenback, Vasabladet, 21 september 2010.

Läs mer:
Information om Knäppisarna: https://fotoklubbenknappisarna.com
HällGrund av Erik Birck.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2010-10-06, rev. 2010-10-06 .)