Nykarleby firar 400 år –
”Vi väntar oss en folkfest”


Tina Nylund, Maria Palm, Mats Brandt, Laura Holm och Emil Wingren förbereder sig för att fira jubileumsår. Bild: Yle/Mikaela Löv.
Förstoring.


Nästa år är det 400 år sedan Nykarleby stad grundades. Jubileumsåret kulminerar med en stor fest i september. – Vi har att vänta oss en folkfest, säger Maria Palm (SFP
).

Den 7 september nästa år är det 400 år sedan Nykarleby stad grundades. Jubileet firas under hela året men söndagen den 6 september blir det stor folkfest i centrum.

- Alla är välkomna, alla Nykarlebybor och alla andra som känner för vår stad, att delta i firandet, säger stadsstyrelsens ordförande Maria Palm.


Invånarnas fest

Jubileumsåret har ett eget tema ”Vi tillsammans - vårt Nykarleby”, för det är just det man vill åstadkomma, en inkluderande fest där invånarna står i centrum.

- För två år sedan firade vi Topelius 200 år, då lyfte vi fram skalden. Men det här är stadsbornas och invånarnas jubileum, säger stadsdirektör Mats Brandt.

Brandt säger att man nu vill lyfta fram alla personer, berättelser och händelser som präglat och format staden under dessa 400 år.

- Det finns mycket att fira, det räcker till för hela året. Hela staden, skolorna, företagen och föreningar är med, säger Brandt.


Topelius inleder feståret

Det är ändå Topelius som inleder feståret. Det blir traditionell födelsedagsfest den 14 januari på Scala berättar museiamanuens Laura Holm.

Då festtalar historikern och filosofiedoktorn Nils-Erik Villstrand och berättar historien om hur det gick till när Nykarleby blev stad. Karleby och Nykarleby grundades faktiskt på precis samma dag.

- Men Nykarleby är lite äldre, den grundades på förmiddagen, säger Holm.

Välfärdschef Tina Nylund säger att det hela tiden droppar in nya idéer och förslag på festligheter.

Själva folkfesten den 6 september inleds med festgudstjänst i Sankta Birgitta kyrka. Sen fortsätter festen i anslutning till Topeliusparken och den nya ljusparken vid älvstranden.

- Det blir musik, konst och fest på gator och torg, säger Nylund.


Egen jubileumslogo

Feståret till ära har media- och kulturproducent Emil Wingren formgivit en speciellt logo.

Nykarleby - Uusikarleby skriven med ett gammaldags, snirkligt typsnitt och siffrorna 400 i mera futuristisk stil i färgerna från stadens vapen.

- Jubileet ska spegla de århundraden som varit, men också nutid och framtid. Vi ska friskt använda logon och andra som vill använda den får gärna göra det, säger Wingren.



Tina Nylund, Laura Holm och Emil Wingren framför jubileumslogon.
Bild: Yle/Mikaela Löv.
Förstoring.


Tidskapsel sluts för 100 år

Under feståret kommer staden också att fylla en tidskapsel som försluts för hundra år just den 7 september. Också här vill man engagera invånarna.

- Då får man tänka efter, vad är det som jag vill att man om hundra år ska veta om min stad, säger Laura Holm.

Under åter blir det också tidsresor för eleverna ute i byskolorna, författarbesök, konstutställning och en serie föreläsningar om Nykarlebys olika tidsepoker.


Osäkert om det blir kungabesök

Nykarleby och Karleby har tillsammans bjudit in svenska kungen Carl XVI Gustaf och president Sauli Niinistö. Det är fortfarande oklart hur det blir med den saken.

- Vi väntar besked under våren och väntar därför med att planera något program för de eventuella besöken. Det beror ju också på vad de är intresserade av att se, säger Mats Brandt.



[Om nu H.M. Konungen inte kommer till firandet, så hälsade i alla fall han och hans hundar på webbmaster och hans cocker spaniel Hektor i samband med invigning av paviljongen på Hundholmen i Drottingholmsparken Valborgsmässoafton 2019.

I april eller maj kom besked om att det inte blir kunglig glans över firandet. Även coronapandemin stökade till det.]


Handelns och bildningens stad

Stadsdirektör Mats Brandt säger att Nykarleby redan tidigt var en handelns och bildningens stad. De här spåren syns ännu i dag.

- Vi har starka resurser, ett livskraftigt näringsliv och en stark export. Det visar på att de här styrkorna bär långt in i framtiden, säger Brandt.

Även traditionen av bildning visar sig ännu i dag, bland annat i hur många författare som har sina rötter i staden. Och staden har också exporterat många idéer som haft ett stort genomslag långt bort om stadens gränser.


Inget litet över Nykarleby

I festtalen från när staden fyllde 300 år talades det om Nykarleby som en liten stad. Det är ett ord som Mats Brandt inte kommer att använda i sina festtal.

- Det finns inget litet över det som sker i Nykarleby i dag. Familjeföretagen, exporten som lyfter och vi är ett centrum för pälsnäringen. Så nej, ordet liten kommer inte att finnas i något festtal som jag skriver, säger Mats Brandt.


Mikaela Löv, yle.fi, 2019-12-19.


Läs mer:
Mer om 400-årsfirandet.
(Inf. 2019-12-20, rev. 2024-01-06 .)