Nykarleby 400 år


Jubileumsloggan.


Tyvärr slog coronaviruspandemin till och många
programpunkter inhiberades eller framflyttades.



Välkommen idéforum: Nykarleby 400 år
År 2020 firar Nykarleby 400 år som stad.
Måndag 27.5 kl. 19 bjuder vi in till ett öppet idéforum där vi tillsammans diskuterar jubileumsårets program och innehåll. Vad vill du att ska hända? Vad kan ni göra i er by eller i er förening?

Välkommen till stadshusets kafeteria, Topeliusespl. 7.

Arbetsgruppen för 400-års jubileet


Karleby har redan jobbat med sitt firande i 1½ års tid. Förhoppningsvis kommer Nykarlebys arbetsgrupp i kapp. Det gick dock lite snett vid ett tillfälle när man som utgångsmaterial för jubileumsloggan tog en stående tjärtunna och inte en liggande.

Österbottens Tidning den 19 maj 2019.
Lars Pensar tillhandahöll.
(Inf. 2019-05-23.)


*     *     *


”Vi väntar oss en folkfest”

(yle.fi, inf. Inf. 2019-12-20.)


*     *     *


Stadens 400 år firas av, med
och för Nykarlebyborna –
temat är ”tillsammans”

(Inf. 2020-01-03.)


*     *     *

 

Nykarleby 400 år 1620-2020

Jubileumsårets tema är ”Vi tillsammans – vårt Nykarleby.”
Här hittar du evenemang och övriga aktiviteter under år 2020 som anknyter till jubileumsåret. Arrangerar du eller din förening ett 400-evenemang/aktivitet? Meddela till kultur@nykarleby.fi så sätter vi in det här samt i stadens normala webkalender.

En jubileumslogo finns för användning under jubileumsåret. I logon sammanförs det historiska med det moderna; ett typsnitt med inspiration från de århundraden som gått och ett mer futuristiskt typsnitt. Färgerna i 400 kommer från Nykarleby stads vapen, men med en toning mellan färgerna som ger ett mer modernt utseende.

Stadens webbplats 2020-05-20.


*     *     *

Nykarleby 400 år - Tillbakablick till 1600- och 1700-talet

Följ med på föreläsningen [30 januari 2020 på Stadsbiblioteket] som behandlar vardagslivet i staden Nykarleby, från grundandet 1620 till svenska tidens slut: hur staden såg ut, vem som bodde där, vad man arbetade med och hur man umgicks. Jag kommer att fästa stor vikt vid samspelet mellan den omgivande landsbygden - stadens s.k. uppland - och staden samt Nykarlebys kontakter till andra länder.

Nils Erik Villstrand är en finlandssvensk historiker och professor i nordisk historia vid Åbo Akademi. Hans forskning gäller särskilt den tidigmoderna epoken (1500-1800). Han har tidigare även verkat bl.a. som museidirektör vid Österbottens museum i Vasa. 

Nykarleby Arbis webbplats 2019-11-28.
(Inf. 2020-01-03.)

*     *     *

Tjugondagsfest

Nykarlebynejdens Hälsa och Trafik rf. inleder firandet av Nykarleby 400 år med en Tjuogondagsfest på Juthbacka restaurang måndag 13.1.2020 kl. 18-20.

Program: Sång, tal, dikt, servering och lotteri.
Talare: Kjell Herberts framför ett kåserande tal.
Inträde: 15€, paj, sallad och alkoholfri dryck ingår.

Anmälan senast 4.1.2020 på tfn nr: 050-3299403 (Gun-Britt), 050-5458102 (Gurli).
Meddela dieter och transportbehov vid anmälan.

Alla varmt välkomna!

Arr. Nykarlebynejdens Hälsa och Trafik rf.

Stadens webbplats 2019-12-16. Arrangören är en nykterhetsförening.
(Inf. 2020-01-03.)

*     *     *

Författarstigen

Den 1 juli öppnades Stadsbibliotekets 400-årsgåva Författarstigen.

(Inf. 2020-07-02.)

*     *     *

Några kända och mindre kända händelser ur Nykarleby stads 400-åriga historia

Mannen bakom nykarlebyvyer.nu, Nykarlebybördige Fredrik Liljeström kommer till Juthbacka och föreläser om vår stads innehållrika och långa historia.

Du får under dagen ta del av både kända men även mindre kända händelser ur stadens 400-åriga historia! 

Varmt välkomna!

Föredraget skulle ha hållits den 18 april, men framflyttades till den 5 september p.g.a. coronapandemin och blev slutligen inställt i augusti.
(Inf. 2020-08-16.)


*     *     *



Banderoll vid korsningen esplanaden-Bangatan med reklam för Nykarlebyveckan, detta år prydd med 400-årsloggan. Förstoring.

(Foto: Peter Gullback, inf. 2020-09-05.)


*     *     *



[Förstoring]

Bästa nykarlebybo,

För att uppmärksamma stadens 400-årsjubileum bjuder Nykarleby stad samtliga invånare på kalas söndag 6.9.2020. Till följd av COVID-19 hålls kalasen denna gång i hemmen med valfri dryck och en sockergris per person. Nykarleby stad bjuder på grisarna, även allergialternativ finns att fås.

En person från varje hushåll kan hämta dem från närmaste utdelningspunkt [i Centrum eller periferin]. Grisen kan med fördel avnjutas under jubileumssändningen på NY-TV (sänds varje hel timme med början kl. 14) eller via YouTube (länk finns på www.nykarleby.fi).

Kl. 11-13 utdelning för riskgrupper och kl. 13-16 för övriga.

Utdelningspunkter - Jakelupisteet:

• Vexala byagård/kyläntalo
• Kantlax byagård/kyläntalo
• Uf Svanen Monå
• Jussila byagård/kyläntalo
Ytterjeppo paviljong/Alajepuan paviljonki
Kulturhuset Scala/Kulttuuritalo Scala
Juthbacka camping servicehuset/huoltorakennus
• Forsby byagård/kyläntalo
• Pensala skola/koulu
Kovjoki skola/koulu
Stjärnhallen /Tähtihalli
• Munsalagården/Munsalan talo
Stadshuset/Kaupungintalo
Rådhuset/Raatihuone
Pepparkakshuset/Piparkakkutalo
Socklot samlingshus/nuorisotalo
• Jeppo församlingshem/seurakuntakoti
• Jeppo Uf
Markbygården/Markbyntalo
• Monäsboden

Dela gärna ditt firande eller skicka en födelsedagshälsning på sociala medier under #Nykarleby400

Skål och grattis Nykarleby!



Grishämtningsplatser i centrum.
Förstoring.



Grishämtningsplatser i periferin.
Förstoring.

(Stadens facebook, inf. 2020-08-27.)


*     *     *


Nykarleby stad uppmanar till kalas
– invånarna utlovas en sötebrödsdag



(Österbottens Tidning, inf. 2020-08-29.)


*     *     *


Jubileumsmässa: Nykarleby 400 år

sö 6.9 kl. 10.00

Sankta Birgitta kyrka Nykarleby

Festmässa i samband med stadens 400-årsjubileum

Nykarleby stads 400-årsjubileum inleds med festmässa i S:ta Birgitta kyrka kl. 10 söndagen 6.9.2020. Mässan förrättas av biskop Bo-Göran Åstrand och kyrkoherden Mia Anderssén-Löf; medverkar gör också stadsdirektören Mats Brandt, stadsstyrelsen ordförande Maria Palm, m.fl. Festgudstjänsten förgylls av musikerna Philip Järvenpää och Thomas Enroth.

Mässan på youtube.



(Församlingens webbplats, inf. 2020-09-05.)



*     *     *

Ramarna för budgeten präglade fullmäktiges jubileumsmöte i Nykarleby

 

Fullmäktigeordförande Mikael Lindvalls tal vid jubileumsmötet


Under de senaste dagarna har jag många gånger tänkt på Bosse Kronqvist. Tänk vilka historier han skulle ha att komma med vid ett tillfälle som det här! Men det hänger på oss andra nu att fortsätta göra det som han har lärt oss – värna om vår historia men blicka in i framtiden.

Nykarleby socken bildades 1607 genom att delar av Pedersöre och Vörå socknar sammanslogs till en ny församling. Leppo by i den nya socknen upphöjdes 1620 till stad med namnet Nykarleby. Staden hade omkring 1000 invånare och en areal på 21 km².

Nykarleby var länge landets minsta stad. Genom en sammanslagning av Nykarleby Ik, Jeppo och Munsala kommuner med staden skapades det nya Nykarleby med mångdubbelt större yta och befolkning. Det är under den här tiden som grundstenen sattes för Nykarlebys handels- och företagsanda. Men framförallt sattes grundstenen för tanken om att tillsammans är vi starkare än var och en för sig själv. Småstad som bäst. Det är vi.

Trots att vi har funnits i 400 år och att en kommunsammanslagning ägde rum redan 1975, är det självklart för oss alla att våra byar och dess särdrag är det som gör oss unika.

Vad skulle vi vara utan Jeppobornas företagsamhet? Vi skulle med rätta kunna kalla Jeppo för andelslagens himmelrike. Byn som visar vägen när det gäller mod och handlingskraft. Otaliga är företagen som Jeppoborna har grundat och utvecklat tillsammans genom åren.

Vill man ta reda på hur samhörighet ser ut ska man åka till Pensala. Dar lever man och andas som ett. Ordnas det någonting i byn går man man ur huset. Inte bara för att stödja arrangören utan för att umgås, träffas, glädjas och sörja tillsammans. Forsby, Kyrkoby, Ytterjeppo, Socklot, Kovjoki o. Markby. Byarna personifierar det som Nykarleby ofta kallas för: Den lyckliga staden.

Munsala med de vackra Sjöbyarna: Vexala, Monäs, Kantlax, Monå och Hirvlax är våra naturjuveler. Men ingenting har kommit gratis här heller. Småbruk, fiske och säljakt har genom historien varit starka här. Från 1930-talet och framåt har pälsnäringen redan varit vitt utbredd i trakten. Det började som ett komplement till jordbruket, burar och skugghus fanns på var och varannan gård. Så småningom växte verksamheten och blev huvudnäring för några medan hobbyfarmerna försvann.

Vår stad kallas ibland för ”skaldernas stad”. Topelius, Eklund, Lybeck, Rundt, Ågren och många många flera har sina rötter i vår stad. De blev våra röster i en tid när allas röster inte kunde höras. Och de ekar fortfarande i den här salens väggar och i många andra i hela Finland.

Bästa fullmäktige i Nykarleby ikväll ska vi fatta beslut om Ljusparken som är Nykarleby kraftverk Ab:s jubileumssatsning och gåva till stadens innevånare. Som fullmäktigeordförande kan jag inte annat än känna mig tacksam och ödmjuk inför en sådan gest. Framför mig ser jag en plats där vi alla tillsammans möter framtiden. Firar och sörjer. Umgås eller är för oss själva. För i Nykarleby kan du vara för dig själv om du vill, men du är aldrig ensam. Vi tillsammans möter vår historia, nuet och vår framtid.

Och som Bosse kanske sku ha älskat, avslutar jag med några rader av Topelius som beskriver vad Nykarleby betyder för de flesta av oss:

”Giv mig ett bo med samvetsro,
med glad förtröstan, hopp och tro.
Giv mig ett hem på fosterjord:
och ljus av Herrens ord.”



Mikael Lindvall tillhandahöll.
(Inf. 2020-09-06.)



*     *     *

Minnesmärke.




Kring torget och Stadshuset 400-årsjubileumsdagens morgon 2020.


Nykarleby 400 år - Jubileumssändning

Finns på youtube.


President Sauli Niinistös hälsning på svenska och finska.

Nykarleby firade med grisar.

UPPROP: Skicka in bilder från grisutdelningen i Nykarleby!

Tidskapseln förslöts under andakt – ”Jag lade med ett munskydd”



(Inf. 2020-09-06.)

*     *     *


Nu när man högtidlighållit 200 år sedan slaget vid Juthas (2008), 200 år sedan Topelius föddes (2018) och 400 år sedan staden grundlades (2020), vilket jubileum ska man se fram emot då?

(Inf. 2020-09-06.)

*     *     *


Utställningen

Nykarleby 400 år

på Rådhusgalleriet


Utställningen är planerad och producerad av Laura Holm och Emil Wingren
Nykarleby Kultur & Fritid, Nykarleby stad



Skärgårdstema med telefoto av Hällgrund från Grisselören av Leif Sjöholm. Jubileumsläsk på spiselhyllan. Förstoring.



Tidslinje 17- och 1800-talen med bl.a. Stadskvarnen, Keppo gård, apoteksormen och Slaget vid juthas. Förstoring.


Den, åtminstone för barn, skräckinjagande ormen som fanns ovanför apoteksentrén är räddad till Nykarleby museum.



Stadsplanen efter branden, stadsplanen av år 1912, en brandkvast och en monter med nautica. Tidslinje slutet på 1800-talet i bortre hörnet med bl.a. Nykarleby Jernväg och telefoni. Förstoring.



Tidslinje 1900-talet med bl.a. Ellen Fogel, Mejeriet, Skogsparken och Vinterkriget. Förstoring.




Utställningsmiljö med Gyldéns stadsplan i vänsterkant. Förstoring.




Husmodeller av Anders Gästrin. I mitten jämförelseplanen mellan gamla och nya staden. Förstoring.



Några jämförelsevyer av kyrkan, Bangatan, nuvarande Wargendahl och Andelsbankshuset. Förstoring.



”Dukade bord. I mitten av 1800-talet kunde skillnaden på dukning och servis variera kraftigt beroende på om man bodde på landsbygden eller i staden. Det fanns en tydlig klasskillnad. Porslinsservisen är från Eva Topelius hem. Dryga 100 år senare på 1970–80-talet såg dukade bordet lika ut i de flesta hemmen i Finland. Klasskillanderna hade ändrat markant.” Förstoring.



Affischer från filmer visade på Bio Scala på 1940- och 50-talen: Ödemarksprästen, Farornas ö och Jag äktade en siamesisk tvilling. En vevgrammofon med stenkaka på bordet. Brödlåda från Kavanders Bageri i Munsala i nedre vänstra hörnet. Förstoring.



Skridskor i vänstra montern. I högra: ”Nappflaska gjord av kohorn som varit fastsatt i vaggans sida. Nappflaskan i glas har Zacharias Topelius använt. Handtag i ben till en väska. Borr. Kniv. Rakverktyg.” Förstoring.



Fredagen den 3 januari 1975 rapporterades i Jakobstads Tidning om kommunsammanslagningen som hade skett på nyårsafton. Förstoring.



Tack och källor. Förstoring.


Foto: Lars Pensar den 13 februari 2021.
(Inf. 2021-02-20.)



Läs mer:
Kring torget och Stadshuset 400-årsjubileumsdagens morgon.
Historikprojektet i Nykarleby har pågått i över femtio år. År 2020 när staden fyller 400 år borde det vara klart.” Det var det inte.
von Döbeln intog stadshuset i Nykarleby.
Privilegierna.
300-årsfirandet.
350-årsfirandet.
Ljusparken var en 400-årsgåva.
(Inf. 2019-05-23, rev. 2024-10-09 . )